Analiza

Cei de la USR pun coada băţ şi zic că nu-l vor susţine nici pe Ciucă într-un guvern minoritar. În PSD, Dîncu şi Buzatu îi pun talpă lui Ciolacu să nu se voteze "guvernul lui Iohannis". Dar pandemia va fi "ţapul ispăşitor" al tuturor înţelegrilor

Delegația USR care se va prezenta astăzi la Cotroceni nu va face nicio propunere de premier. De asemenea, surse din partid susțin pentru Antena3 că USR nu va susține un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, propunerea PNL de premier.

Păi, dacă-i „minoritar” înseamnă că nu mai vor Coaliţie chiar dacă nu mai e cu Cîţu. Politicianism de „trotinetişti”.

Ei, nici chiar aşa, doar nu degeaba s-au zbătut ei să facă opoziţie la propria guvernare…

Aşa că Dacian Cioloș face ochi dulci PNL-ului: „O astfel de majoritate poate fi construită doar cu ajutorul USR. Va trebui să ia o decizie strategică”

Dacian Cioloș, a declarat, joi, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni că refacerea coaliției de guvernare este posibilă în jurul unui program de reforme. Nu vom susține un guvern minoritar PNL-UDMR, nu este o soluție, a precizat Cioloș.

Președintele USR a spus că formațiunea politică pe care o conduce vrea să revină la guvernare prin refacerea coaliției cu PNL și UDMR.

„O astfel de majoritate poate fi construită doar cu ajutorul USR, în jurul unui program de reforme foarte clar discutat și negociat sau dacă vrea să treacă un guvern susținut din umbră de PSD, care azi zice că susține, azi zice că nu susține, dar ne putem da seama că au nevoie și ei de bani pentru primari, dacă vor fi alegeri anticipate. Deci, aici PNL va trebui să ia o decizie strategică foarte clară vizavi de  cetățenii României, ce fel de guvern poate să propună acum când are posibilitatea să aleagă. Am spus foarte clar că suntem conștienți de faptul că va fi un guvern cu puteri limitate, că va trebui să negocieze fiecare proiect. Acum suntem în altă situație, în care refacerea coaliției PNL – USR – UDMR e posibilă, dar trebuie să vedem dacă PNL vrea să refacă coaliția sau să facă alt joc, unde să aibă o libertate mai mare”, a spus Cioloș.

Dar mai are nevoie Iohannis de scandalagiii de la USR la guvernare când se poate înţelege cu PSD? Să nu uităm că Iohannis a fost speranţa de premier a Grupului GRIVCO care a sponsorizat alianţa dintre PSD şi PNL în Uniunea Social liberală…

Iar pandemia este „ţapul ispăşitor”

Președintele Klaus Iohannis a spus, la începutul consultărilor cu delegația PSD, de la Palatul Cotroceni, că în prezent situația epidemiologică a schimbat mult și contextul politic și este nevoie de o rezolvare rapidă a crizei politice.

„Prima încercare nu a dus la formare unui guvern. Cred că, totuși, suntem într-o situație mult diferită acum. Din păcate criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai e înțeleasă în niciun fel de români și constatarea mea e că în spațiul politic există real dorința de a găsi o soluție și de a încheia această criză”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor PSD.

Aşa că, Marcel Ciolacu nuanțează poziția PSD (s-ar băga în pat cu PNL dar numai „noaptea, ca hoţii”): „Trebuie să ținem cont de perioada din acest moment”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nuanțează poziția PSD și, întrebat fiind de jurnaliști cum vede soluția Nicolae Ciucă premier, a explicat că trebuie să ținem cont de perioada dificilă prin care trece România.

”Haideți să vedem cum se așează lucrurile și să ținem cont de perioada din acest moment. Îmi mențin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar (…) Voi ieși cu o declarație clară după Biroul Permanent Național și după consultări”, a spus Marcel Ciolacu.

”Haideți să vedem cum se așează lucrurile”. Păi, ia să vedem cam cum se aşează termenii înţelegerilor dintre PSD şi PNL. Cât ne costă?

Pe surse, Florin Cîțu va fi recompensat cu funcția de președinte al Senatului, la schimb, PSD ar urma să preia Camera Deputaților prin Marcel Ciolacu.

Tot pe surse, PSD-ul lui Ciolacu s-ar băga în pat cu PNL doar pentru şase luni, „până la traversarea acestei crize sanitare”.

Pentru aceasă susţinere, PSD își dorește să aibă un cuvânt de spus în alcătuirea programului de guvernare, dar nu va intra oficial în Guvern, cu miniștrii. Să fie cu sufletul în Rai, cum se zice, în rest, curvăsărai pe spinarea românilor.

Prin urmare, în viziuea PSD-ului lui Ciolacu, Nicolae Ciucă va acționa ca un premier tehnocrat, un fel de ”brațul armat al lui Iohannis”, iar toate deciziile vor fi trecute prin acest filtru.

Numai că, Vasile Dîncu şi Dumitru Buzatu au cerut ca PSD să nu voteze pentru un Guvern Ciucă

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului, susţin surse politice pentru News.ro.

Vasile Dîncu şi Dumitru Buzatu vor ca PSD să nu se amestece în votul pentru învestirea noului executiv condus de Nicolae Ciucă, astfel încât social-democraţii să nu fie asociaţi cu guvernarea PNL.

De altfel, în urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirma, în emisiunea Insider politic, că PSD nu îşi „poate permite” să susţină un guvern minoritar al PNL. „Nici Marcel Ciolacu, nici noi, ceilalţi cinci, Comitetul Politic Naţional care e format din aproape o sută de oameni, nici noi nu ne putem permite să ne batem joc de electoratul nostru, deci nu putem să votăm un guvern minoritar”.

Păi, dacă tot (declaraţia lui Ciolacu): Ştiţi că într-o zi, în România au fost mai multe decese decât în toată UE”, de ce nu „ştie” şi PSD treaba asta şi, dacă tot s-a hărnicit să dea jos guvernul Cîţu, de ce nu-şi asumă guvernarea?

De ticăloşi, veţi zice. De Grup Infracţional Organizat, vă zic eu. Acum doar transmit, prin intermediul presei că vor mai mult de la PNL pentru susţinerea lor curvească.

Aşa că, Marcel Ciolacu a mai aruncat o declaraţie în mass media: „Nu renunțăm la scenariul alegerilor anticipate. Știam că nu se pot ține acum, e pandemie, dar nici constituțional. Varianta cea mai bună e întoarcerea la români.”

Care „anticipăpate” „nu sunt nici constituţionale” şi „nici nu se pot ţine acum”, dar nu îi costă nimic pe cei de la PSD să mai azvârle nişte salivă pe piaţă, în loc de soluţii concrete. „Întoarcerea la români” e vorbă calpă atâta vreme cât nu se face un guvern stabil, capabil să ia măsuri care să scoată ţara din criză.

Deocamdată, un prim epilog:

Cum vă ziceam, Cîţu a fost doar unealta (levierul, ranga) prin care au fost scoşi din preşedinţia PNL Ludovic Orban şi de la guvernare dezaxaţii doctrinari de la USR.

Spre deosebire de Băsescu, care după ce a pierdut controlul PDL, a ajuns victima DNA şi a Comisiei Naţionale de Studiere a Arhivelor Securităţii, după ce n-a mai fost preşedinte, Klaus Iohannis nu riscă să rămână fără partid după ce părăseşte Cotroceniul. Şi nici nu riscă să fie întrebat despre falsul şi uzul de fals prin care şi-a obţinut măcar una dintre casele din Sibiu.

Pentru a-şi păstra Iohannis scun cald la partid am ajuns să urinăm cu boltă pe democraţie în pandemie. Iar autoritarismul prezidenţial se întăreşte acum prin nominalizarea unui general ca premier.

Iar poporul va aplauda pierderea drepturilor şi libertăţilor civile că „vine Armata şi dă milităria jos din pod”.

Aceeaşi armată care, de două ori într-un secol, şi-a împuşcat propriul popor: la 1907 şi în 1989. Care execută, nu discută. Despre gândit nici nu se pune vorba. Să nu uităm că cel mai activ trăgător cu tunul în ţăranii de la 1907 a fost viitorul mareşal Antonescu (pe atunci tânăr locotenent). După ce a fost el „premier”, am avut parte de peste 5 decenii de dictatură.

Practic Iohannis a învins România în lupta pentru siguranţa sa viitoare.

Felicitări celor care şi-au luat gaze în faţă în piaţă, apoi s-au dus să voteze „schimbarea”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *