In vizor

Dosarul de corupţie al primarului din Beliş ascuns în dulapurile de la Parchet. Chef de 300 de persoane la Alba

 

La sfârşitul lunii februarie, echipa NCN a realizat un material despre corupţia din Comuna Beliş şi modul defectuos prin care primarul a gestionat problemele cu lemnele doborâte de furtuna din toamna anului trecut.

 

La o zi după ce am terminat filmările în comună, primarul Viorel Matiş a chemat un alt jurnalist pentru a-i oferi mită, în schimbul ca acesta să nu mai scrie despre corupţia din Beliş. Însă jurnalistul Ionuţ Vasile făcuse în toamna anului trecut un denunţ la DGA despre tentativa de dare de mită a lui Matiş, iar anchetatorii i-au oferit suport tehnic acestuia, pentru a proba cele sesizate.

Procurorul Nicolae Moldovan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj este cel ce la ora actuală trebuia să îl trimită în judecată pe primar. Însă, prin absurd, cu probe incontestabile, precum cea a flagrantului, dosarul a fost pus deoparte. Iar primarul „zburdă” bine mersi în libertate. Totodată, după acest scandal, edilul comunei Beliş şi-a luat concediu cât a poftit: cam 25 de zile. Între timp, viceprimarul a preluat sarcinile şi problemele administrative începeau să se soluţioneze: alocări de plăţi calculate, organizare de licitaţii pentru exploatarea masei lemnoase, etc.

Un alt aspect ciudat în ancheta coordonată de Nicolae Molodovan constă în măsura controlului judiciar, dispusă de procuror. Primarului nu i-a fost restricţionat accesul în primărie, locul de unde, în calitate de primar efectua fapte de corupţie.

Procurorul de caz l-a plasat o singură dată pe Matiş în control judiciar, însă acesta a contestat decizia în instanţă, unde, judecătorul de drepturi şi libertăţi a revocat acţiunea.

Acesta nu este singurul dosar penal pe numele edilului. Un alt procuror cercetează furturi de lemne efectuate cu complicitatea primarului, pe vremea când lucra la Ocolul Silvic Beliş. În mod suspect, nici acel dosar nu a văzut lumina sălii de judecată.

 

Cine se aseamănă se adună…

A vrut să dea mită şi acum se preface că nimic nu s-a întâmplat. De fapt, în urmă cu două săptămâni un alt „şmecher” al pădurilor, fostul deputat PNL, Corneliu Olar a dat un chef, pe „teritoriul” Comunei Horea, iar Matiș a. Mai exact, Olar şi-a sărbătorit ziua de naştere având 300 de invitaţi. Cine nu putea să lipsească? Ei bine, cercetatul penal, Viorel Matiş.

Când spunem că Matiş, pe lângă prietenia veche pe care o are cu Olar, se şi aseamănă cu acesta, ne referim la faptul că fostul deputat poreclit „drujbistul Apusenilor”. Dar cei doi mai au un prieten ”simpatic”. Vorbim de Horea Oneț, cel din cantonul căruia, băiatul lui Olar căra lemne la Holzindustrie. Și ghiciți ce a pățit Oneț. A încercat să mituiască garda nouă de polițiști din BELIS, însă aceștia i-au făcut flagrant și așa s-a întocmit dosar penal și pe numele său.   

De fapt, Matiş a mai scăpat de un dosar în care se cerceta vânzarea unui imobil aparţinând Romsilva către administraţia locală din Comuna Horea. Romsilva spunea că trebuie vândută clădirea respectivă cu 20.000 de lei, iar Matiș a dat-o la jumătate de preț. Dar nu singur, a mai avut mai mulți complici, colegi de-ai săi, care în 2013 ocupau funcții importante în Direcția Silvică Cluj: Mariş Traian- directorul instituţiei, Viorel Matiş-era directorul tehnic, Alina Cristina But, Ovidiu Toma- consilier juridic Valentin Pepine- şef compartiment Împădurire şi Dezvoltare, Traian Dobra- şef la Ocolul Silvic Beliş şi Adrian Apostoaie- şef la Ocolul Silvic Cluj. Stați liniștiți că și de tragerea la răspundere în acest dosar, primarul Comunei Beliș a scăpat.

Știți cine e primar în Comuna Horea? Nimeni altul decât fostul deputățel, Corneliu Olar.

 

Să nu ne îndepărtăm de la subiect, domnule procuror Nicolae Moldovan, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, nu facețit ceva cu dosarul penal al lui Matiș? De câte luni e nevoie să transcrieți o înregistrare audio de la flagrant? Nu de alta, dar noi știm că în discuția din ziua cu mita, primarul Matiș și-a spus ofurile: ba că ”ăia de la televiziune” s-au băgat unde nu le fierbe oala, ba că suntem prea curioși de lemnul din comună, ba că în interviu ați mințit de înghreață apele. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *