In vizor

Măsuri zero pentru prevenirea incendiilor de la Pata Rât. Cel mai mare efort depus de RADP a fost montarea unui hidrant, iar Boc a fost dat pe spate

La rampa de gunoi de la Pata Rât ar trebui să existe o perdea de apă care să umezească permanent gunoiul, țevi pentru evacuarea gazelor și colectarea levigatului, dar nu sunt de niciunele. Nici măcar hidrante suficiente nu sunt pentru mașinile de pompieri, care merg la rampă atât de des încât am putea crede că pompierii sunt angajații RADP-ului. Cu toate că e vraiște la rampă, Boc nu contenește cu laudele la adresa lui Ion Pantelimon, directorul regiei.

Primarul Emil Boc l-a ridicat până în înaltul cerului cu laudele pe Ion Pantelimon, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), la ședința extraordinară de săptămâna trecută a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Cică colegii lui Boc de la RADP, deci și alde Pantelimon, au fost întotdeauna deschiși la propuneri ca să țină sub control situația de la Pata Rât. Atât de bine o țin sub control că gunoaiele ard tot la două săptămâni. Atât sunt de serioși mult lăudații de la RADP încât nu au decât o sursă de apă pentru pompierii, care merg la rampa temporară atât de des de parcă ar fi angajații lui Pantelimon.

Un singur hidrant există la rampă și are o capacitate mult prea mică pentru capacitatea mașinilor de pompieri. Chiar și Boc recunoaște că un singur hidrant nu face față când sunt incendii. Dar cu toate acestea, sunt harnici și caută soluții să țină situația sub control șefii RADP.

“Colegii de la RADP au montat un hidrant, exact acolo la rampa de deșeuri. Părerea mea neprofesionistă este că acel hidrant nu are capacitatea de a face față intensității pe care o cer mașinile de pompieri. În aceste condiții, și noi și pompierii am cerut sprijinul companiilor de salubritate să ne ajute. Și Rosal și Brantner au răspuns prezent, au venit cu cisternele”, a declarat Boc, cu referire la incendiul de săptămâna trecută de la rampa temporară de deșeuri.

Deși spune despre cei de la RADP că au fost mereu deschiși la idei să rezolve problema incendiilor de la rampă, același Boc este conștient că vor mai urma și alte incendii în această vară.

“Este o problemă pe care o avem și este legată de Centrul de Management. Când acel centru va fi gata, această problemă nu va mai exista și este răul cel mai mic pe care îl avem. Astăzi există tot cadrul legal de funcționare a rampei temporare, chestiunea este cu autoaprinderea, probabil cei care sunt în măsură ne vor spune în ce constă acest lucru și cum poate fi prevenit pentru că cel mai probabil acest lucru urmează să se mai întâmple pentru că urmează perioada verii. Colegii mei de la RADP întotdeauna au fost deschiși, receptivi la orice propunere, recomandare pentru a ține situația sub control și pentru a evita să mai apară”, a spus Boc.

Activiștii de mediu care citează documente îl contrazic pe Boc cu privire la hărnicia și străduința RADP.

“În mod normal, așa cum se spunea la ședința din Primărie, aici ar trebui să existe o perdea de apă care să umezească constant muntele, tocmai ca să nu se aprindă. Atunci când am citit autorizația de mediu, am rămas surprins că se prevăd niște suprafețe betonate, dar nu se prevăd nici țevi pentru colectarea levigatului, nici țevi pentru evacuarea gazelor, în autorizația aceea nu se prevedea nici măcar un hidrant, nici bazine de apă, pur și simplu suntem descoperiți în fața unei bombe ecologice”, a spus activistul de mediu Szakats Istvan.

Rampa de gunoi de la Pata Rât a ars de 25 de ori din 2017 până acum. Anul trecut, au avut loc 22 de incendii, iar anul acesta, trei. În cazul a 11 incendii se consideră că au fost provocate intenționat, dar nu a fost prins niciun vinovat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *