Justitie

DOSARIADELE ”LULUȚEI” ÎNCEP SĂ SE FÂSÂIE: Clujeanul Mihnea Remus Iuoraș scapă definitiv de acuzațiile de corupție în Dosarul Horia Simu, Theodor Nicolescu și Attila Marko, privind despăgubiri de 70 de milioane de euro la ANRP

Scris de 734

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi achitarea definitivă a omului de afaceri Horia Simu, alături de foştii deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR), într-un dosar privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP, în care prejudiciul calculat de DNA era de aproximativ 70 de milioane de euro. Decizii de achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, clujeanul Mihnea Remus Iuoraş, fost subprefect al Clujului pana anul trecut si fost vicepresedinte al ANRP in perioada 2007-2009, Constantin Lefter Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, Alexandru Florin Hanu, expert evaluator.

 • Un complet de la Instanţa supremă a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare aplicată în octombrie 2020 de Curtea de Apel Bucureşti, scrie agerpres.ro.

Curtea de Apel Bucureşti a lăsat în octombrie 2020 nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, motiv pentru care Instanţa supremă a menţinut sechestrele dispuse în cauză.

 • Este a doua decizie de achitare primită de fostul deputat UDMR, Marko Attila, după cea din octombrie 2019 într-un alt dosar ANRP. Marko Attila a fugit din România şi s-a refugiat în Ungaria, având pe rol mai multe dosare penale.
 • Pe de altă parte, Theodor Nicolescu are la activ o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită primită într-un alt dosar ANRP.

Potrivit DNA, inculpaţii, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de expertul Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

DNA preciza că membrii comisiei aveau doar atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective.

“În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Horia Simu, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38.386/ CC/ 2007 pe motivele invocate de acesta, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea. Decizia a fost luată cu nerespectarea dispoziţiilor Legii 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare”, spunea DNA.

DNA menţiona că, începând cu anul 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicale şi o expertiză extrajudiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

“Aceasta a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi care, împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de evaluatorul Hanu, a creat membrilor Comisiei premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale. Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia”, susţineau procurorii.

Potrivit sursei citate, prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de peste 128,2 milioane euro (1.315,53 euro/ mp) echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane lei.

Anchetatorii au constatat că, după obţinerea despăgubirilor, în condiţii nelegale, omul de afaceri, cunoscând provenienţa ilegală a sumelor de bani obţinute din dosarul de despăgubire şi în scopul disimulării naturii reale a acestora, a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută şi apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor băneşti realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de către el, cu justificarea ‘contract de împrumut’/’restituire împrumut’.

“Din aceste societăţi, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci, etc. Concret, în perioada martie 2008 – august 2008, inculpatul Simu a dispus transferul şi a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăţi de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate – CCCF Bucureşti S.A, SC FORADEX SA şi CUPROM SA”, preciza DNA.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 4 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 6 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 7 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 9 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 9 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 11 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE