Editorial

Domnilor Nicoara si Buda, implicati-va sau degajati terenul!

Stiti ce e cel mai dragut la toata circoteca creata de Seplecan in PNL Cluj si in viata judetului? E faptul ca, daca nu isi da demisia, nici sa vrea penelistii sa-l dea jos nu o mai pot face, fara votul pesedistilor. Iar Remus Lapusan si Dan Canta rad de se strica la acest gand. Din punctul lor de vedere, orice zi cu Seplecan inseamna o forta mai mare pentru PSD la judet si la alegerile de anul viitor.

Tehnic vorbind, in afara de o gramada de conflicte deschise cu propriul sau partid si cu regiile subordonate, Seplecan nu are nicio realizare in scurtul sau mandat (investitorii aia nemti nu sunt meritul lui). Dar despre altceva vreau sa scriu astazi: despre cum se ascund Marius Nicoara si Daniel Buda dupa sigla PNL si evita sa ia decizii barbatesti despre viitorul comun impreuna. Pe bune, si le vorbesc cu respect amandurora, domnilor, ori va implicati si munciti, ori invatati sa aveti curajul de a taia in carne vie, ori eliberati ringul, sa vina altii mai buni sau mai doritori. Sa ma explic:

De prea multa vreme, Daniel Buda refuza sa admita o realitate – ca organizatia pedelista are zero realizari in ultimii ani. Actiunile politice s-au rarit, s-a dus dracului emulatia din primii ani de mandat, cand portocaliii rupeau tot. Si din cate imi aduc aminte, nu sunt eu vinovat pentru asta, ci cel care este presedintele PDL, acum co-presedintele PNL, Daniel Buda. Cu un Emil Boc care nu s-a mai ocupat efectiv de organizatie in ultimii 8 ani, PDL Cluj a slabit atat la capitolul cadre, cat si la capitolul branding politic. Sa fim foarte seriosi, si cu memoria corect organizata. In 2012, Emil Boc a castigat la mustata cel de-al treilea mandat. Daniel Buda si-a  pierdut mandatul de parlamentar, iar pe municipiu PDL a pierdut cu brio batalia parlamentara.

Nici mandatul lui Adrian Gurzau nu poate fi pus pe spatele organizatiei PDL, mai ales ca Adrian Gurzau e acum la PMP, ci pentru ca urat de toti, Gurzau a fost lasat singur in acea lupta. Nici mandatul senatorului Tise nu este meritul PDL, ci este efortul si orgoliul lui Tise, care pierduse, un alt grav esec, mandatul de presedinte al CJ. In planul cadrelor de partid, datorita proastei influente a lui Emil Boc si a lipsei de implicare a lui Daniel Buda, au disparut, rand pe rand, nume precum Adrian Popa, care putea fi un stralucit urmas al lui Emil Boc, sau Steluta Cataniciu, care putea fi calmata daca se negocia cu ea in termeni civilizati.

Gasca de caratori de mapa pe care Emil Boc a carat-o cu sine insusi la Bucuresti a esuat teribil. S-a dovedit ca sunt niste sinecuristi impotenti profesional si si-au uitat partidul din care au facut parte. In afara de Dan Lazar, Catalin Baba si inca doi-trei oameni care erau oricum solizi profesional, restul au muscat mana partidului. Nici macar tinerele talente de genul Radu Moisin nu a fost motivate sa ramana. Si de ce ar fi ramas, cand pentru gasca tanara din PDL Emil Boc nu a gasit decat rareori o vorba buna, un gand bun?

In interiorul partidului au crescut si oameni puternici ca Alin Tise, dar prea putini dispusi sa colaboreze. Din punct de vedere al disciplinei de partid, Alin Tise a sarit mereu atat calul, cat si linia. Iar partidul nu a reactionat in niciun fel. Cu lasitate, Daniel Buda nu si-a asumat o bataie fatisa, iar Emil Boc impaciuitorul, mai mult rau a facut tolerand iesirile in decor ale senatorului. Iesiri care sunt similare cu ale lui Seplecan, si aici ma refer strict la disciplina de partid, cu diferenta majora ca Tise are voie sa vorbeasca ce vrea in partidul asta in care si-a castigat legitim, prin vot, pozitia de sef la CJ sau cea de senator. Aceasta este marea diferenta dintre Tise si Seplecan.

Lipsa de implicare a lui Daniel Buda, invelit in mandatul caldut din Parlamentul European, se va lasa cu “esece” daca Buda nu decide sa se apuce de munca. Trei lucruri trebuie sa faca Daniel Buda in urmatoarea perioada: sa il forteze pe Emil Boc sa isi asume candidatura la primarie, asa cum ar fi corect sa faca, sa creeze cu colegul Marius Nicoara lista de consilieri locali si judeteni si sa ii trimita pe viitorii candidati la munca de teren si sa se implice in viata de partid inter-mandate asa cum se cuvine sa faca orice presedinte de filiala ce este in opozitie cu guvernul de la putere. Nu se poate sa lasi factiunea pedelista din PNL fara niciun program politic, nu se poate sa te bazezi doar pe Emil Boc, iar pe Emil Boc, si in 2016. In locul lui Vasile Blaga, nu as mai tolera starea de fapt nici macar un minut.

De cealalta parte, oricat l-as aprecia si respecta pe senatorul Marius Nicoara, nu pot sa nu remarc ca are aceeasi problema ca si Daniel Buda: lipsa de implicare reala in viata de partid. Aici e si o problema mai nasoala fata de PDL, fiindca Marius Nicoara, pastrand proportiile, e un soi de Valeriu Anania al liberalilor, atat de sacrosanct il vad colegii sai mai tineri. Marius nu trebuie suparat, lui Marius nu trebuie sa i se spuna, Marius trebuie ferit de nu-stiu-ce detalii.

Ei, lasati ca ii spun eu domnului Nicoara ce altii nu ii spun. Ca in acest moment exista un grup de tineri liberali maturizati politic precum Tarcea, Oros, Abrudan, Miclaus si multi altii care pur si simplu nu sunt folositi la justa lor valoare. Ei nici nu indraznesc sa se autopropuna, din prea mult respect pentru Nicoara, iar senatorul, si sunt convins ca crede asta, considera ca ei nu fac prea mult in privinta partidului. Domnule Nicoara, mai tinerii dumneavoastra colegi sunt pur si simplu rusinati de tupeul cu care Seplecan pare sa fi arestat jocul politic in PNL. Pentru ei, nu pentru mine, ca eu nu-s membru PNL, este umilitor sa vezi un tip ca Seplecan ca joaca paralel cu partidul, ca ia decizii singur, ca nu colaboreaza.

La una dintre sedintele secrete ale PNL de acum cateva saptamani, la o reuniune la care au participat Buda si lideri penelisti, Nicoara si lideri liberali, lui Seplecan i s-au cerut explicatii despre RAADPP, a fost intrebat de ce nu a consultat partidul cand a decis sa faca aceste miscari. Senin, Seplecan l-a infruntat pe Nicoara si i-a zis: “Da’, ce? Tu ai consultat partidul cand ai facut concesiunea cu Iulius Mall?”. Daca as fi fost in locul lui Nicoara, cu greutatea mea de senator, presedinte de organizatie, fost presedinte de CJ si lider care l-a zamislit pe Seplecan, as fi sarit peste masa si i-as fi umflat mufarina impertinentului de Mihaita, fostul meu sofer. Asa, ca intre barbati. Este incredibil cum acest Seplecan isi permite sa urineze pe intreaga filiala a PNL si toata lumea accepta acest lucru, ba inca ii si admira jetul. Iertati-mi cuvintele proaste, domnule Nicoara, dar dupa Uioreanu si Seplecan, ma intreb unde dracu’ mai poate merge liberalismul clujean. In latrina? La tomberon?

Domnule Nicoara, nu senatorul Alin Tise trebuia sa ii ceara astazi demisia lui Seplecan, ci dumneavoastra. Si sa fi si avut solutie pentru un nou presedinte CJ. Domnule Nicoara, daca mai doriti sa aveti cariera politica in acest judet, trebuie sa il bagati in rand pe Seplecan si, singura solutie pe care o vad, trebuie sa va treziti din somnul senatorial si sa candidati la functia de presedinte al Consiliului Judetean. Ati fost un presedinte extraordinar pentru acest judet si sunteti condamnat sa mai intrati o data in lupta, eu cred cu mari sanse de succes, ca sa refaceti rusinea pe care antecesorul Uioreanu a pus-o pe obrazul Clujului. Daca nu sunteti in stare, daca nu vreti, daca sunteti prea obosit sau prea modest, degajati, ca si Daniel Buda, lasati-i pe altii sa munceasca mai departe. Nu se poate sa ai sub tine un esantion atat de puternic de liberali pe care sa ii tii sub capac si tot ce se simte in bucataria politica a PNL sa fie mirosul de Seplecan.

Daniel Buda si Marius Nicoara trebuie sa fie constienti ca numai colaborarea si un rezultat bun in 2016 le vor asigura supravietuirea politica. Cel mai trist este ca amandoi se hranesc zi de zi cu cliseul “PSD nu a castigat niciodata in ultimii 25 de ani la Cluj”. Aceasta ingamfare, aceasta autosuficienta politica este atat de otravitoare incat gaunosenia actului lor politic din ultimii ani se va lasa cu rezultate foarte proaste in 2016. Este predictia mea si cred ca este realizabila daca Buda si Nicoara vor ramane la fel de apatici sau daca nu isi vor asuma niste decizii.

Ditamai Clujul e condus de liberali din punct de vedere politic, iar de la Cluj nu s-a auzit niciun gand de opozitie ferma, nicio miscare eficienta impotriva lui Ponta. Numai si pentru asta si, de-as fi Blaga sau Gorghiu, le-as arata lui Buda si Nicoara cartonasul galben.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *