Din oras

Documentarul-suvenir de la Cluj: “The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend”, filmul care va arata lumii ce se intampla in faimoasa padure “paranormala”

O zona bizara cu un potential turistic urias nu are inca o prezentare video realizata profesionist, cu imagini de calitate si pareri pertinente. Pornind de la aceasta realitate, o echipa de oameni cu experienta in televiziune, filmari si turismul din Hoia-Baciu s-au reunit intr-un proiect care ar putea face senzatie: “The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend”, un documentar cat se poate de serios si bine realizat care va fi pus in vanzare ca suvenir, pe un stick de lemn. 

Va fi primul documentar turistic profesionist facut in Romania despre acest loc, anunta realizatorii pe pagina de Facebook. Filmul va avea o durata de aproximativ 30 de minute si doua trailere.

“Pana la aceasta ora, nu s-a realizat niciun film ori documentar care sa le prezinte turistilor padurea in mod profesionist. Filmarile existente sunt de calitate indoielnica. Desi zona are un potential turistic imens, ea nu este pusa in valoare la fel de mult cum sunt alte paduri asemanatoare din lume”, se arata aici. 

Documentarul turistic este o coproductie GVT Media, LaRa Media Production si Hoia-Baciu Project (Asociatia RYLEx). 

Cei trei parteneri si-au dat mana pentru a veni pe piata cu “un produs unic, ce aduce multiple beneficii turismului din Cluj-Napoca si Transilvania, considerata regiunea numarul 1 pentru a calatori in 2016 de catre platforma internationala lonelyplanet.com”.

Laura Calugar, cunoscuta publicului larg din postura de corespondent al unor posturi nationale de televiziune, este coordonator al proiectului, alaturi de Alexandru Surducan si Marius Lazin de la Hoia Baciu Project si de Cosmin Giurgiu, producatorul, cel asigura toata partea de filmare si logistica si, in plus, este unul din regizori. Totodata, Laura este cea care se ocupa de tot ceea ce tine de script in acest proiect, de la prezentare la realizarea interviurilor si nu numai. 

“Vor fi inclusi in proiect foarte mult specialisti, si ne intereseaza in mod special sa existe atat oameni care sunt sceptici, si care combat sau au explicatii pentru tot felul de fenomene de acolo, cat si oameni care sustin paranormalul si sustin ca au experimentat lucruri foarte ciudate acolo. Nu incercam sa zicem ca e intr-un fel sau altul, ci ii lasam pe cei care vor vedea documentarul sa decida cum este. Sau sa vina sa se convinga pe pielea lor. De asemenea, ne-am propus ca modul de a filma sa fie unul obiectiv, nu vrem sa exageram, ci sa redam povestirile celor care sustin ca au experimentat tot felul de ciudatenii in padure. Nu mistificam, nu manipulam cu exagerari inutile. Nu vrem sa facem un film de Hollywood, ci mai degraba un documentar turistic”, a precizat ea. 

Filmul va aparea in decembrie, insa pana atunci vor fi lansate pe piata doua trailere. 

“Primul trailer va aparea la sfarsitul lui februarie. Suntem mandri ca am reusit sa includem in proiect doua dintre cele mai bune voci de naratiune din lume: Peter Baker, fost voice over de la BBC si Eric Gordon de la CNN International”, a dezvaluit Laura Calugar. 

Documentarul va fi lansat in decembrie, in perioada Zilelor Saturnaliei, o sarbatoare romana si va fi prezentat intr-un mod neobisnuit. 

“Va fi un stick din lemn, foarte neprelucrat, ca sa zic asa, intr-o cutie de lemn stantata cu logo-ul filmului. Va fi, practic, un film-suvenir. Asa il va cumpara turistul, nu sub forma unui stick banal, ci va lua cu el o parte din padure, pentru ca totul e din lemn”, a detaliat jurnalista. 

Pretul unui stick nu a fost inca stabilit, mai ales ca echipa socoteste in acest moment care va fi bugetul productiei. Estimarea ar fi de maxim 100 de lei pentru un stick.. 

“Ne adresam in special turistilor straini, pentru ca ei reprezinta majoritatea vizitatorilor padurii. Au venit chiar si din SUA, Japonia si din Europa. Sunt multi amatori de turism de nisa, turism de aventura si paranormal”, a punctat ea. 

Prima parte a costurilor sunt acoperite de realizatorii proiectului. 

“De saptamana asta vom avea un cont pe care vom face crowdfunding si il vom promova peste tot. De saptamana viitoare vom avea si un site, hoiabaciuforest.ro si avem deja foarte multi oameni care vor sa contribuie financiar la proiect, prin donatii. Am gasit si un sistem prin care sa le multumim: de la a primi multumiri pe paginile de Internet si pana la tururi ghidate de noapte sau de zi sau albume foto cu imagini din padure, tricouri si alte obiecte promotionale, in functie de cuantumul donatiei”, a explicat clujeanca. 

Cu toate acestea, oamenii din spatele proiectului nu se tem ca filmul lor va fi piratat. 

“Nu e o problema asta. Suntem constienti ca va ajunge pe Internet, insa, la calitatea pe care o va avea documentarul, cu siguranta, cei care chiar vor asta cu adevarat nu vor ezita sa il cumpere”, sustine Laura Calugar. 

In acest moment echipa lucreaza din greu la documentarea materialului. 

“Mergem acolo aproape in fiecare zi. Ne ducem la filmari in functie de vreme, pentru ca vrem sa surprindem cat mai multe momente si stari ale zilei, de la imagini de dimineata, la ceata, apus sau vant puternic. Incercam sa surprindem toate fenomenele acestea si tocmai de asta am inceput deja filmarile pentru sezonul de iarna. O sa ne intindem cu ele pana la finalul anului, spre noiembrie, ca sa avem padurea in toate sezoanele”, a mai explicat ea. 

Dupa data de 15 februarie vor incepe filmarile pentru trailer. Deja exista un scenariu in acest sens. Aceste incursiuni le-au adus participantilor la proiect experiente interesante. 

“Probabil ca senzatiile neobisnuite sunt implicite, mai ales ca ne-am dus noaptea in padure si asta din start iti da niste fiori. Nu putem spune, deocamdata, ca am fi urmariti, ca ne viziteaza sau ca sopteste cineva ori ca s-ar descarca aparatele video. Asta au simtit-o altii, poate ca vom incerca si noi asa ceva dupa ce stam mai mult in padure. Pe parcursul anului ne asteptam la orice”, zambeste jurnalista. 

Documentarul va contine o mare diversitate de interviuri, de la oamenii din Hoia-Baciu Project, care au propriile lor experiente cu padurea clujeana, la horticultori sau specialisti in paranormal. 

Naratiunea va fi prezentata in limba engleza, iar cei care isi achizitioneaza stickul vor avea posibilitatea de a adauga subtitrare in germana, franceza, maghiara sau romana. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *