Sanatate

Doar DOUĂ spitale din Cluj merită acreditarea? Instituția care se ocupă de această operațiune, o căpușă a banului public

Doar 16% din cele 270 de spitale care au fost acreditate, în urmă cu 5 ani, de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) ar fi trebuit să primească de fapt acreditarea. Acest lucru l-au recunoscut chiar reprezentanții ANMCS, după ce conducerea Ministerului Sănătății a ieșit public cu critici la adresa modului în care această instituție își face treaba. Acum, ca să dreagă busuiocul, ANMCS începe etapa a doua de acreditări, în cadrul căreia vor fi luate în considerare criterii internaționale. În Cluj, doar Institutul Inimii Niculae Stăncioiu și Spitalul Militar apar pe lista spitalelor încadrate în categoriile de acreditare.  

În urmă cu cinci ani, toate cele 270 de spitale din țară au primit acreditare de la ANMCS. Au plătit o taxă de evalare, „specialiștii” au venit, au văzut, au plecat, nu înainte de a da și acreditarea. Această instituție funcționează ca o căpușă a banului public. 

„În mod paradoxal, evaluatorul este plătit de evaluat ceea ce înseamnă că avem o sursă de corupție directă pentru că un manager de spital care plătește ANMCS din banii asiguraților nu este interesat decât să scape de această așa zisă fotografie de moment. În mod incredibil, ANMCS, până la această oră a acreditat toate spitalele, chiar dacă acum printr-o statistică ne spune că doar 16% ar fi trebuit să fie acreditate. Practic, din cele peste 270 de spitale care au fost acreditate de ANMCS doar 24 corespund standardelor, ceea ce este extrem de grav. La unele spitale, pentru ciclul 1 de acreditare, ANMCS a luat banii cu doi ani în avans și inspectorii care făceau evaluarea (fotografia de moment) au venit după doi ani. Practic, ANMCS s-a finanțat ani de zile pe banii puțini ai spitalelor”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Emanuel Ungureanu, deputat USR Cluj. 

În toată țara, sunt 48 de spitale care corespund criteriilor de acreditare. Din județul Cluj, doar Institutul Inimii Niculae Stăncioiu și Spitalul Militar sunt pe această listă. Aceasta înseamnă că celelalte spitale din Cluj care au primit acreditare în etapa 1, nu ar fi trebuit să primească acreditarea. 
Deputatul Emanuel Ungureanu spune că va cere o restructurare a ANMCS sau chiar desființarea ei. 

„ANMCS nu numai că este o instituție de tip căpușă ci este o instituție publică care nu comunică public decât în situații cum a fost în aceste zile când Ministerul Sănătății a criticat activitatea lor și acum au ieșit și ei public cu acest raport, care nu spune nimic pentru că spitalele sunt mizere de ani de zile. Așa ceva nu mai poate continua. Promit public că mă voi ocupa de restructurarea acestei instituții, iar dacă nu se va putea restructurarea ei, voi propune desființarea ei”, a menționat Ungureanu. 

Activitatea ANMCS a fost luată în vizor și de conducerea Ministerului Sănătății, în urmă cu câteva zile. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că în România există spitale care nu ar fi trebuit acreditate de către ANMCS. 

„Conform Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate, sunt foarte multe spitale la standarde. Dar îmi pun și eu o întrebare: cum au putut fi acreditate anumite spitale? Pentru că în această perioadă, de la învestirea în funcția de ministru și până acum, am fost în foarte multe spitale din România. Uneori, din politețe, m-am abținut să fac anumite comentarii, am preferat să tac. Și am spus că trebuie luate anumite măsuri în anumite zone”, a declarat Pintea duminică seară, la B1 TV, unde a fost întrebată câte spitale din România sunt la standarde acceptate în UE.

Potrivit Sorinei Pintea, cine a acreditat aceste spitale „fie nu era profesionist, fie nu era de bună-credință”.

„Eu cred că cineva a spus că toate (spitalele – n.red.) ar trebui să fie acreditate. Dar, din punctul meu de vedere, pot să va spun că nu și-au făcut datoria (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – n.red.) . Deci, din punctul meu de vedere, există spitale acreditate care nu ar fi trebuit acreditate și cred că dacă nu le-am fi acreditat, atunci cineva s-ar fi sesizat (autoritățile locale, Ministerul Sănătății) și ar fi încercat să rezolve problemele”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *