Din oras

Doar doua reclamatii la politie pentru mazgaleli in 2014, si acelea nerezolvate

Problema zidurilor pline de “inscriptii” din centru pare a fi fara rezolvare, mai ales ca nici proprietarii nu se inghesuie sa faca ceva. In timp ce cladirile sunt scrijelite in toate culorile, pline de graffiti, desene si scrijeleli fara sens, abia doi clujeni au depus si plangere la politie, demers care se afla in stadiul de “verificari pentru depistarea si sanctionarea celor implicati”. 

Dupa cum Ziar de Cluj a scris recent, mai sunt doar doua luni pana cand Clujul va deveni Capitala Culturala a Tineretului si  fatadele cadirilor din centru Clujul sunt doldora de inscriptii si desene hidoase, fara sens si inestetice care se inmultesc pe zi ce trece.  Desenele de pe cladiri parca sunt cu atat mai frecvente, cu cat fatadele sunt reparate si infrumusetate, mai ales in urma avertismentelor primariei. Casa Hintz, una din primele imobile care s-au imbracat in schele pentru a se primeni in pragul anului 2015, are deja o latura finalizata plina de desene hilare si semnaturi indescifrabile si toata strada Regele Ferdinand este in aceeasi situatie. Au fost “impodobite” in acelasi stil si zidurile proaspat renovare ale bisericilor si scolilor de pe Bulevardul 21 Decembrie. 

“Am incercat sa reparam de fiecare data zidurile care au fost desenate, insa nu am reclamat niciodata la politie. Stim ca asta nu ar rezolva problema, ne-ar cere sa ii identificam si nu stim cum sa fscem asta. Avem montate camere si ne-am uitat de multe ori la imagini. Faptasii au glugi in cap si nu pot fi recunoscuti”, a declarat atunci Racz Norbert, preotul de la Biserica Unitariana de pe B-dul 21 Decembrie.

Nu fac exceptie zidurile de pe strada Bolyai, Herman Oberth sau Kogalniceanu, iar cladirea Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” (AMGD) are si ea o “colectie” de desene pe pereti. “Iubeste”, “Love”, CFR si o puzderie se semnaturi impanzesc doi pereti ai cladirii.

“Am facut reclamatii mai de mult, insa nu au avut nici un efect. Sunt multe licee in zona si elevii se pare ca isi exprima talentul pe pereti. Daca cineva trage un semnal de alarma despre acest fenomen, cu siguranta vor deveni si mai talentati. Eu cred ca aici ar trebui sa se actioneze, in educarea acestor tineri”, a declarat Vasile Jucan, rectorul AMGD.

Cu toate acestea, problema nu a fost reclamata prea mult. 

“In cursul anului 2014, la nivelul Politiei municipiului Cluj-Napoca, au fost formulate doua plangeri care privesc aspecte de genul celor la care faceti referire. In cazul acestora, se efectueaza verificari pentru depistarea si sanctionarea celor implicati”, a precizat agentul de politie Carmen Livia Jucan, reprezentanta Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Cluj.

Reglementarea care se refera la acest gen de fapte este Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicată si prevede ca ,,scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri anume destinate constituie contraventie, daca nu este comisa in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune”.

“Sanctiunea pentru savarsirea acestei contraventii este stabilita in cadrul aceluiasi act normativ, respectiv la art.3, fiind prevazuta amenda de la 100 lei la 500 de lei”, a mai precizat Jucan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *