Anchete

Doar cu ajutorul lui Emil Boc banii noștri dau ocol Pământului de 16,8 ori! Un contract acordat unei firme de casă a municipalității, prevede transport pe distanța de 675.000 de kilometri…

Municipalitatea clujeană nu s-a putut abține să nu se laude că va replanta castanii tăiați abuziv în Piața Avram Iancu anul trecut. Așa că a făcut anunț la mass media de casă cum că SC Ro-Verde Landscaping, cu sediul în Ilfov, mai primește 2.210.950 lei pentru a planta 1740 de arbori și pomi fructiferi pe domeniul public, în curțile școlilor și al grădinițelor. Dar, deocamdată, se vor planta doar jumătate dintre arbori, adică 870, în valoare de 1.105.475 lei.

Ce frumos nu? Dar acum să facem și recursul la memorie, să aflăm și noi cine este această SC Ro-Verde Landscaping SRL și cum s-a mai înfruptat din banul public clujean.

De ce facem acest lucru? Din cauza faptului că domeniul furnizării de servicii peisagistice pare a fi printre cele mai lipsite de transparență în privința cheltuirii banilor publici, iar abuzurile unor autorități administrative depășesc orice închipuire. Au existat semnălari în presă ale unor fenomene scandaloase privind achizițiile publice, iar Curtea de Conturi a depistat achiziții de material peisagistic la prețuri de 20-30 de ori mai mari decât prețurile pe care acești ”funizori” le-au plătit producătorilor.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, municipalitatea acorda un contract în valoare de peste 1,2 milioane de euro către o firmă din Corbeanca, judeţul Ilfov, pentru a debarasa resturile vegetale de pe spațiile verzi aferente cartierelor de blocuri din Cluj-Napoca.

Nu vă ținem pe jar, este vorba despre chiar această SC Ro-Verde Landscaping, una dintre veșnicele firme abonate la contracte similare cu municipalitatea noastră, începând cu anul 2008, și care a înghițit din buzunarele noastre zeci de milioane de euro. Și că firma nu este una prea onorabilă o demonstrează faptul că a făcut obiectul unui raport al Curții de Conturi a României pentru perioada 2009 – 2013.

Licitația, anunțată în 30 ianuarie pe SEAP, în valoare de 5.430.150 de lei, fără TVA, cu termen de derulare pe perioada a 38 de luni, pentru achiziția de servicii de încărcare, transport și depozitare a resturilor vegetale de pe zonele verzi ale orașului, a avut un singur participant. Iar atribuirea s-a făcut pe criteriul prețului cel mai mic. Și, culmea, Dumnezeul Coincidențelor a făcu ca dacă prețul pe care primăria lui Emil Boc era dispus să-l achite pentru aceste servicii se ridica la 5.449.500 de lei fără TVA, SC Ro-Verde Landscaping SRL a oferit un cost de 5.430.150 de lei…

Și ca nu cumva șirul coincidențelor pe bani publici să se întrerupă, vă prezentăm și niște date de la Registrul Comerțului:

RO-Verde Landscaping SRL îi are ca asociați pe Ion Olteanu, din Jilava, Ilfov, cu 90% din părțile sociale, și pe Cătălin-Marius Vișan, din Cornetu, Ilfov (10%). Olteanu a primit pachetul de 90% în decembrie 2013, de la fostul asociat majoritar Iuliana Madlen Lazăr, care are același domiciliu ca și Ion Olteanu și care a fost consiliera lui Ion Iliescu. Societatea a fost înființată de Maria Lazăr, cu aceeași adresă de domiciliu. Cele mai multe contracte le-a derulat cu administrațiile din sectoarele Capitalei. În 2011, firma a reușit ”performanța” de a obține venituri de 665.000 de lei fără niciun angajat.

Compania este deținută, în prezent, potrivit unei notificări a Oficiului Național al Registrului Comerțului, de către doi asociaţi, Ion Olteanu și Cătălin Marius Vișan. SC Ro-Verde Landscaping SRL a achiziționat, în anul 2014, de la doi asociaţi, Oprea și Marin Căpățînă, toate părțile sociale ale unei alte firme, SC Căpățînă Company SRL, iar, în anul 2015, împreună cu o altă societate, SC Garden Center Grup SRL, a preluat de la doi cetățeni greci (Ioakeim Batidis și Panagiotis Moschos) capitalul social al SC Agrodynamic SRL. De la Registrul Comerțului, mai aflăm că asociatul actual al SC Ro-Verde Landscaping SRL, Ion Olteanu, dar și fostul acționar Iuliana Madlena Lazăr, au împărțit alte două companii abonate la contracte cu statul, dintre care unele foarte bănoase atribuite de aceeași Primărie a Municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre SC Eco Horticultura SRL și de SC Garden Genter Grup SRL, aceasta din urmă fiind, la rândul ei, asociată împreună cu Ro-Verde Landscaping SRL în SC Căpățînă Company SRL. Potrivit ultimelor date de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Eco Horticultura SRL este deținută de către Ion Olteanu și de Ștefan Olteanu, în timp ce SC Garden Center Grup SRL este deținută, în calitate de unic asociat, de către Ion Olteanu. Eco Horticultura SRL a primit, în urmă cu doi ani, de la Primăria Sectorului 4, un lot dintr-un contract pentru prestarea de servicii arhitecturale urbanistice, lot în valoare de 2.443.438 de lei fără TVA. Cea de a doua companie controlată de Ion Olteanu, SC Garden Center Grup SRL, a derulat zeci de contracte cu statul.

Și-acum să ne minunăm împreună cu prevederi din caietul de sarcini al contractului din ianuarie anul curent – asta și pentru a vedea cam ce vinde Emil Boc prin contracte în care se toacă banul public.

În primul rând, în caietul de sarcini, Primăria lui Emil Boc cere firmei care a câștigat contractul să transporte resturile vegetale din oraș pe o distanță însumată, aferentă celor 38 de luni, de până la 675.000 de kilometri. Ca să înțelegeți despre ce anume vorbim, circumferința Pământului la Ecuator este de: 40.075 kilometri. Deci, numai cu contractul acesta al lui Emil Boc putem da ocol Pământului de 16,8 ori! Yupiiii!

Tot din caietul de sarcini mai aflăm că SC Ro-Verde Landscaping SRL va avea drept sarcină să încarce, descarce, să toace și să stocheze resturi vegetale provenite de pe zonele verzi, de pe spațiul public, respectiv din zone aferente blocurilor de locuinţe din Cluj-Napoca, urmând ca transportul să se realizeze de la indicatorul de ieșire de pe raza orașului, până la stația autorizată (care o fi fiind aceea, urmează să aflăm cam peste 30 de zile pe Legea 544 – că știți că avem o relație extrem de bună comunicațional cu serviciul Mass Media din Primărie!). De asemenea, depozitarea se va face și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca. Adică pe ceva ce nu le aparține și care nu e al “Cluj-Napoca”, ci al “Cluj” – că aparține de CJ Cluj, cu beneficiar întreg județul. Sau, te pomenești că aceste resturi vegetale au fost depozitate pe rampa de deșeuri a lui Pantelică – RADP… Și asta ar explica atât incendiile din ultima vreme, cât, mai ales, violența acestora. Păi, cu atâta material lemnos depozitat în rampă, ce să ne mai mirăm?

Căci vorbim despre niște cantități cuprinse între 11.500 de tone și 45.000 de tone de resturi vegetale. Acestea ar fi urmat să fie (după stocare) tocate, apoi transportate, REPETĂM: pe distanțe cuprinse între 170.000 de kilometri și 675.000 de kilometri.

Dar dacă cantitățile s-au pierdut, stricat, furat prin foc, atunci cu ce mai dăm noi ocolul Pământului de 16,8 ori?!

În caietul de sarcini care a stat la baza derulării acestei licitații, autoritatea contractantă solicita operatorului economic care urma să primească acest contract să dețină o stație de compasat autorizată, unde urmează să fie transportate resturile vegetale, în vederea depozitării. Un alt criteriu impus este acela ca toate utilajele care urmează să execute transportul, atât pe raza Municipiului Cluj-Napoca, precum și în afara orașului, să fie dotate cu sisteme de monitorizare GPS și prin satelit. Chiar suntem curioși să aflăm (cam peste 30 de zile, prin Legea 544) unde este amplasată această stație de compasat autorizată a SC Ro-Verde Landscaping SRL și cine a monitorizat (monitorizează) prin GPS și satelit mașinile care în vinal vor da ocol Pământului de 16,8 ori?!

Și, că tot suntem în zonă, haideți să ne împrospătăm memoria cu contractele “dendrologice” ale municipalității clujene cu firmele sale de casă:

În 13 decembrie 2008, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se afla, la vremea respectivă, Sorin Apostu, a încheiat un contract având ca obiect achiziționarea de material dendrofloricol, respectiv achiziția de arbori, arbuști, trandafiri, gazon, flori anuale, bienale și bulbi. Loturile adjudecate de SC Garden Center Grup SRL se ridică la valoarea de 732.266,5 lei cu TVA (adică 209.219 euro, la cursul valutar de la vremea respectivă). Relația SC Garden Center Grup SRL cu Primăria Cluj-Napoca a fost reluată, anul trecut, sub mandatul lui Emil Boc. În 3 februarie 2016, firma lui Olteanu a încheiat cu municipalitatea un contract în valoare de 1.390.000 de lei cu TVA (316.364 de euro), pentru furnizarea de material dendrologic.

În data de 24 februarie, aceeași municipalitate a atribuit aceleiași companii două loturi dintr-un contract vizând prestarea de servicii de întreținere și amenajare a zonelor verzi de pe raza Municipiului Cluj-Napoca, sectoarele Est și Vest, în valoare totală de 63.185.776,5 lei cu TVA inclusă, adică 14.360.403,7 euro.

Nu în cele din urmă, în data de 30 martie 2016, SC Garden Grup SRL a mai livrat către Primăria lui Emil Boc material dendrologic în valare de 42.000 de lei fără TVA.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *