Din oras

Doar 700 locuri noi în creșe au fost realizate în 10 ani. Ce idei „nemaipomenite” are Boc pentru rezolvarea situației

În ultimii 10 ani, Primăria Cluj-Napoca a reușit performanța să construiască doar 692 locuri noi în creșe, deși cererea este foarte mare în fiecare an. Primarul Emil Boc se bâlbâie când este întrebat de ce sunt create atât de puține locuri în fiecare an. Ca soluție de compromis, conducerea orașului va cheltui bani din bugetul local pentru plata bonelor.

„Am venit în așteptarea acestei situații. Am spus și în Consiliul Local că Primăria nu va sta cu mâinile în sân și să nu vină cu soluții. În momentul de față, avem 1232 locuri disponibile în creșele din municipiu. În ultimii zece ani au fost create 692 locuri în creșe și în acest moment în cele 16 unități existente sunt 1232 locuri. În acest moment avem în faza de pregătire și construcție 430 de noi locuri până în anul 2021. Sunt prognozate să facă față la nevoile în creștere de cereri de locuri noi în creșe. În fiecare an, s-au dat, în medie 70 – 100 de locuri”, a declarat Emil Boc, la un post de radio, marți dimineața.

Potrivit primarului, este dificilă construirea unei creșe noi pentru că…

„Nu e ușor să construiești o creșă de la zero pentru că ea trebuie să fie…De ce e mare solicitare pentru creșe? Pentru că sunt făcute după toate standardele perfecte, adică acreditate, cu circuit pentru alimente, cu tot sistemul așa cum scrie la carte. Iar o creșă, repet, să o construiești trebuie făcută de la zero. Nu poți să modelezi o clădire că e mult mai greu, trebuie construită de la zero. Am și angajat personal pe parcursul anilor care să facă față acestor nevoi în creștere. Noi am alocat resursă suplimentară atât pentru personal, pentru angajare de personal și construcția acestor creșe”, a mai spus Boc.

Dacă tot nu a putut să facă locuri noi suficiente prin construirea de creșe, Boc vrea să le dea bani clujenilor pentru plata bonelor. Deocamdată propunerea nici măcar nu a fost publicată pentru dezbatere publică.

„Pentru că există un deficit în continuare de locuri în creșă am venit cu această propunere de a acorda un sprijin financiar pentru angajarea bonelor pe perioadă limitată de timp, un an sau doi ani, în funcție de nevoia fiecărei persoane. Noi vom pune în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local pentru acordare de sprijin financiar în vederea plății bonelor de către cei care au copii cu vârsta pentru creșă. Acest sprijin merge de la 710 lei pentru familiile care au un venit net pe membru de familie până la 2080 lei. Dacă ai un venit între 2081 și 2500 lei pe membru de familie, primești 550 lei și așa mai departe în funcție de venitul pe care îl ai”, a afirmat primarul.

Potrivit conducerii Primăriei, proiectul va sta în dezbatere 30 de zile. A fost trimisă și o solicitare la Curtea de Conturi pentru a transmite un punct de vedere cu privire la legalitatea acestui demers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *