In vizor

Doar 35 de contracte de inchiriere au fost depuse la Finante in perioada festivalului Untold din 2015, cand la Cluj au venit 180.000 de turisti

In 2015, la Untold au fost aproximativ 250.000 de festivalieri. Din acest total, 180.000 au fost turisti veniti din Romania sau din alte tari. Potrivit Institutului National de Statistica, la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, in 2015 au fost declarate un numar de 4.957 de locuri de cazare disponibile in unitatile de cazare din oras, dintr-un total de 86 de unitati de cazare. Pe scurt, doar aproximativ 5000 de festivalieri au beneficiat de cazare in unitati turistice. Restul au stat pe la rude, pe la prieteni, in unitatile de cazare puse la dispozitie de organizatori, in chirie sau chiar in corturi pe spatiile verzi ale Municipiului Cluj-Napoca. De exemplu, anul trecut cei de la Untold au pus la dispozitie un camping pentru 25.000 de oameni. Daca scadem din cei 180.000 de turisti cazarile din municipiu si cele puse la dispozitie de organizatori, ne raman 150.000 de turisti care inca nu stim unde s-au cazat.

Un studiu al imobiliare.ro realizat recent, mentioneaza faptul ca Municipiul Cluj-Napoca se afla pe primul loc in tara atat in cazul celor mai mari chirii cat si in cel al scumpirilor din ultima perioada. Potrivit portalului, preturile chiriilor au crescut in ultimul an cu aproximativ 20%, surclasand cu mult Capitala. Astfel, o garsoniera are in medie o chirie de 200 de euro pe luna, un apartament cu doua camere, 330 de euro pe luna iar un apartament cu trei camere poate fi inchiriat cu 420 de euro pe luna.

Tot potrivit platformei mentionate, in momentul de fata, la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, sunt 1.793 de anunturi privind inchirieri de garsoniere si apartamente. Pe langa acestea, mai sunt cateva sute, poate chiar mii de apartamente care deja sunt ocupate de chiriasi. E interesant de vazut, in aceste conditii, cati dintre proprietari declara mai departe la Finante veniturile provenite din inchirieri, si cati inchiriaza la negru.

O statistica pusa la dispozitia Ziar de Cluj, de catre reprezentantii Finantelor Publice, mentioneaza ca, in lunile iunie-iulie 2015, au fost declarate 1.297 de inchirieri. Mai mult, in lunile urmatoare au fost inregistrate la Finante 1.061, respectiv 1.670 de contracte de inchiriere. Din aceasta statistica, se poate vedea cat de mult influenteaza afluxul de studenti piata imobiliara din Cluj. Pe perioada de vara, respectiv in lunile august si septembrie, s-au inregistrat cu aproximativ 200 de solicitari mai putin.

In ceea ce privesc motivele pentru care pretul chiriilor e foarte mare, acestea tin atat de cerere cat si de evenimentele de anvergura din Municipiul Cluj-Napoca. Un exemplu este cazul festivalului Untold, unde proprietarii de apartamente inchiriaza la suprapret. Un alt fenomen intalnit in perioada aceasta, e subinchirierea apartamentelor de catre chiriasii actuali. Multi studenti prefera ca pentru o perioada de cateva zile sa stea pe la prieteni sau chiar prin corturi, pentru a castiga un venit in plus. Preturile chiriilor pe perioada celor 4 zile variaza de la zona la zona. De exemplu, o camera de 60 de metri patrati in Gheorgheni, poate ajunge pana la 900 de lei, adica aproximativ pretul unei chiri pe o luna.

Cati dintre cei care inchiriaza si subinchiriaza pe perioada Untold isi declara veniturile la Finante, e greu de precizat. Statistica din 2015 ne arata ca  nu s-au prea ingramadit clujenii sa declare ca au „oaspeti platitori”. In ceea ce priveste chiriile cu data inceput IULIE 2015 – data de sfarsit AUGUST 2015 – s-au inregistrat 35 de contracte de inchiriere, din care 14 sunt firme de la care s-a inchiriat spatiul respectiv, si doar 21 de persoane fizice. Dar nu putem sti cu exactitate daca e vorba de festivalieri sau oameni de afacei care inchiriaza frecvent apartamente in regim hotelier, pe perioade mai mari de 5 zile, cat a durat festivalul, plus trezirea din mahmureala.

Pentru a verifica la fata locului daca cei care inchiriaza in perioada aceasta isi declara veniturile, reporterii Ziar de Cluj au abordat cativa tineri care au postat pe site-urile de socializare anunturi de inchiriere. Sub pretextul ca isi cauta o chirie pentru un grup de prieteni din alta localitate, i-au intrebat pe acestia despre conditii, locatii, pret si contract. Astfel, din 5 persoane contactate, doar una a spus ca face contract de inchiriere. Unul dintre respondenti a declarat ca nu poate face contract pentru ca nu e proprietar, ci e chirias si el la randul lui acolo, o domnisoara ne-a spus ca ea nu face contract pentru ca e responsabila „doar cu vorba”, dar ca ne va contacta cand afla ceva, ceea ce nu s-a mai intamplat, iar doua persoane ne-au spus ca nu e necesar contractul, ca se bazeaza pe incredere, dar, daca cerem expres, il vor face.

In ceea ce priveste preturile cerute de proprietari, ele variaza in functie de zona si numarul de persoane. Unul dintre tinerii contactati de reporterii Ziar de Cluj, ne-a cerut 250 de euro pentru o camera situata la 10 minute de Cluj Arena, pe cand o alta tanara ne-a cerut 500 de euro pentru un apartament situat la 100 de metri de aceeasi locatie. De asemenea, in Manastur, pentru doua camere, am primit o oferta de 400 de euro iar pentru un apartament in Floresti, 270 de euro.

De departe, cea mai interesanta oferta am primit-o de la un chirias care dorea sa subinchirieze o camera, pe motiv ca nu are bani sa isi plateasca chiria. Sa intelegem de aici ca preturile mari cerute de proprietari pentru chirii ii determina pe studenti sa isi subinchirieze camerele? Tot ce e posibil.

Reporter: Salut. Mai ai de dat in chirie pe perioada Untold?
Chirias: Salut. Da mai am. O singura persoana?
Reporter: Da. O singura persoana. Imi poti trimite niste poze si un pret? Imi trebuie de joi pana luni inclusiv.
Chirias: Numai pentru o persoana nu mi se renteaza. Am nevoie de cel putin 250 de euro, ca altfel nu o dadeam. Este frigider, cuptor cu microunde, wi-fi. TV nu am in camera aia dar pot pune unul mic daca vrea.
Reporter: E foarte misto apartamentul. Oare faci si contract de inchiriere?
Chirias: Nu pot face ca nu sunt proprietar.
Reporter: Ah, esti in chirie acolo?
Chirias: Camera a ramas libera pentru ca mi-a plecat colegul care statea in ea. Si pana gasesc pe altcineva nu am bani sa platesc chiria, altfel nu o dadeam deloc si primeam musafiri pentru Untold.

In Cluj, se pare ca inchirierea spatiilor se bazeaza pe incredere verbala. Pentru multi proprietari, o strangere de mana e identica cu un contract scris. Ceea ce se pare ca nu stiu, dar asta nu-i dezincrimineaza in fata legii, este faptul ca neinregistrarea veniturilor provenite din inchirieri e ilegala si se pedepseste conform legii.

„Ma gandeam sa merg pe incredere si sa incasez suma la predarea cheilor”, ne-a declarat o tanara proprietara de apartament in Manastur.

„Se poate face, desi nu are ce probleme sa fie. Noi locuim in scara de langa. Banuiesc ca ii intereseaza sa aiba unde dormi, unde face un dus, nu sa vina sa faca vraiste. Nici noi nu suntem genul sa facem chestii ce nu se fac, si eu in 6 ani am avut destule probleme cu proprietarii, asa ca stiu cum e”, ne-a spus o alta tanara din Floresti.

Probabil ca traditia neinregistrarii contractelor la Finante se transmite de la proprietar la proprietar. Pentru ca multi chiriasi stau in chirie la negru, la randul lor vor face acelasi lucru atunci cand vor deveni la randul lor proprietari. Desigur, nu e o regula. Din statisticile Finantelor Publice reiese faptul ca mai sunt si oameni cinstiti in Cluj, oameni care incheie contracte de inchiriere. De ce e avantajos un astfel de contract? Pentru ca el protejeaza atat proprietarul cat si chiriasul. Chiar daca in urma venitului declarat se platesc impozite, prin intermediul contractului si a procesului verbal de predare-primire, proprietarul are o baza legala pentru despagubiri. Astfel, riscul ca posibilul chirias sa nu isi plateasca chiria sau sa provoace distrugeri in apartament, scade simtitor.

Care e procedura in cazul sesizarii existentei unui apartament inchiriat fara contract si proces verbal de predare-primire?

Potrivit reprezentantilor Finantelor Publice, angajatii institutiei nu au drept de a legitima proprietarii si chiriasii in cazul in care au informatii cu privire la cazurile de inchirieri la negru. In sensul acesta, am solicitat un punct de vedere a sectiei de politie 4 si 2 din Cluj-Napoca, pentru a ne lamuri ce e de facut atunci cand avem informatii despre un posibil abuz asupra Statului Roman.

„In numele Asociatiei de Proprietari puteti face o sesizare, dar nu personal, ca sa nu aveti litigii cu ei. Faceti sesizare si o trimitei aici. Noi o sa ne facem dupa aceea treaba, dar sa avem intai sesizarea”, ne-a declarat un politist din cadrul sectiei 4 de Politie Cluj

„Va trebui sa faceti o reclamatie in acest sens la Finante. Puteti veni si la noi. Noi o sa facem mai departe demersurile pentru a verifica. Depuneti o plangere la sectia de care apartine apartamentul respectiv. Se va face verificari in acest sens si in functie de ce se constata se vor lua masurile care se impun”, au mentionat reprezentantii Sectiei 2 de Politie Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *