In vizor

Doar 19% dintre medicii de familie clujeni sunt dispuși să înceapă VACCINAREA în cabinetele lor

Medicii de familie nu au fost prea doritori să se înscrie pentru a începe vaccinarea contra COVID-19 în propriile cabinete. La nivel național și-au manifestat dorința de a participa doar 30%. În județul Cluj situația este și mai gravă, procentul fiind de doar 19%. 

La nivelul județului Cluj, după cum a declarat pentru Ziar de Cluj președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, sunt aproximativ 65 de medici care și-au manifestat dorința de a vaccina în cabinete. 

În județul Cluj sunt 336 de cabinete medicale de medicina familiei, ceea ce înseamnă că doar 19% s-au înscris pentru a începe vaccinarea.

Societatea Națională pentru Medicina Familiei a transmis că medicii de familie susțin procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și reafirmă disponibilitatea medicilor de familie pentru implicare directã în procesul de vaccinare în calitate de medici care, pânã în prezent, au fost și sunt principalii vaccinatori în România.

Însă participarea la procesul de vaccinare în cabinete nu prea susține această declarație. Cu o participare de doar 30% această susținere a vacinării rămâne una pur declarativă. 

Societatea Naționalã de Medicina Familiei (SNMF) solicită  ajustarea suportului legislativ pentru a asigura flexibilitate vaccinării în cabinetele medicilor de familie:

• reprezentanții legali sunt cei capabili sã decidã cum se va desfãșura optim procesul de vaccinare în cabinet, în funcție de organizarea existentã, pentru a nu perturba activitatea curentã și a evita pierderea inutilã a dozelor de vaccin;
• distribuția vaccinului la cabinet;
• asigurarea logisticii necesare;
• simplificarea sistemului de contractare, programare și raportare;
• stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face doar cu doze care pot fi ținute la frigider, cu vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson.

„În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider. De aceea, există două opțiuni pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Fiecare medic de familie își va stabili programul de vaccinare, în afara orelor obișnuite de lucru”, a declar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a fost demarată azi de medicii de familie din Timiș.

Vaccinările din cabinetele medicilor de familie nu necesită programare în platforma electronică, planificarea administrării vaccinului fiind posibilă, în baza listei zilnice anterior întocmită, însă cu respectarea prioritizării persoanelor aflate în lista proprie (persoane cu vârste peste 65 de ani, persoane cu boli cronice/dizabilități indiferent de vârstă), după care pot fi vaccinate persoanele care își exprimă dorința în acest sens.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *