In vizor

Doar 11 proiecte Com'on Cluj, din peste 100 castigatoare, au primit banii de la Primaria Cluj-Napoca

Scris de 297

Au trecut mai bine de doua luni din momentul in care Primaria Cluj-Napoca a finantat 117 initiative civice, in proiectul Com’on Cluj, dar numai 11 proiecte au si primit banii. Institutia publica este direct responsabila de aceasta situatie, deoarece anuntul de participare la aceatsa finantare a fost publicat cu intarziere de o luna in Monitorul Oficial. In aceste conditii,  mare parte din proiecte nu pot fi implementate, deoarece sunt conditionate de finantarea Primariei.

Com’on Cluj, primul proces de bugetare participativa a orasului, si-a propus implicarea tinerilor si atragerea de fonduri pentru proiecte, in cadrul programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului. Primaria Cluj-Napoca a alocat un buget de 500.000 de lei si s-au inscris 451 de initiative, iar 117 dintre ele au primit finantare, in urma unui concurs de voturi. Numai ca, pana in acest moment, doar 11 initiative au fost finantate efectiv.

Hanna Ugron, coordonatorul Com’on Cluj, spune ca banii se aloca in transe.

“De la bun inceput a fost stabilit faptul ca sumele se aloca in transe, luand exclusiv ordinea voturilor si ordinea cronologica. Daca o initiativa a avut mai multe voturi, atunci are prioritate pentru finantare”, spune aceasta

In aceasta etapa, s-au semnat 11 contracte de finantare, iar mare parte dintre ele, pana la totalul de 117 initiative, nu au primit banii castigati in urma concursului.

Hanna Ugron explica faptul ca urmeaza a doua transa de finantare.

“E o miscare in lant. Depinde de cati bani avem pentru fondul de rulaj. Ulterior, depinde cati dintre cei castigatori raporteaza actele, pentru a face dosarul catre Primarie. E o birocratie destul de stufoasa”, spune Lucian Lupu, reprezentantul FCC Cluj.

Primaria Cluj-Napoca este, intr-o anumita masura, responsabila de aceste intarzieri de plati, iar in aceste conditii multe proiecte nu pot fi implementate, deoarece depind de banii castigati in urma concursului.

“Alocarea trebuia facuta chiar inaintea implementarii initiativelor. Au fost intarzieri de plata din cauza unei decalari. Anuntul Primariei Cluj-Napoca a fost publicat in Monitorul Oficial cu  o luna intarziere, iar din aceasta cauza contractul cu Fundatia Comunitara Cluj s-a semnat mai tarziu. Astfel, au fost proiecte care au fost implementate inainte ca banii sa se aloce, dar regulamentul a prevazut ca noi putem sa alocam bani in momentul in care avem cash-flow”, subliniaza Hanna Ugron.

Banii au fost impartiti in functie de sumele solicitate pentru initiative, maximul alocat pentru un proiect fiind de 4.500 de lei.

“Mai sunt cateva dintre ele care sunt in desfasurare sau urmeaza sa se desfasoare. Vom merge cu primul calup pentru decontare la primarie saptamana viitoare. Dintre cei care pana acum au venit la noi, unii ne-au spus ca si-au amanat proiectele. Exista o decalare de plati, in sensul ca nu am reusit sa le platim tuturor, conform calendarului”, adauga Lucian Lupu.

Proiectul clasat pe primul loc, Musai-Muszaj, cu 920 de voturi, a primit un buget de 3.958 de lei. Initiativa Musai-Muszáj are ca si obiectiv realizarea unui oras cu adevarat multicultural si muiltilingv, prin atragerea atentiei publicului la problemele legate de convietuirea mai multor etnii in acelasi spatiu, dupa cum si-au descris proiectul pe site-ul concursului.

In total, 38 de proiecte au primit suma maxima care putea fi acordata, printre ele se situeaza si proiectele de pe locul 2 si 3.
Dance and smile, de pe locul 2, este proiectul Asociatiei „Bogáncs – Zurboló Egyesület”, care a dorit sa marcheze 30 de ani de existenta.

Pe locul 3, cu 4.500 de lei finantare, s-a situat unul dintre proiectele asociatiei Famous, Vatriom, care a presupus crearea a 8 costume de roboti, din care doi pe catalige, care prin gradul de noutate, coregrafie, spectacol, creatie vestimentara si electrica vor surprinde si totodata vor tine in suspans publicul clujean.

Suma maxima posibila au mai primit proiectele: musicalul O zi frumoasa de vara, premiera nationala absoluta, sustinuta de elevii Liceului Apáczai Csere János; Continental Music Event – un festival de muzica in Hotelul Continental in luna august; Com’on Tango al celor de la Tango Power – – spectacol si cursuri gratuite de tango argentinian pe platoul din fata Casino in 16 iunie; Otherness in Dialogue – povestile oamenilor din diferite comunitati care convietuiesc in Cluj-Napoca reunite pe o platforma web; Clean Cluj, care a avut loc deja; Biblioteca Parcului Central – care propune punerea la dispozitia doritorilor hamace si carti pentru a le citi in parc; MEETing – Grupul Inginerilor Constructori Maghiari din Ardeal – organizarea lunara de dezbateri, workshop-uri cu scopul de a uni colectivul inginerilor maghiari; KISZT – o festivitate in care tinerii vor avea oportunitatea de a-si arata talentul intr-un spectacol de teatru cu tema crestina; Urban Graffiti 2015 – panouri special amenajate pentru aceasta arta in campusuri; Art Point – personalizarea culturala a unei statii de autobuz din Cluj-Napoca; Youth Photo 2015 – concurs interactiv pentru fotografi amatori; Sports Activity Meetup – o platforma online si mobile care isi propune sa puna la dispozitia comunitatii clujene in mod gratuit o baza de date cuprinzând activitatile sportive disponibile, evenimentele si locatiile in care se pot desfasura acestea; Ziua Copilului in stil Balcony TV; Park Fest – doua zile de festival in Parcul Central cu concerte a unor trupe mici din Cluj.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 5 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 6 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 7 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 8 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 22 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE