In vizor

Doar 10 lei sunt alocați pentru cele 3 mese zilnice ale unui bolnav COVID spitalizat

Alocația de hrană pentru un bolnav COVID internat în spital este de doar 10 lei pentru cele trei mese zilnice. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, afirmă că ”trebuiesc găsite soluţii astfel ca spitalele să primească mai mulţi bani pentru hrana pacienţilor”.

„Am văzut în spațiul public diverse discuții despre câți bani sunt alocați pentru alocația de hrană a fiecarui bolnav. Consider că și la noi la Institutul Marius Nasta, costurile celor trei mese zilnice sunt din păcate extrem de reduse conform alocării bugetare( HG 851/2018), adică a banilor pe care noi ca spital îi primim pentru a asigura mâncarea pacienților. Un pacient bolnav de COVID are alocat astăzi pentru cele 3 mese, fix 10 lei/zi regim comun, 15 lei/zi pentru pacientul care are și diabet zaharat sau 16 lei/zi pentru pacientul cu tuberculoză. La Institutul Marius Nasta avem bucătăria proprie, cu personal propriu, o infrastructura pe care am modernizat-o, și măcar astfel din acest punct de vedere putem să ne gospodărim cât mai eficient conform banilor alocați. Deși la Marius Nasta suntem la limita superioară de calcul a hranei alocate zilnic, DA, din păcate alocația pentru hrana zilnică, din perspectiva mea este insuficientă, mult sub nevoia reală a unui pacient bolnav de COVID și nu numai! Trebuiesc găsite soluții astfel ca spitalele să primescă mai mulți bani pentru hrana pacienților, iar noi în spitale tot timpul să avem în vedere că atât calitatea, cât și cantitatea să fie în acord nevoia pacientului”, potrivit unei postări pe Facebook.

Autoritățile locale au posibilitatea să mărească aceste sume, asta dacă au resurse financiare. Dar cel mai adesea spitalele trebuie să se descurce cu acești bani, cu sigurnață prea puțin pentru a asigura o alimentație echilibrată bolnavilor.

„Nivelul alocațiilor de hrană cuprinse în prezenta anexă este maximal; acesta poate fi majorat prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum și la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare”, se arată în HG 851/2018

Iată cât au alocați pentru hrană spitalele din România:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *