Jos palaria

”Doamna din spatele ferestrei”, o expoziție în memoria Doinei Cornea, simbolul disidenței anticomuniste clujene

O expoziţie de memorie, o expoziţie de descoperire a Doinei Cornea va fi organizată la Cluj-Napoca. Peste 100 de tablouri şi desene ale acesteia vor fi expuse pentru public, care va putea descoperi și alte amănunte mai puțin cunoscute din viața celei care a ajuns să fie cunoscută în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.

Expoziţia inedită va dezvălui în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică a Doinei Cornea.

Astfel, va fi recreat, și expus vizitării, spaţiul intim al Doinei Cornea, cel în care a trăit, a lucrat și în care îşi desfăşura activitatea de opozant al regimului, spaţiu în care pentru mai mulţi ani a fost plasată în arest la domiciliu, fiind in permanenţă ascultată și monitorizată de către securitate, potrivit organizatorilor, respectiv Fundația Doina Cornea.

De aici au plecat cele câteva zeci de texte de protest împotriva atrocităţilor regimului comunist din anii ‘80, majoritatea difuzate la postul de radio Europa Liberă, Doina Cornea ajungând să fie cunoscută astfel în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.

În cadrul expoziției vor putea fi văzute o parte din mobilierul, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele.

Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse, etc.

De asemenea, vor fi expuse cărţile şi traducerile Doinei Cornea, articole din presă, fotografii din toate perioadele vieţii sau decoraţii primite.

În premieră, vor fi expuse un număr de peste 100 de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi una dintre laturile ei mai puţin cunoscute.

Tot în premieră a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.

Pe parcursul derulării expoziţiei, la vernisaj, dar şi în zilele următoare, vor avea loc mai multe activităţi conexe, cum ar fi vocarea personalităţii Doinei Cornea din diverse unghiuri (de opozant, de artist, etc.), sau prezentarea documentarului „Dezastrul Roşu” realizat în anul 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, film care a scos la lumină adevărata faţă a comunismului din România, mai arată organizatorii.

Doina Cornea a fost atunci singura persoană din România care a avut curajul să-i răspundă la întrebări.

Documentarul a generat un puternic val de simpatie pentru România, stând la baza creării «Operation Villages Roumains», o iniţiativă belgiană în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localităţi din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de regimul lui Nicolae Ceausescu.

Doina Cornea a fost cel mai important opozant al regimului comunist din anii ‘80 din România, având o largă recunoaştere atât internă, cât şi internaţională.

„Într-o perioadă a falsităţii şi oportunismului ridicate la rang de lege Doina Cornea a avut curajul să-şi pună faptele în acord cu gândurile, acţiunile în acord cu propria conştiinţă şi să trăiască ”în adevăr”.

Doina Cornea a făcut tot ce îi era în putinţă să transmită crezul ei şi studenţilor şi, în general, tinerilor din jurul ei. A făcut acest lucru atât în cadrul activităţii ei didactice, prin traducerile și samisdatele diseminate în cercurile de studenţi şi într-o mică reţea de distribuire a lor, dar şi prin textele pe care le-a difuzat prin intermediul postului de radio Europa Liberă sau a interviurilor oferite cu curaj unor jurnalişti străini”, au mai arătat reprezentanții Fundației Doina Cornea.

Expoziția „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” va avea vernisajul în 15 decembrie 2023, ora 18.00, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, și va putea fi vizitată până în 7 ianuarie 2024.

Foto: Fundația Doina Cornea