In vizor

DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro. Șeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata, preț de mașină

După ce presa a relatat despre zeci de contracte supraevaluate, procurorii anticorupție au cerut documente despre afacerile Unifarm, atât de la companie, cât și de la Ministerul Sănătății.

Adrian Ionel după ce și-a făcut cumpărături la firma Viggo, firma prietenului lui Botezatu, despre care Libertatea a scris că a făcut milioane de euro profit din afacerile cu viziere, derulate însă nu prin UNIFARM, ci prin ONAC, celălalt pol unde s-au cheltuit zeci de milioane de euro în criza COVID

Luni, 18 mai, în Consiliul de Administrație al Unifarm, s-a petrecut un episod neașteptat.

După ce de câteva luni insistase să-i fie prelungit fără concurs contractul, care durează din 2012, directorul Adrian Ionel a votat și el în favoarea propunerii trimisă în scris de ministrul Tătaru ca noul director să fie numit nu direct, ci prin concurs.

”Încă din decembrie 2019, de la numirea ministrului Costache, Adrian Ionel încercase să primească de la MS aprobarea ca mandatul lui, care expiră în iulie 2020, să fie prelungit direct, fără concurs, de căre Consiliul de Administrație al Unifarm”, a spus un om din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea.

De unde această schimbare de atitudine?

Afacerile la prețuri duble și triple ale Unifarm

Odată cu începutul pandemiei COVID-19, Unifarm a devenit unul dintre principalele surse de cheltuire a banului public din Sănătate.

În primă instanță, Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a dat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumătate din suma garantată de către stat.

Profitând de starea de urgență, aceste achiziții au fost făcute fără licitații, prin înțelegeri din care investigațiile jurnalistice au extras exemple de achiziții la suprapreț, precum:

  • 2,2 milioane de măști achiziționate la un preț dublu de Unifarm, prin doi intermediari, importator fiind firma soției unui fost ofițer SRI, 
  • 1,2 milioane de măști de la un producător de pamperși din China,aduse la Unifarm printr-o firmă ai căror acționari au avut afaceri offshore cu dr. Streinu-Cercel. Măștile au fost declarate neconforme de către UE și au trebuit retrase, în ciuda faptulu că au costat 18 lei pe bucată, un preț de măști profesionale, pentru personalul medical.
  • Izolete la preț de 80.000 de lei bucata, practic prețul unui automobil. Când Unifarm a încercat să le ofere Ministerului Sănătății, în urma unei licitații despre care Libertatea a scris că a fost aranjată în favoarea Unifarm, oficialii din MS și-au dat seama că ele nu pot fi cumpărate nici măcar într-o achiziție cu dedicație, pentru că e prea mult.

Izoletele pentru Republica Moldova au fost cumpărate de la altă firmă, la preț de 20.000 de lei, de 4 ori mai puțin decât cel cu care le-a luat Unifarm. (specialist din Ministerul Sănătății)

Pe acest fond, DNA a deschis mai multe dosare. Și, de câteva zile, procurorii anticorupție au solicitat documente atât la Unifarm, cât și la Ministerul Sănătății.

”Așa se explică teama lui Adrian Ionel de a forța ca să-și reînnoiască mandatul, lucru care îi reușise atât în 2012, cât și în 2016”, a explicat pentru Libertatea o sursă din MS.

Mai mulți angajați din Unifarm au dat deja declarații la DNA, printre ei numărându-se, potrivit informațiilor ziarului, inclusiv directorul financiar al companiei Ministerului Sănătății.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *