In vizor

DNA e cu ochii pe judecatorii clujeni pentru tergiversarea unui dosar de coruptie

Inspectia Judiciara din CSM a fost sesizata ieri  de catre procurorul sef al  DNA, Laura Codruta Kovesi, cu privire la posibile abateri disciplinare ale magistratilor clujeni. Vizat este judecatorul  Lucian Buta pentru tergiversarea cauzei privindu-l pe  presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Dosarul a fost deschis in 2006 si nu este solutionat nici dupa 8 ani, din care patru ani a fost pe rolul Judecatoriei Cluj.

Interesant este ca magistratul Lucian Buta, care judeca procesul lui Oprisan, a cerut, in 2012, sa fie lasat sa judece cu prioritate doua cauze de coruptie in care sunt implicate  personalitati publice. Este vorba de dosarul Oprisan si dosarul fostului director SNCFR Calatori Alexandru Noaptes. Conducerea Judecatoriei i-a respins insa cererea, iar Buta si-a dat sefii in judecata.

„Lucian Buta a cerut anularea hotararii Consiliului de Conducere al Judecatoriei din data de 25 octombrie 2011, in care s-a respins solicitarea sa de a fi scutit de la repartizarea aleatorie a celorlalte procese penale. Magistratul ceruse sa poata sa se ocupe doar de judecarea celor doua procese de coruptie, invocand solicitarea Comisiei Europene si a Consiliului Superior al Magistraturii de a se judeca cu celeritate procesele de coruptie, care pun Romania pe lista statelor supravegheate”, arata Evenimentul Zilei in vara anului trecut.

Din data de 2 decembrie 2010 dosarul Oprisan zace prafuit pe masa lui Buta. Potrivit DNA, de atunci au fost acordate 29 termene de judecata.

„Pe parcursul celor aproximativ 4 ani de cand dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, insumand 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile si chiar de 105 zile de amanare de la un termen la altul”, arata DNA.

Lucian Marian, presedintele Judecatoriei Cluj-Napoca, a afirmat ca va reactiona in consecinta imediat ce va primi oficial informarea de la doamna Kovesi cu privire la posibilele abateri disciplinare ale magistratului Lucian Buta.

Umarirea penala in caul Oprisan a  inceput in noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006, prin rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea inculpatilor in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals, cauza fiind inregistrata la Judecatoria Focsani. Mai exact Oprisan in calitate de presedinte al CJ Vrancea ar fi directionat suma de 1,9 milioane de dolari catre trei firme apropiate lui, respectiv  S.C. Top Media SRL, S.C. Aispa Starrs 95 SA si SC Utilaj Construct S.A. Sumele urmau  a fi folosite pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea. De mentionat e faptul ca nicuna dintre firmele amintite nu indeplineau conditiile de acordare a lucrarilor pe motiv ca, fie nu aveau sediu si angajati, fie nu aveau utilajele necesare efectuarii acestor lucrari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *