Din oras

DNA Cluj trimite în judecată administratorul unei firme ce întocmea contracte fictive de muncă, pentru a scoate bani de la UE

 

“Împreună pentru un început sigur” era cel de-al doilea proiect din istoria Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM). Valoarea acestuia se ridica la peste șapte milioane de lei, bani veniți de la Uniunea Europeană prin POSDRU. Acest proiect, implementat de DASM – instituție subordonată Primăriei Cluj-Napoca, avea ca scop acordarea de subvenții patronilor ce angajau rromi șomeri: ” 471 subvenții au fost acordate pentru angajatorii care au angajat persoane de etnie romă sau persoane cu dizabilități înscrise în proiect”, susțin reprezentanții instituției.

Proiectul a fost  implementat în perioada aprilie 2011–martie 2014, însă procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că unul dintre patronii ce a primit bani de la DASM pentru că angaja rromi defavorizați, de fapt prezenta documente false și încasa direct subvențiile .  

Cum scotea bani din proiectul UE

Șerban Cornel era administrator la o firmă ce și-a intrat în schema subvențiilor susținând că va angaja rromi defavorizați. Procurorii însă, au descoperit că bărbatul obținea datele de identitate a diferitor persoane și le întocmea contracte de muncă fictive. Peste 20 de persoane dintre cele ce apăreau pe documentele din firma administrată de Șerban nu au știut niciodată că au avut contract de muncă întocmit de acesta.

Mai mult, în baza acelor contracte de muncă, Șerban întocmea fișe cu pontări pentru activitate, pe care le dădea mai departe celor de la DASM pentru a-și primi subvențiile.

„În cursul anului 2013, Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM), beneficiară a proiectului POSDRU – „Împreună pentru un început sigur”, a încheiat cu firma administrată de inculpatul Șerban Cornel o convenție prin care societatea își asuma rolul de a încadra în muncă persoanele aparținând grupului țintă de etnie rromă și persoane cu dizabilități.
În acest sens, inculpatul „a încheiat” un număr de 22 contracte de muncă fără ca persoanele respective să aibă cunoștință despre existența și încheierea lor, pe care le-a prezentat Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM).
Ulterior, pentru a beneficia de subvenții, angajatorul a întocmit și prezentat lunar Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM), pontaje fictive reprezentând presupusele ore de muncă prestate de angajați.
În baza acestor documente neconforme cu realitatea, au fost virate societății administrate în fapt de inculpat, subvenții în sumă de 64.218 lei”, se arată în rechizitoriul DNA Cluj.

 

 

Prejudiciu colosal: 3 milioane de euro

Dincolo de activitatea infracțională derulată, ca parte civilă s-au constituit atât cei de la DASM cât și Ministerul Fondurilor Europene, cu un prejudiciu de peste 14 milioane de lei.

Pe site-ul oficial al Direcției de Asistență Socială și Medicală, arată că valoarea totală a proiectului “Împreună pentru un început sigur” a fost de 7.308.571,87 lei. Cu toate acestea, prin intermediul celor 20 de contracte de muncă fictive, Șerban Cornel a obținut puțin peste 60.000 lei. La invitația DNA Cluj, Ministerul Finanțelor Europene îi impută acestuia dubla valoare a proiectului: „Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Capital Uman a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 14.721.569 lei (aproximativ 3 milioane de euro), reprezentând întreaga valoare a proiectului”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul în care Șerban Cornel este trimis în judecată se află în Cameră Preliminară la Tribunalul Cluj, urmând ca instanța să decidă dacă rechizitoriul va sta la baza unui proces penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *