In vizor

DNA a descins la IGSU pentru afacerea a 4 barocamere de 5 milioane de euro, care zac nefolosite. ”După anterioarele percheziții, în legătură cu altă achiziție, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Arafat”

Procurorii DNA au făcut o vizită la sediul IGSU, departamentul condus de Raed Arafat. Conform jurnaliștilor de la Libertatea, procurorii DNA anchetează achiziția barocamerelor achiziționate de IGSU, care au costat 1,2 milioane de euro/ bucata, dar care zac nefolosite din anul 2017.

Barocamerele sunt de dimensiunea unor TIR-uri și au costat 1,2 milioane de euro bucata, iar la momentul achiziției au fost prezentate ca o soluție pentru marii arși din România. În ciuda faptului că sunt nefolosite, barocamerele sunt etalate de IGSU la paradele de 1 Decembrie.

”Afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”, spune o sursă care cunoaște în detaliu de câte ori procurorii au început cercetări pe diverse achiziții la IGSU.

”Ultima descindere a procurorilor DNA la IGSU a avut loc pe 25 și 31 decembrie 2019, când au făcut percheziții electronice și au ridicat documente privind achiziția de mașini autospeciale în valoare de 600 milioane de euro”.

  • Două săptămâni mai târziu, explică sursele ziarului, Raed Arafat a fost vizitat în birou de ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.
  • ”Ambasadorul a ieșit după o oră, iar despre dosar nu se mai știe nimic”, relatează surse din IGSU.
  • Au trecut trei ani și peste acel caz de la DNA s-a așternut liniștea.
  • Contactați de ziar, Raed Arafat și Adrian Zuckerman spun că nu-și amintesc întâlnirea, că nu cred că a avut loc, iar ambasadorul a mai adăugat: ”Nu cred că e cazul să discut public cu dv. ce am discutat eu cu ei”, referindu-se la oficialii români cu care s-a întâlnit când conducea Ambasada SUA de la București.
  • Ceea ce este corect: procurorii de caz ar trebui să explice public de ce au adormit cu capul pe dosar. Doar Justiția din România pute de independentă ce este!

Adrian Zuckerman nu mai este ambasador al SUA în România. El a revenit în avocatură, la DLA Piper, firmă de avocatură cu sediul în San Francisco și consultanță legală în 40 de țări. Adică se ocupă de lobby, deși în România această activitate nu este legalizată.

  • ”Adrian Zuckerman este avocat la DLA Piper, aducând abilitățile sale unice de avocat și fost oficial guvernamental pentru a consilia corporațiile multinaționale în probleme juridice, de reglementare și guvernamentale, pe măsură ce acestea se extind pe piețele emergente din Europa de Est. El a fost ambasador în România”, îi descrie firma de avocatură activitatea.
  • Libertatea i-a scris lui Adrian Zuckerman atât pe e-mail, cât și pe telefon, în legătură cu întâlnirea pe care a avut-o cu Raed Arafat. Fostul ambasador a răspuns la telefon. Vorbește românește.

– Domnule ambasador Zuckerman, sunteți în România?

– Da.

– Sunteți avocat acum? Aveți afaceri în România?

– De ce mă căutați, vă rog?

– Îl cunoașteți pe domnul Raed Arafat?

– N-aș zice că-l cunosc.

– Ați apărut împreună la câteva evenimente publice legate de serviciul public de urgență.

– Ne-am văzut, da. Dar n-aș zice că l-am cunoscut.

– Un whistelblower din IGSU susține că, la începutul mandatului dv., l-ați vizitat pe domnul Arafat în biroul dânsului. Era după o percheziție a DNA la instituția condusă de dl. Arafat.

– Nu-mi amintesc, ca să fiu sincer. O întâlnire?

– Poate vă reamintiți: ați fost în clădirea de vizavi de fostul Palatul Regal, din Piața Revoluției, în sediul Ministerului de Interne.

– Știu clădirea, dar nu știu la ce întâlnire vă referiți. Vă mulțumesc, o seara bună…

– Domnule ambasador, vă rugăm să nu închideți pentru că e o temă de interes public. Ați discutat vreodată cu domnul Arafat ceva legat de achiziții publice?

– Vă spun: nu sunt așa de sigur că întâlnirea a avut loc.

– Dar negați ferm că a avut loc discuția?

– Uitați, eu nu-mi amintesc, ca să fiu drept. Nu-mi amintesc o astfel de întâlnire. Cât despre ce am discutat în cei doi ani când am fost ambasador în România cu diverși responsabili din țară, nu cred că e cazul să discut cu public cu dv. ce am discutat eu cu ei.

– E o regulă a diplomației?

– Normal. Vă doresc o seară bună. Vă rog să nu scrieți nimic despre mine.

– Asta nu puteți decide dv., nu vă supărați. Vă rugăm, o ultimă întrebare, care este de domeniul public, de vreme ce ați fost ambasador în România. Nu e niciun secret, acum ce faceți, sunteți avocat?

– Vă doresc o seară bună. (A închis telefonul).

În noua speță, la începutul lunii noiembrie, susțin surse din ISGU, ofițerii judiciari ai DNA, sub supravegherea procurorilor, au ridicat de la IGSU documentația privind achiziția celor 4 barocamere mobile. Autospecialele au fost cumpărate cu 1,2 milioane euro fiecare.

”Procurorii au cerut și actele prin care a fost stabilit prețul de achiziție”, a declarat sursa, care a precizat că în aceste barocamere nu a fost tratat niciun pacient până în prezent. „Inițial, s-au cerut 200.000 de euro pentru specializarea a 18 cadre medicale în terapia bariatrică, dar Arafat a spus că o să vorbească el cu Marina italiană pentru ajutor. Ceea ce a și făcut. Dar degeaba. Nici după ce medicii s-au specializat, aceste barocamere nu au fost deschise pacienților”, a explicat sursa.

Aceasta a mai spus că IGSU plătește anual pentru revizia autospecialelor câte 45.000 de euro pe bucată. Informația legată de suma cheltuită pentru întreținerea a fost confirmată de Bogdan Cristian Ion, un medic antreprenor, care are centre cu dispozitive hiperbarice.

  • Pe 1 octombrie 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat implementarea proiectului pe fonduri europene „Multirisc Modul I”, din Programul Operațional Infrastructură Mare.
  • Proiectul s-a bazat pe importante achiziții de echipamente. Au fost cumpărate autocamioane cu sistem hidraulic (42 de bucăți), containere-suport (47 de bucăți), tabără mobilă pentru persoane sinistrate sau evacuate (o bucată), linii tehnice de întreținere a echipamentelor individuale de protecție (7 bucăți), stații de lucru portabile (10 bucăți), 6 automacarale cu braț ridicător și platformă, 17 autospeciale.
  • Plus o achiziție în premieră în cazul serviciilor de urgență: autospeciale pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie. Acestea nu au fot folositie niciodată, deși cazuri de arși, de la #Colectiv încoace au fost prea multe. Le-a folosit Raed doar ca să defileze cu ele pe la paradele oficiale. Revizia lunară a acestor autospeciale ne costă 20.000 de euro pe lună. Cineva are ”abonament” la bani publici prin bunăvoința lui Raed Arafat.
  • IGSU a investit 159 de milioane de lei, dintre care 133 de milioane de lei – fonduri ale cetățenilor Uniunii Europene, pentru „creșterea nivelului eficienței pentru un răspuns rapid în caz de dezastre”.
  • Noile percheziții DNA au ca obiect barocamerele, care sunt inserate și transportate în autospeciale. Achiziționate în urma unui contract încheiat la începutul lui octombrie 2016, la mai puțin de un an de la tragedia de la Colectiv, cele 4 autospeciale au fost cumpărate în trei tranșe:
    1 martie 2017, preț 4,7 milioane de lei fără TVA, aproximativ 1,25 milioane de euro cu TVA
    23 martie 2017, preț 4,65 milioane de lei fără TVA, aproximativ 1,2 milioane de euro cu TVA
    23 octombrie 2017, preț 9,57 milioane de lei fără TVA, adică 2,56 milioane de euro cu TVA

DNA a descins la IGSU pentru afacerea a 4 barocamere de 5 milioane de euro, care zac nefolosite. „După anterioarele percheziții, în legătură cu altă achiziție, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Arafat”

În 2019, una dintre autospeciale a trecut pe sub Arcul de Triumf la Ziua Națională a României, chiar înaintea pandemiei. După patru ani, niciun pacient nu a fost tratat.