In vizor

Distanțare socială a la Cluj! Primăria Cluj-Napoca organizează a doua sesiune de finanțări nerambursabile pentru proiecte culturale care i-ar apropia pe participanți

La începutul acestui an, în 9 ianuarie, Primăria Cluj-Napoca anunța acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale. Bugetul alocat a fost de 12, 6 milioane de lei (aproximativ 2,6 milioane de euro), mai mare decât anul trecut.

Un număr de 182 de proiecte culturale şi de tineret au beneficiat de sprijin în anul 2019, în valoare de peste 11,98 milioane de lei. În 2019 nu a fost pandemie de coronavirus, nu se impuneau măsuri de distanțare socială, nu erau interzise evenimentele care presupuneau adunări mari de oameni.

„Finanțarea de la municipalitate a urmărit să subvenționeze sectorul cultural independent – ONG-urile locale și să susțină financiar proiecte specifice ale instituțiilor culturale importante din oraș”, anunțau reprezentanții Primăriei.

Ce s-a realizat, de fapt, prin această masivă infuzie financiară? O pleiadă de festivaluri și de festivăluțe, de șușanele culturale prin intermediul cărora a mâncat și gura artiștilor ceva din banul public, din impozitele și taxele clujenilor.

În 2020, pandemia a anulat evenimentele care s-ar fi desfășurat în spații închise și a limitat numărul de participanți la parangheliile culturale în aer liber. Facultățile s-au mutat în online, iar izolarea socială i-a determinat pe studenți să plece acasă, ceea ce a restrâns mult publicul așa-ziselor evenimente culturale. Cu toate acestea, pentru „proiectele” depuse în ianuarie, în prima sesiune de donații din bugetul public, Consiliul Local a aprobat, în cadrul ședinței din data de 3 iunie, alocarea unor sume importante (le enumerăm doar pe cele peste 50 000 de lei):

– 470.000 lei pentru Federația Centrul de Interes, în vederea realizării proiectului ,,Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene”
– 50.000 lei pentru Asociația Technology Cluj, în vederea realizării proiectului ,,Târgul Internațional de Industrie și Tehnologie IDENTICOM4 Cluj-Napoca”
– 120.000 lei pentru Fundația Culturală „Intact”, în vederea realizării proiectului ,,Creația Tânără Europeană JCE 2020 Cluj-Napoca”
– 50.000 lei pentru Asociația Harmonia Cordis, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul Internațional de Chitară Novum Generatio – ediția a X-a”
– 280.000 lei pentru Asociația „Grupul Pont/Pont Csoport/Pont Group”, în vederea realizării proiectului ,,Com’On Cluj-Napoca ’20”
– 100.000 lei pentru Asociația Tineri pentru Transilvania, în vederea realizării proiectului ,,Zilele Studenților”
– 80.000 lei pentru Asociația Tineri pentru Transilvania, în vederea realizării proiectului ,,Lideri pentru Comunitate”
– 65.000 lei pentru Asociația Culturală „Cetatea Albă”, Filiala Cluj, în vederea realizării proiectului ,,Transilvania Jazz Festival – TJF 2020”
– 50.000 lei pentru Fundația EL, în vederea realizării proiectului ,,Arcul Limbii Române. Liviu Mocan – expoziție de sculptură și realitate virtuală”
– 100.000 lei pentru Federația Tinerilor din Cluj, în vederea realizării proiectului ,,Tineret@Cluj-Napoca 2020”
– 85.000 lei pentru Asociația Reactor de creație și experiment, în vederea realizării proiectului ,,Reactor 2020. Public și cadre de creație”
– 140.000 lei pentru Asociația Daisler, în vederea realizării proiectului ,,LIGHTS ON – circuitul instalațiilor de lumină”
– 75.000 lei pentru Asociația Grupul pentru Management și Mediere Culturală, în vederea realizării proiectului ,,Conferințele Dilema Veche”
– 210.000 lei pentru Asociația Culturală a Tinerilor, în vederea realizării proiectului ,,Transylvania International Music and Arts Festival – Timaf, ediția a X-a”
– 50.000 lei pentru Asociația Culturală Opera Vox, în vederea realizării proiectului ,,Opera Vox în Cluj-Napoca”
– 1.100.000 lei pentru Asociația Centrul Cultural Clujean, în vederea realizării proiectului ,,Cultura Inspiră”
– 75.000 lei pentru Asociația Culturală Play, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul „Concursul George Enescu la Cluj” (CGE-CJ)”
– 100.000 lei pentru Asociația Fapte, în vederea realizării proiectului ,,Art in the Street 2020”
– 60.000 lei pentru Fundația Culturală „Simona Noja”, în vederea realizării proiectului ,,Balet Transilvania împreună cu European Ballet Grand Prix, Viena”
– 90.000 lei pentru Asociația „Create.Act.Enjoy”, în vederea realizării proiectului ,,Terapia prin Artă by Create.Act.Enjoy/ ediția a VIII-a”
– 80.000 lei pentru Fundația Albert Pike, în vederea realizării proiectului ,,Integrala cvartetelor beethoveniene – un festival maraton de muzică de cameră”
– 1.400.000 lei pentru Asociația Festivalul de Film Transilvania, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul Internațional de Film Transilvania – Ediția 19”
– 50.000 lei pentru Asociația pentru Dezvoltarea Comunicării Vizuale Stories in Motion, în vederea realizării proiectului ,,Reflections of Cluj: Documentar Florin Piersic”
– 60.000 lei pentru Fundația Arts of All, în vederea realizării proiectului ,,Music For All”
– 220.000 lei pentru Federația Fabrica de Pensule, în vederea realizării proiectului ,,FDP – rețea de artă, formare și inovare culturală”

Pe lângă aceste proiecte, Primăria mai finanțează, cu sume mai mici, și o sumedenie de alte acte „culturale” care apropie oamenii, în loc să îi distanțeze. În plină pandemie, municipalitatea sponsorizează evenimente care, pe de o parte, nu este sigur că se vor putea face, iar, pe de altă parte, chiar dacă legislația va permite organizarea lor, îi vor aduce pe oameni la un loc, adică exact ceea ce trebuie evitat în această perioadă.

Pentru că prima sesiune de finanțări nu a fost de ajuns, „Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca anunţă acum  acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale, în anul fiscal 2020, sesiunea a II-a”.

Alocările din sesiunea I de abia de o lună au fost votate, așa că nu au avut cum să fie implementate. Cu toate acestea, se mai organizează o a doua sesiune de donații din banii publici.

Bugetul pentru această a doua sesiune este de 2.800.000 de lei (aproximativ 580 000 de euro) pentru proiecte culturale, artistice, educaţionale, proiecte de tineret, proiecte culturale regionale și locale și pentru proiecte „Cluj 100”. Pentru proiectele pe domeniul social, finanțarea este de 71.000 de lei.

Depunerea proiectelor de finanţare nerambursabilă se face în perioada 03.07.2020 – 20.07.2020. Evaluarea şi selecţia dosarelor depuse se va efectua de către Comisia de analiză și selecție a proiectelor în perioada 21.07.2020 – 31.07.2020. Decizia comisiei de analiză și selecție va fi publicată pe site-ul Primăriei, urmând ca, în perioada 03.08.2020 – 05.08.2020, solicitanţii să aibă posibilitatea depunerii de contestaţii.

„Autoritatea finanțatoare reduce termenul de depunere a solicitărilor pentru acordarea finanțării nerambursabile pentru proiecte de la 30 de zile la 15 zile conform art. 20, alin. 2 din Legea 350/2005 privind privind finanţările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Accelerarea procedurii de selecție se datorează necesității de demarare cât mai urgentă a proiectelor care urmează a fi depuse, pentru a facilita accesul solicitanților la fondurile alocate pentru finanțările nerambursabile și finalizarea acestora până la finalul anului 2020, având în vedere recomandarea Curții de conturi cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor nerambursabile din fonduri publice pentru activități non-profit care se realizează în același exercițiu bugetar.

Angajamentul municipiului Cluj-Napoca privind susținerea sectorului cultural asumat prin strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca aprobat prin H.C.L. nr. 315/22.09.2015, cât și creșterea anuală a finanțărilor acordate impune organizarea sesiunii de urgență.

Decontarea cheltuielilor în limita finanţării aprobate se va efectua numai pentru activităţile realizate şi cuprinse într-un raport de activitate intermediar/final”, se menționează în anunțul de participare semnat de către primarul Emil Boc.

Problema, însă, în această perioadă, este că realizarea activităților finanțate depinde, în mare măsură, de evoluția pandemiei, care nu dă, în acest moment, semne că s-ar îndrepta spre final. Ci, din contra.

Se ridică, în acest context, întrebarea de ce se suplimentează alocările bugetare nerambursabile pentru activități culturale a căror posibilitate de desfășurare este incertă.

Asta, pe lângă problema de sănătate publică: este cazul, în plină pandemie, să finanțăm din bugetul local evenimente care duc, prin natura lor, la formarea de grupuri de oameni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *