Politica

Dispută PSD-PNL în coaliția de guvernare pe reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze

Scris de 479

Liberalii și social-democrații se află într-un conflict tacit zilele acestea pe subiectul reglementării pieței de energie. Reprezentații PSD au fost cei care au lansat atacul, cerând „reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată”, potrivit unui comunicat transmis de social-democrați.

Argumentele PSD

Pe scurt, social-democrații consideră că în actualul context internațional marcat de războiul din Ucraina care a generat la rândul său scumpiri în lanț la produsele energetice, se impune reglementarea pieței de energie pentru a ține sub control prețurile.

Tot cei de la PSD consideră că acest lucru ar trebui făcut pentru o perioadă scurtă de timp. Social-democrații apreciază că scumpirile din sectorul energetic se traduc printr-o scumpire la produsele alimentare și nealimentare și deci, contribuie la fenomenul inflației. În viziunea liderilor PSD, liberalizarea pieței gazului, făcută în vara anului 2020 și apoi liberalizarea pieței energiei electrice făcută la 1 ianuarie 2021, în timpul guvernării PNL – USRLUS – UDMR a reprezentat o greșeală majoră din partea liberalilor. De altfel încă din ianuarie, PSD cerea revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie. Liberalii au insistat ca piața să rămână dereglementată, iar în final lucrul acesta a dus la un conflict tacit în coaliția de guvernare pe măsură de scumpirile au cuprins țara.

Argumentele PNL

Pe de altă parte, liberalii consideră că nu liberalizarea pieței reprezintă adevărata problemă, ci capacitatea de producţie, România consumând mai mult decât produce. România a fost printre ultimele state din Uniunea Europeană care a pus în practică liberalizarea pieței de energie, iar o prelungire a termenului ar fi atras critici din partea instituțiilor europene. În ianuarie, pe când social-democrații cereau reglementarea pieței de energie, Florin Cîțu declara că „nu putem să fim ipocriţi. Am intrat într-un club în care preţurile sunt liberalizate. Am ales să mergem într-o direcţie după 1990, în care economia de piaţă determină preţurile”.

Între timp, în ciuda criticilor, liberalii nu au răspuns răspuns noii solicitări din partea social-democraților, dar acest lucru ar putea fi discutat într-o viitoare ședință a coaliției de guvernare.

Pro sau contra reglementării

Ambele tabere au argumente solide în contextul actualei dispute. Liberalii citează faptul că România trebuia să facă pasul către liberalizarea pieței pentru că rămăsese ultimul stat din UE care nu aplicase această măsură. Liberalizarea pieței a însemnat, în acest context, un pas firesc făcut de țara noastră. Pe de altă parte, social-democrații invocă actualul context internațional atunci când cere reglementarea pieței. În contextul războiului din Ucraina, prețurile la energie au explodat peste tot în Europa, iar piața pare a nu face față acestei presiuni. În egală măsură există voci importante la nivelul Uniunii Europene care spun că în actualul context internațional, securitatea energetică nu poate fi lăsată exclusiv pe mâna piețelor. Din acest punct de vedere laissez-faire-ul invocat de liberali ar reprezenta mai degrabă un obstacol în calea revenirii prețurilor.

Atât PSD, cât și PNL încearcă să combată fenomenul inflației, generat în primul rând de prețurile la energie. Însă, cele două partide au strategii diferite și chiar radical opuse, lucru care ar putea genera tensiuni în interiorul coaliției de guvernare.

 

Fotocredit: INQUAM_Photos_Octav_GaneaULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 8 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 9 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 10 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 1 day Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 2 days Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 2 days PubliNews
  Ce faci în weekend? Iulius Mall Cluj și elevii Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” te așteaptă la un spectacol de dans inedit
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE