Din oras

Directorul Teatrului de Păpuşi Puck din Cluj, Emanuel Petran, acuză presiuni din partea preşedintelui UDMR Cluj, Csoma Botond, pentru refuzul de a accepta o donaţie

Într-un interviu acordat cotidianului adevarul.ro, directorul Teatrului de Păpuşi Puck din Cluj, Emanuel Petran, care a deţinut această funcţie din 2012, şi şi-a pierdut postul la evaluarea din luna mai, susţine că evaluarea nu a avut legătură cu rezultatele sale manageriale şi acuză presiuni din partea preşedintelui UDMR Cluj, Csoma Botond.

În vârstă de 52 de ani, Emanuel Petran este și actor de 22 de ani la Teatrul Național din Cluj-Napoca și a lucrat inclusiv ca regizor. Dincolo de activitatea artistică pe care a manageriat-o timp de opt ani, Emanuel Petran “administrează” şi mai multe procese la Tribunalul Cluj.

Acesta susţine că aceeaşi Comisie de evaluare, desemnată de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj – instituţia căreia îi este subordonat Teatrul de Păpuşi Puck, care a considerat timp de opt ani că Emanuel Petran a avut rezultate excelente, de data aceasta i-a dat 8,86, ceea ce echivalează cu o demitere.

Dacă ar fi luat peste nota 9, contractul de management i s-ar fi prelungit automat, însă acum se va organiza concurs.

Fostul director este de părere că nu va fi o competiţie cinstită

Petran susţine că demiterea vine în urma unei campanii împotriva sa, pornită din vara anului trecut, care are în centru refuzul de a accepta o donaţie din fondul Guvernului Ungariei – Bethlen Gabor.

Scandalul Bethlen Gabor

„O asociaţie numită „Apropo” a venit şi a discutat cu mine despre un proiect pe fondurile Bethlen Gabor. Actorul Urmanczi Eugen este angajatul teatrului şi preşedintele acestei asociaţii. După o discuţie prealabilă, eu, teoretic, am fost de acord şi am solicitat un proiect transparent”, susţine Petran.

După un timp, asociaţia, fără să consulte conducerea teatrului, a aplicat pentru o finanţare şi a obţinut circa 43.000 de euro.

„Preşedintele asociaţiei mi-a zis că o să doneze teatrului o sumă de bani din fondurile Bethlen Gabor. Eu nu am înţeles cum o să doneze această sumă de bani din moment ce teatrul apare partener la Budapesta, pe fondurile Betleem Gabor, dar eu nu am semnat niciun contract în acest sens”, explică Petran.

În plus, fostul director susţine că donaţia despre care vorbea Urmanczi consta în bunuri şi obiecte în valoare de circa 1.000 de euro.

„Oficial, proiectul era în valoare de 43.000 de euro, iar Asociaţia „Apropo” făcea o donaţie infimă. Ce se întâmpla dacă peste câţiva ani venea Curtea de Conturi şi întreba: „Unde sunt acei bani?” Noi nu ceream decât ca acest proiect să se desfăşoare transparent”, a detaliat Petran.

„S-au făcut presiuni asupra mea

În august 2020, cu circa o lună înaintea alegerilor locale, reprezentanţii Asociaţiei „Apropo” şi preşedintele Csoma Botond, candidatul Uniunii pentru postul de primar al oraşului, participau la o conferinţă de presă comună. Petran a fost acuzat că discriminează secţia maghiară a Teatrului, care nu ar avea posibilitatea să pună în scenă la fel de multe spectacole precum cea română şi nu ar avea acces la deplasări în străinătate. Pe acest fond, Csoma Botond a prezentat un punct din agenda sa electorală: înfiinţarea unui teatru de păpuşi în limba maghiară.

Petran a făcut sesizare la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), care a concluzionat că nu există niciun fel de discriminare. De altfel, după alegeri, ideea înfiinţării unui teatru de păpuşi în limba maghiară a dispărut.

În schimb, Petran spune că a fost chemat, după alegerile prezidenţiale, în biroul vicepreşedintelui CJ Cluj, Vakar Istvan, unde preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a făcut presiuni asupra sa pentru a accepta donaţia de la fundaţia Bethlen Gabor.

„Domnule Botond, indiferent ce veţi face, eu nu voi semna acest contract pentru că este ilegal”, i-a răspuns Petran.

Discuţiile s-au încheiat apoi amical, însă „nota de plată” a venit, spune Petran, în mai 2021, la evaluarea activităţii sale de director. În ciuda realizărilor sale – un festival internaţional de teatru de păpuşi cu peste 20.000 de participanţi în fiecare an şi numeroase premii internaţionale şi naţionale – Petran a fost demis.

„El porneşte din pole position la concurs”

Preşedintele UDMR, Csoma Botond, a declarat, ca urmare a acestor acuzaţii, că nu a făcut presiuni asupra lui Emanuel Petran.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan, a recunoscut că Petran a obţinut rezultate bune şi spune că cele câteva sutimi sub nota 9 nu înseamnă că nu e apreciat.

„El porneşte din pole position la concurs. Au fost nişte probleme cu auditul, dar nu importante. Plus, parcă prea multe neînţelegeri sunt în raport cu angajaţii”, a spus Vakar Istvan.

Pe de altă parte, Petran spune că este convins că va pierde competiţia: „Sunt convins de asta. E logic din moment ce ai realizări extraordinare, nu eşti vinovat cu nimic, ai făcut treaba la modul exemplar şi eşti picat de aceeaşi comisie care opt ani la rând a zis că eşti extraordinar. Care ar fi logica să câştig eu?”

 

Fotocredit: Dan Bodea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *