Desi risca sa faca obiectul unei anchete a Agentiei Nationale de Integritate, directorii de regii autonome si de companii de interes public de la Cluj nu si-au postat declaratiile de avere pe site-urile institutiilor pe care le conduc.
Directorul Regiei Autonome de Transport Urban Calatori din Cluj-Napoca, Liviu Neag, se confrunta cu aceasta problema de ani buni. Fie ca uita in fiecare an, fie ca are ceva de ascuns, directorul Ratuc nu si-a mai facut publica declaratia de avere de ani buni. Asta in ciuda legii, care spune ca „declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 30 zile (vechea reglementare prevedea un termen de 15 zile) de la data numirii sau alegerii in functie, ori de la data inceperii activitatii. Persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie”.
„Va asigur ca nu s-a schimbat nimic, e la fel. Situatia mea e neschimbata, nu am firme, nu am incompatibilitati”, spune Liviu Neag.
In momentul de fata, dupa cum el insusi ne-a marturisit, secretara directorului RATUC, cea care se ocupa si de postarea pe site a declaratiei sale de avere, este in concediu, iar datele nu pot fi facute publice. Abia cand aceasta se va intoarce, Neag spune ca va posta declaratia sa de avere. Asta in ciuda faptului ca pe site-ul Ratuc nici macar nu exista o sectiune dedicata acestor date si nicio urma a unor declaratii mai vechi ale directorului.
In 2011, presedintele TNL Cluj, Ioan Baldea, il acuza pe directorul RATUC, Liviu Neag, nu si-a mai facut publica declaratia de avere de cinci ani, desi era obligat prin lege, dar acuzele sale au ramas fara ecou.
Legea ANI, art. 39
(1) Urmatoarele categorii de persoane au obligatia declararii averii si intereselor:
pct. 32 Membrii consiliilor de administratie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum si persoanele care detin functii de conducere in cadrul regiilor autonome de interes national sau local, companiilor si societatilor nationale sau, dupa caz, al societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar sau semnificativ.Art. 42.
(1) Nedepunerea declaratiei de avere in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei si declansarea din oficiu a procedurii de control.