In vizor

Directorul de resurse umane de la Fujikura: “Am renunțat la 1.000 de oameni şi vom mai renunța la 2.000”

Informaţia privind faptul că firma Fujikura Automotive România SRL din Cluj  face concedieri masive a fost confirmată chiar de către directorul de resurse umane pe Europa de Est, Paul Pătraşcu. Acesta susţine că presa încearcă să găsescă senzaţionalul şi să impacheteze informaţia frumos de dat la ziar. Cu alte cuvinte, pentru Pătraşcu faptul că 1.000 de oameni au rămas fără un loc de muncă şi cel mai probabil încă 2.000 vor mai fi concediaţi în următoarea perioadă nu este un subiect de presă. Trei mii de familii pe drumuri sigur nu e un subiect frumos. Cum nu e frumos să te plângi de lipsă de forță de lucru la salarii de mizerie.

„Cei de la Ziar de Cluj au încercat să găsească similitudini între ce s-a întâmplat în cazul Nokia şi noi. Nu este vorba despre o închidere a fabricii din Cluj-Napoca, ci de reducerea numărului de angajați, din cauză că nu găsim în zonă forță de muncă calificată. Din această cauză am fost obligați să aducem aproximativ 800 de oameni din toate colțurile tării. Cheltuielile cu acești angajați sunt foarte mari, cazarea lor, masa șamd, iar noi nu ne mai putem permite acest lucru. Decizia a fost să reducem din personal. Am renunțat la 1.000 de oameni şi vom mai renunța, astfel încât să ajungem undeva la 3.000 de angajați, pentru că atât ne putem întinde. Lipsa forței de muncă ne obligă să facem acest lucru. Din păcate presa încearcă doar să găsească senzaționalul în orice, să transforme totul în ceva frumos de dat la ziar “- a declarat Paul Pătrașcu, director de resurse umane Fujikura, Europa de Est.

Un angajat al fabricii Fujikura a declarat sub anonimat că are cunoştintă de faptul că, până în 2020, nu se va închide fabrica însă vor continua concedierile în ritm alert.   

“Ideea e că e mult mai convenabil sa plătești salarii de 120, sau 130 de euro pe lună, în Ucraina, respectiv Moldova. Știu că se vor deschide mai multe puncte de lucru în cele două ţări. În Romania, cu toate taxele, salariile ajung la 500 de euro, deci e clar ca acolo e mai bine din acest punct de vedere. Au fost reduceri în fabrica din Cluj-Napoca şi am înțeles ca vor mai fi. Am primit şi asigurări că până în 2020 nu se va închide fabrica din Cluj-Napoca, dar e clar că până la urmă or să aleagă ţări în care se plătesc salarii mult mai mici” a declarat un angajat de la Fujikura sub anonimat.

Unul dintre cei mai mari angajatori ai judeţului, compania Fujikura Automotive România SRL din Cluj după ce au făcut afaceri de zeci de milioane de euro anual la Cluj, după ce au marcat profituri imense în anii de criză, plătind puţin pentru munca angajaţilor şi apoi au raportat pierderi imense când salariile au crescut, japonezii de la Fujikura caută altă ţară „bananieră” cu sclavi moderni de pe care să tragă pielea: Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *