In vizor

Directorii liceelor din Cluj isi ascund averile. Multi dintre ei nu si-au publicat declaratia de avere niciodata

Care sunt averile directorilor de liceu din Cluj-Napoca nu stie nimeni cu precizie. Asta pentru ca mai-marii scolilor nu dau doi bani pe legea care zice ca averile lor trebuie sa fie prezentate in fiecare an atat pe site-ul institutiei la care lucreaza, cat si pe cel al Agentiei Nationale de Integritate. O parte dintre ei si-au publicat veniturile in anul 2011 si doar atunci, cand a conducerea Inspectoratului Scolar Judetean se afla Anca Hodorogea. Dupa venirea lui Valentin Cuibus, directorii s-au agatat declaratiile de avere in cui si nu au mai dat niciun fel de exlicatie pentru averile dobandite, chiar daca acest lucru contravine legii.

Trisca Rodica, direcoarea Liceului Tehnologic “Alexandru Borza” Cluj, nu si-a mai depus declaratia de avere pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate din anul 2012. Conform actului, averea lui Trisca din 2011 consta in 5 terenuri in judet, pe care le imparte cu sotul sau sau alti titulari. Directoarea si-a mai trecut un apartament si doua case in declaratia de avere, pe care fie le-a cumparat impreuna cu sotul sau, fie le-a mostenit. In 2011, aceasta a castigat aproae 59.000 de lei, adica peste 4.900 de lei pe luna, din activitatatile de profesor si formator in cadrul unui proiect european.

Octavian Tamas, directorul Liceului de Arta “Romulus Ladea”, are o singura declaratie de avere pe site-ul ANI, completata in 2011.

Marinela Violeta Zamfir, director al Liceului Teoretic Nicolae Balcescu, figureaza pe site-ul ANI cu averea completata in anul 2011. Conform documentului, in anul 2011, aceasta detinea un apartament in oras si un autoturism Chevrolet. Din 2007, aceasta are, in doua conturi, 28.000 de lei. In 2010, aceasta a castigat 31.566 de lei, adica 2.630 de lei pe luna.

Directorul Liceului Tehnologic Edmond Nicolau, Adina Turcu, nu si-a mai completat nici ea declaratia de avere din anul 2011. Pe atunci, aceasta detinea functia de director adjunct al Grupului Scolar Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. De cand a avansat in functie la alta scoala, pe site-ul ANI nu mai apare nici urma de avere. Conforrm ultimului document semnat de aceasta, in anul 2010 detinea un autoturism Renault Megane si a castigat 33.428 de lei, adica 2.785 de lei pe luna.

Alina Negru, directorul Liceului Teoretic Avram Iancu, detinea, in 2011, doua apartamente impreuna cu sotul sau, si o masina Dacia. In 2010, a castigat 36.155 de lei, adica peste 3.000 de lei pe luna, doar din salariul de profesor. A mai incasat 8.400 de lei din inchirierea unui apartament in Baciu.

Flore Dragan, directorul Liceului Teologic Baptist Emanuel, nu si-a mai completat declaratia de avere de patru ani. In 2011, acesta scria in actul oficial ca detine un apartament cumparat in acel an, impreuna cu sotia, si ca a castigat 36.270 de lei, adica 3.022 de lei pe luna.

2013, cea mai recenta postare

Nici pe site-ul Liceului Teoretic “Mhai Eminescu” nu se regasesc declaratiile de avere ale conducerii. Pe pagina ANI exista o declaratie postata de catre directoarea Simona Raluca Dobrescu in iunie 2013, deci dateaza din 2012, an in care, alaturi de sot, a vandut un apartament cu 35.000 de euro, a cumparat un teren de 350 de metri patrati  si un apartament de 139 de metri patrati in Cluj-Napoca. Salariul sau pe 2012 a fost de 39.296 de lei (deci 2.621 de lei lunar). Salariul sotului, care este procuror, a fost de 96.046 de lei pe an. Tot de atunci dateaza declaratia de avere a directorului adjunct Mirela Gabriela Nicoara.

Marinela Marc, directorul Colegiului Tehnic “Napoca” si-a postat ultima data o declaratie de avere in 2013. Astfel, cu un an inainte, aceasta a castigat 34.675 de lei (deci 2.889 de lei lunar), iar familia sa detinea un apartament in Cluj si o casa de vacanta in Belis, precum si un autoturism Opel Vectra din 2002, toate pe numele sotului.

Cele mai multe declaratii de avere dateaza din 2011

La fel a procedat si Maria Bena, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara “Raluca Ripan”, care are pe site-ul ANI o declaratie de avere din 2011, precum si Grigore Chiurbe, directorul Colegiului Tehnologic nr. 1, cunoscut si cu numele de “Tehnofrig”, Dorina Ancau, directoarea Colegiului Tehnic de Transporturi din Cluj-Napoca. Timar Anges, directoarea Liceului Teoretic “Bathory Istvan” avea, in 2011, potrivit celei mai recente declaratii postate pe pagina ANI, un salariu anual de 49.078 de lei, deci 4.089 de lei pe an. Nici Constantin Corega, director al Colegiului National “Emil Racovita” si fost sef la ISJ Cluj, nu are o declaratie de avere mai recenta. In 2010 castiga, de la unitatea pe care o conduce si acum, un salariu anual de 43.293 de lei, plus 3.784 de lei din proiecte POSDRU. La acea vreme, familia sa detinea un teren si un apartament in Cluj-Napoca, o casa in Sibiu si un autoturism Renault Megane din 2005.

Directoarea de la Colegiul Tehnic de Constructii “Anghel Saligny”, Mariana Tantau, are, de asemenea, o declaratie de avere depusa pe site-ul ANI in 2011, ca si Daniela Maria Deac, directoarea Colegiului National “George Baritiu”, Popa Marta, Liceului Unitarian “Janos Zsigmond” sau Codruta Negrutiu, directoarea Colegiului Economic “Iulian Pop”, care, pe atunci, era inspector scolar.

Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Ortodox din Cluj-Napoca, si-a depus o declaratie de avere in 2012, cand era inspector scolar. In acelasi an a depus 61.000 la CEC, adaugandu-se astfel celor 21.000 de lei si 5.000 de euro depusi in 2008. Kosa Maria Constantina, directoarea Liceului Teoretic “Brassai Samuel”, si-a depus ultima data declaratia de avere in 2012.

Octavia Oltean, directorul Colegiului Tehnic Energetic, nu si-a mai afisat, nici ea, averea din anul 2011. Pe atunci avea doua terenuri pe numele ei si unul pe numele sotului, doua case si trei apartamente, toate cumparate impreuna cu sotul  sau. Conducea un Audi A4, iar in 2010 a castigat 37.100 de lei, adica aproape 3.100 de lei pe luna.

Szekely Arpad, directorul Liceului Teologic Reformat Cluj-Napoca, are doua terenuri, unul agricol si unul forestier, ambele detinute impreuna cu sotia. Mai are o casa si un apartament, ambele mostenite, si o masina Volkswagen Golf. In conturi are 10.000 de euro si 13.000 de lei. In 2010, acesta a castigat 40.119 lei, adica 3.343 de lei pe luna.

Zero declaratii de avere

Cei mai multi directori de licee au ales sa nu-si publice niciodata averile, alegere care contravine legii.

Membrii conducerii Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca nu si-au postat declaratiile de avere pe site. Nici directoarea Monica Laura Ungurean, nici directorul adjunct Laura Saitis nu au facut aceste informatii publice pentru anii trecuti.

Vasile Sandean Ovadiuc, directorul Liceului de Muzica “Sigismund Toduta”, nu si-a depus declaratii de avere nici pe site-ul unitatii, nici pe cel al ANI. In aceeasi situatie se afla si directorul adjunct Kallay Miklos Tunde sau Monica Beres, directoarea Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu”.

Nici Doina Borza, directoarea Liceului Teoretic “Eugen Pora”, nu si-a depus vreo declaratie de avere, la fel ca Simona Pop, directoarea Colegiului Tehnic de Comunicatii “Augustin Maior”. De asemenea, nici Lucia Pop, directoarea Colegiului Tehnic “Ana Aslan” nu si-a depus declaratia de avere.

Declaratia de avere a directorului Colegiului National Pedagogic Gheorghe Lazar, Mircea Bertea, nu poate fi gasita nici pe site-ul liceului, nici pe pagina ANI. Nici Antal Orban, directorul Liceului Teologic Adventist „Marathana” nu si-a declarat vreodata averea catre Agentia Nationala de Integritate. Directorul Liceului Teoretic „Apaczai Csere Janos”, Voros Alpar, nu e, nici el, de gasit pe site-ul ANI. Anca Podoleanu, director al Liceului Teoretic „Victor Babes”, alege si ea sa nu isi publice averea. In aceeasi lista a directorilor care nu dau doi bani pe lege se inscrie si Petrica Daniel Tintelecan, directorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu Klein”. Declaratia acestuia de avere nu a fost niciodata depusa catre Agentia Nationala de Integritate.

Nici Ioan Todea, directorul Liceului Gheorghe Sincai nu “exista” pe site-ul ANI. Aici se inscrie si directorul Liceului de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia”, Marius Loga. Nici directorul Liceului de Informatica “Tiberiu Popoviciu”, Simona Haidu, nu si-a facut vreodata publica declaratia de avere. Ioan Macelaru, directorul Liceului cu Program Sportiv, isi tine si el averile ascunse, alaturi de Olimpia Mera, director al Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *