Eveniment

Director în SRI despre prezența SRI și SIE în Comisia care evaluează investițiile străine non-UE: ”Prezența noastră în comisie asigură o comunicare mai bună, oricum ne întrebau”

Anton Rog, şeful Centrului Naţional Cyberint al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a justificat luni necesitatea de a include SRI și SIE în comisia care verifică investițiile străine non-UE prin nevoia unei comunicări mai bune.

”Vă adresez o întrebare retorică: dacă în spatele unui fond de investiții descoperim un oligarh rus, pe cine întrebați? Că suntem, că nu suntem în acea Comisie, tot ne consultau. SRI și SIE nu au drept de vot, sunt doar consultate. Prezența lor în comisie ne asigură o comunicare mai bună. Oricum ne întrebau”, a spus Rog la Digi 24.

Săptămâna trecută, Guvernul Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează investițiile străine în România venite din state care nu sunt membre UE (Rusia, China, SUA, Marea Britanie etc.). Ordonanța prevede un proces de verificare pentru investițiile în sectoare sensibile și sunt de peste 2 milioane de euro, iar SRI și SIE au un cuvânt de spus în procedură. Motivul? ”Protejarea intereselor esențiale de securitate și ordine publică”.

  • Orice investitor străin din afara UE care vrea să investească peste 2 milioane de euro în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații, bancar, agricol sau mass-media e obligat să depună o cerere de autorizare.
  • Cererea este evaluată de o comisie pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care poate da aviz pozitiv sau negativ, preluat ulterior într-o hotărâre de guvern, care poate fi atacată în instanță.

Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) e formată din reprezentanți ai guvernului, ministerelor și Consiliului Concurenței, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) au calitatea de invitați permanenți. Avizul privind cererea de aprobarea a investiției se dă prin votul majorității membrilor, iar reprezentanții SRI și SIE nu au drept de vot. Cu toate acestea, la cererea Comisiei, SRI și SIE transmit propriile avize în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.