Analiza

Dintr-“un banal motiv administrativ", Bugetul Clujului e lovit de nulitate

Cu inima zdrobită de durere țin să-i anunț pe cetățenii Clujului că au trimis în Consiliul Județean prea mulți plăvani care au impresia că Legea se aplică pe bucăți, după cum le ordonă șefii de la Partid. Consecința durerii lor în cot față de Lege (bună, proastă, e Lege) face ca Bugetul județului Cluj să fie lovit de nulitate. Deh, vorba întâiului locatar de la Palatul Cotroceni, avem de-a face cu “un banal motiv administrativ” care nu ar trebui să înfrângă libertatea voinței politice care li s-a trasat consilierilor județeni care au adoptat Bugetul deși erau în stare de incompatibilitate. La aceasta (la neînfrângerea voinței politice din banale motive admnistrative) are să aibă de grijă să muncească pe brânci, din poziția ghiocel față de cei care l-au numit în funcție, prefectul Gheorghe Vușcan.

Nu revin la povestea de săptămâna trecută, puteți să vă reîmprospătați memoria despre cât de deștepți se cred unii accesând link-ul ACESTA. Sunt consilieri județeni (din noua Uniune Social Liberală constituită la Cluj) care s-au abținut de la votarea bugetelelor separate ale diverselor Regii aflate în subordinea CJ Cluj (din motiv de conflict de interese), dar au votat Bugetul cel mare în care sunt alocați și bani pentru aceste Regii (de parcă incompatibilitatea merge din doi în doi; bă-băieți și fete, în caz de viol, dacă pui numai degețelul sau numai privirea, tot părtaș ești – scuzați de exemplu, dar asta au făcut și ei cu Bugetul Clujului: viol).

Cum promiteam la finalul materialului, pentru a curma chinul și îndoiala cu privire la încălcarea prevederilor legii, am cerut public Agenției Naționale de Integritate să verifice dacă a existat la data votului stare de incompatibilitate la numiții consilieri județeni: Laurențiu Oprea, Lorinczi Laszlo, Andrei Nemeti, Ilarie Ivan, Marius Bălaj, Dan Simplicean, Cristian Matei, Adina Rațiu Găbudean. Normal, m-am adresat public și numitului Gheorghe Vușcan care se joacă de-a apoliticul prin Instituția Prefectului Cluj. Numai că adresarea publică n-are ecou la urechea fudulă a autorităților care sunt brusc imparțiale și nu prea ar dori să se împiedice de banale motive administrative – mai ales când ordinul de la Partid le dictează pasivitate.

Așa că m-am pus pe adresat întrebări instituțiilor abilitate. Și, din instituție în instituție, am ajuns să aflu că bravul consilier județean al PNL Cluj, Dorel Secară are o fiică angajată la Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj. No, și, ce dacă doamna Iulia Rus este fiica domniei sale și inspector la ADI Eco-Metropolitan Cluj?

Păi, să vedem:

În Bugetul Consiliului Județean Cluj există alocații bugetare catre ADI ECO-METROPOLITAN CLUJ, acestea fiind reprezentate de cotizația anuală de 0,25 bani pe cap de locuitor pe an. Pentru Județul Cluj, cuantumul cotizației se stabilește la nivelul cotizației Municipiului Cluj-Napoca, pe anul 2016, fiind de 322.108 lei. Adică la întrebarea adresată de către președintele CJ Cluj la începutul ședinței din 29 ianuarie anul curent, conform căreia cei care ar avea ceva conflicte de interese pe căciulă să se anunțe în prealabil și să se abțină de la vot, ar fi trebuit să sară ca ars și consilierul județean Dorel Secară și, din obligație față de prevederile legii, nu numai să se declară incompatibil, dar și să se abțină de la vot. Asta pentru că: orice incompatibilitate constatată ulterior duce la anularea de drept a Bugetului adoptat în data de 29 ianurie anul curent.

Conform a ceea ce scrie pe Declarația de Interese pe care orice consilier județean este obligat să o depună, scrie fain-frumos: “Prin rude de gradul I se înțelege părinți pe linie ascendentă și copii pe linie descendentă”. Iar la începutul ședinței consilierul județean Dorel Secară a fost informat că: “nu poate lua parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor, consilierul care, fie personal, fie prin soț, soție, afin sau rude, până la gradul al 4-lea inclusiv, are un interes patrimonial sau personal în problema supusă dezbaterii. În consecință, anunțarea interesului patrimonial sau personal și abținerea de la deliberare și de la adoptarea hotărârilor se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al ședinței”.

Deci, consilierul județean Dorel Secară are copilul angajat într-o instituție care primește bani de la Bugetul Județului Cluj. Și, în loc să anunțe acest lucru, conform prevedetilor legale, și, în consecință, să se abțină de la dezbaterea și adoptarea Bugetului, el votează vesel. Oricum veselia asta îl ține de multă vreme. Căci fiica nu apare pe nici o declarație de interese pe care a avut el amabilitatea să o depună la CJ Cluj, deși art. 292 din Codul Penal privind falsul în declarații pe proprie răspundere îl atenționează încă de pe formularele depuse la ce consecințe legale se expune. Și m-am interesat: copilul era angajat în anul 2015, an în care nu apare în declarația de interese a consilierului. Oricum Bugetul CJ Cluj a fost dezbătut și adoptat în 29 ianuarie 2016, dată la care este de presupus că tatăl cunoștea unde îi lucrează copilul.

Cu alte cuvinte, indiferent de ce va descoperi ANI (sau prefectul Vușcan în zilele care i-au mai rămas până la schimbarea din funcția în care se joacă de-a apoliticul) cu privire la lista cu ceilalți consilieri care bănuiesc că sunt incompatibili, avem o situație clară de incompatibilitate. Așa că, după cum bănuiam, Bugetul CJ Cluj este lovit de nulitate. Cer CJ Cluj, actualului preșdinte al aeestei instituții publice, Marius Mânzat, prefectului Gheorghe Vușcan (garantul de legalitate, ca s zic așa) să încerce să ne explice ceva, să ne dea o rază de speranță că avem Buget, că acesta nu este lovit de nulitate șamd. Soluții și măsuri, nu tras pe legi cu explicații găunoase și tertipuri.

Și-i rog să se autosesizeze de la “Gazetă”, așa cum știu să o facă atunci când le convine, căci calea instituțională este anevoioasă și cam spinoasă la finalul abordării ei prin consecințele pe care le declanșează. Iar noi nu vrem pedepsirea vinovatului, ci îndreptarea sa. Nu ne coafează cu nimic blocarea județului sau alte consecințe (penale sau nu) din folosirea unui Buget lovit de nulitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *