Dupa ce a fost declarata constitutionala si promulgata de presedintele Klaus Iohannis, legea antifumat va intra in vigoare incepand cu data de 16 martie. Cei care vor incalca aceasta lege vor fi reclamati la politie. Deputatul clujean Aurelia Cristea, alaturi de un grup de lucru, se pregateste pentru o intalnire la Guvern in cadrul careia sa discute acest aspect. Aceasta este sigura, insa, ca nu vor exista multe situatii de nerespectare a legii.
Nerespectarea legii antifumat va fi reclamata la politie la fel ca in cazul incalcarii oricarei alte legi. Responsabilitatea de a semnala aceasta problema ii revine in special proprietarului sau responsabilului de unitate. In urmatoarea intalnire la Guvern cu reprezentanti ai autoritatilor deputatul clujean, Aurelia Cristea, impreuna cu un grup de lucru, va discuta despre intocmirea unui regulament de aplicare a legii.
”Reclamantul va suna la politie pur si simplu sau ii va spune proprietarului, responsabilului de unitate sa ia masuri. Politia este cea care poate interveni. Cum se va intampla, practic, e ca si la orice alta lege care este incalcata si unde atributiile de constatare a incalcarii legii sunt in sarcina Politiei. Insa, o sa avem un grup de lucru si sper sa avem prima intalnire saptamana viitoare la Guvern, astfel incat, sa discutam toate aspectele acestea si, cel putin toti cei care am fost implicati in procesul acesta legislativ, sa avem o discutie la Guvern cu reprezentantii autoritatilor care trebuie sa aplice legea. Probabil ca vom avea un fel de regulament de aplicare, vom ajunge la un cadru general care, cumva, sa precizeze mai clar anumite aspecte fata de ceea ce scrie in lege, daca e nevoie. Cu toate ca legea este destul de clara si simpla”, a declarat aceasta.
Totodata, Aurelia Cristea este convinsa ca nu vor exista multe cazuri de incalcare a legii. In cadrul intalnirii de la Guvern se va incerca gasirea unei solutii cat mai simple cand vine forma de a reclama un fumator.
”Discutam despre respectarea legii pur si simplu. Evident ca ne dorim sa gasim o solutie de implementare cat mai simpla, cumva, si care sa nu ingreuneze activitatea autoritatilor. Cred ca primul interes il are, de fapt, cel care detine unitatea respectiva, ca legea sa se respecte si eu sunt convinsa ca nu o sa avem foarte multe situatii in care sa nu se respecte. Sunt absolut sigura de asta, dar precizarile respective e bine sa fie facute in contextul in care va avea loc aceasta intalnire cu reprezentanti din Guvern, care trebuie sa aplice legea”, a incheiat deputatul.
De la mijlocul lunii viitoare va fi interzis fumatul in baruri, cafenele, restaurante si cluburi, la locul de munca si in apropierea spatiilor de joaca pentru copii. Legea interzice fumatul si in unitatile sanitare, de invatamant, precum si in cele destinate protectei si asistentei copilului, de stat si private. Amenzile variaza intre 100 si 500 de lei pentru persoane fizice si de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respecta legea. Totodata, localurile care nu se conformeaza acestor noi reglementari risca sa fie suspendate sau chiar inchise.