Politica

Din Cuba, Rafila îl contrazice pe Ciucă: n-au murit patru bebeluși din cauza infecțiilor intraspitalicești, ci doar unul. Și ăla era vai de capul lui: prematur, plin de ”defecțiuni” șamd. NOUĂ NE-AR CRĂPA OBRAZUL DE RUȘINE SĂ ARGUMENTĂM AȘA LA 7 ANI DE LA #COLECTIV, timp în care s-a stat cu mâna în fund în spitalele de stat pe problema nosocomialelor

Ministerul Sănătăţii contrazice informaţia lansată în spațiul public de către premierul Nicolae Ciucă, cel care a spus că 4 bebeluși au murit în spitale din cauza infecțiilor nosocomiale. Deși nu despre ”cantitatea” de morți era discuția, ci despre faptul că autoritățile politice nu au luat nicio măsură să prevină infecțiile intraspitalicești, nici măcar la 7 ani de la #Colectiv. Iar din cei 7 ani, 5 ani PSD a fost la cârma Ministerului Sănătății. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, o freacă în Cuba de o săptămână la o ”conferință” cu miniștrii Sănătății din Mozambic, Trinidad Tobago, Belize și Zimbabwe. Nici un alt ministru european al Sănătății nu mai participă.

Așa că grija cu care Ministerul Sănătăţii vine să precizeze, într-un comunicat, că ”un copil a decedat în secţia de neonatologie a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Copilul era născut prematur, cu multiple probleme medicale şi infectat cu o bacterie, însă autorităţile medicale spun că nu sunt alte cazuri diagnosticate sau decese din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale”, este nerușinată și ar trebui amendată cu o demisie rapidă. Tot pacientul e de vină și părinții lui care l-au născut prematur și plin de defecțiuni. Nosocomiala luată din spital pare, conform comunicării, că a fost luată din mă-sa, că a venit bietul copil cu ea de acasă. Nesimțirea și nerușinarea aceasta de corbi care nu scot ochii altor corbi din Sistemul de Sănătate trebuie să dispară. Și primul lucru care ar trebui să dispară este acel ”stabor” a medicilor care se țigănește cu Justiția dacă să fie trimis sau nu un coleg în judecată pentru malpraxis.

”Cluj-Napoca La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public. Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății, miercuri.

Nicolae Ciucă a spus, în ședința de Guvern, că patru bebeluși au murit din cauza infecțiilor nosocomiale,  la Cluj. A spus, tardiv, ce-i drept, să se ia măsuri să nu se mai repete cauze de acest gen, iar ăștia se ascund după cifre, îl trollează pe primul ministru, cum s-ar zice.

„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş din cauza infecţiilor nosocomiale. De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în ședința de guvern.