In vizor

Din 1 aprilie se pot depune cererile pentru șomaj tehnic. Cine și în ce condiții beneficiază de aceste plăți

Statul plătește șomaj tehnic pentru 75% din angajați, dacă angajatorul și-a redus sau sistat activitatea ca urmare a COVID-19. Este nevoie de o declarație pe proprie răspundere a angajatorului. Documentele se pot depune începând de mâine, 1 aprilie. Beneficiază atât angajații cu contract de muncă, cât și alţi profesionişti, aşa cum sunt definiţi în art 3, alin. 2 din Codul Civil. La fel sportivii şi titularii drepturilor de autor, cu menţiunea că din această sumă trebuie plătite impozitul pe venit şi contribuţiile la pensie şi sănătate. Beneficiarii indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor primi indemnizaţia pe toată durata stării de urgenţă, chiar şi după ce copilul a împlinit cei doi ani (sau trei ani, pentru cel cu handicap).

Nu se mai face distincţia din OUG 30, nu este nevoie de certificatele de situaţie de urgenţă pentru acest lucru, nu mai este nevoie de depunerea balanţei care atestă scăderea veniturilor cu cel puţin 25%. Angajatorul trebuie să depună, prin email, la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, o declarație pe proprie răspundere la care vor anexa lista persoanelor ce beneficiază de plata acestei indemnizații.

„Ordonantele 30 si 32 au intrat in vigoare. Din 1 aprilie activitatea tuturor celor care solicita sprijin pentru somaj tehnic va fi in atentia AJOFM-urilor si AJPIS-urilor. Prin cele doua ordonante, Guvernul vine cu sprijin pentru acoperirea salariilor in cuantum de maxim 75% pentru toti angajatii cu contracte de munca afectate de situatia de criza. In agala masura, vein in sprijinul celor care desfasoara activitati prin alte forme contractuale. AJOFM-urile din judetul in care angajatorul are sediul social vor primi prin mijloace electronice, incepand de maine, astfel incat sa se inchida luna martie, solicitarile pentru primirea fondurilor in vederea acoperirii cheltuielilor pentru personalul avand contract individual de munca pe care i-au inregistrat in REVISAL ca intrand in somaj tehnic”, a declarat, astăzi, Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Indemnizația plătită de stat este plafonată la 75% din salariul mediu brut pe economie, adică 75% din 5429 lei, respectiv 4072 lei. Dacă un salariat are 7000 lei salariu, atunci 75% din salariu este 5250 lei, așa că un angajator poate suplimenta indemnizația, în acest caz, de la 4072 lei la 5250 lei, cu suma de 1178 lei.

Perioada de șomaj tehnic generat de această criză, este asimilată stagiului de cotizare la sănătate pentru concedii și indemnizații chiar dacă nu se datorează fond de garantare a creanțelor salariale, dar pentru această perioadă se va lua, ulterior, la calculul indemnizației de concediu medical o sumă egală cu salariul minim brut pe țară nu cuantumul brut al indemnizației.

Plata indemnizației de șomaj tehnic se va face în conturi deschise la bănci comerciale, nu la Trezorerie. Așadar este important ca cei care solicită o astfel de plată să aibă deschis un cont la o bancă comercială, altfel, chiar dacă îndeplinesc condițiile, nu vor putea încasa nimic.

Este important de precizat că în această perioadă nu se vor face controale.

„Nu se vor face controale in aceasta perioada, dorinta Guvernului Orban este ca fondurile sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ele (…) Nu inseamna ca nu va solicitam responsabilitate cu declaratia pe propria raspundere, daca este eronata inseamna fals in declaratii, sanctionata de legislatia in vigoare. Ulterior traversarii acestei perioade vor fi facute verificari prin sondaj”, a mai afirmat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *