Diete

Dimensiunea corecta a portiilor de mancare

Nu sunt putine persoanele pentru care conteaza foarte mult cata mancare au in farfurie. Pentru unii, restaurantele preferate sunt cele care servesc portii mari. In realitate, anumite tipuri de mancare sunt foarte satioase, asa ca nu e nevoie ca farfuria sa fie plina ca sa te saturi.

Cum stiti ca nu mancati portii mai mari decat e cazul? Foarte simplu: masurati-le din privire. De exemplu, carnea din farfuria dvs., fie ea pui, porc, vita sau peste, nu trebuie sa depaseasca dimensiunea palmei dvs. Inainte sa puneti la fiert orezul sau pastele, masurati portia. Un pumn va e de ajuns, nu gatiti mai mult. Si painea e foarte usor de „contabilizat”. O felie e suficienta pentru o masa.

In ceea ce priveste fructele, consumati cantitati de marimea unei mingi de tenis. Fie simple sau combinate, legumele pe care le mancati nu trebuie sa depaseasca o jumatate de pahar.

Daca vi se pare ca portiile prezentate sunt extrem de mici si nu va puteti satura cu ele, tineti minte un truc care va va ajuta sa slabiti in timp record: decat sa luati o masa copioasa, mai bine alegeti mai multe alimente, dar cu mai mici dimensiuni.

Exista vreun regim ideal de slabire?

Cele mai bune metode de a scadea in greutate sunt modificarile facute in alimentatie si intensificarea activitatii fizice. Este deosebit de importanta reducerea numarului de calorii si mentinerea unui consum alimentar echilibrat. Pentru a reduce numarul de calorii, evitati adaugarea de carbohidrati si grasimi, reduceti consumul de alcool si, de asemenea, reduceti dimensiunile portiilor. Un aport echilibrat de substante nutritive include urmatoarele procente de calorii provenite din carbohidrati, proteine si grasimi:

–    45 pana la 65 % calorii provenite din carbohidrati;
–    10 pana la 35 % calorii provenite din proteine;
–    20 pana la 35 % calorii provenite din grasimi.

Dietele care sunt foarte sarace, fie foarte bogate in proteine, carbohidrati sau grasimi nu pot realiza echilibrul nutritional si, de aceea, nu sunt recomandate pe termen lung. Mai mult de atat, inca nu se cunosc cu certitudine efectele pe termen lung al dietelor la moda, care sunt cele cu putini carbohidrati sau cele bogate in proteine. Multe dintre aceste diete cu continut crescut de proteine sunt pline de grasimi saturate si grasimi trans, care pot creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, chiar daca duc la o scadere in greutate.

Intr-un studiu comparativ asupra dietelor Atkins, Ornish, Weight Watcher si Zona privind scaderea in greutate si reducerea riscului bolilor cardiovasculare, s-a stabilit ca nu exista nicio legatura intre pierderea greutatii si tipul dietei. Nicio dieta nu este neaparat mai buna decat alta. Studiu reafirma ideea ca reducerea numarului de calorii este calea cea mai buna pentru scaderea in greutate, adica micsorarea portiilor alimentare.

Limitarea dimensiunilor portiilor

Majoritatea persoanelor se preocupa de ceea ce mananca, dar nu si cat de multa mananca. Nici industria alimentara nun e ajuta in niciun fel facand portiile din ce in ce mai mari in fiecare an. Pe masura ce portiile din restaurante si ale alimentelor gata preparate cresc, este nevoie de mai mult efort constient pentru a consuma cat mai putin. Iata recomandarile nutritionistilor pentru limitarea dimensiunilor portiilor alimentare:

–    Nu sariti peste micul dejun si incercati sa aveti trei mese echilibrate pe zi, in special daca va place sa consumati gustari bogate in calorii. Gustarile pot fi folositoare in cazul in care alegeti alimente sarace in calorii care, in acelasi timp, va reduc pofta de mancare.

–    Limitati consumul de alimente cu continut crescut de grasimi si calorii. In cazul in care va simtiti inca infometat dupa ce ati luat masa, mancati o salata sau niste legume.

–    Mancati incet, pentru ca la creier sa ajunga informatia ca stomacul este plin.

–    Alegeti apa sau bauturile dietetice in locul bauturilor dulci.

–    Atunci cand mancati in oras, alegeti meniurile sanatoase pentru inima. Evitati localurile de tip bufet suedez, fast food si junk food, si tineti sub control dimensiunile portiilor.

–    Daca tineti un regim alimentar, conduceti un jurnal alimentar al alimentelor pe care le consumati. Notand cand, ce si cat de mult mancati, veti putea sti ce alimente ati consumat si de cate ori ati mancat prea mult. Evitati sa mancati privind la televizor, in fata computerului sau in timp ce desfasurati alte activitati.

–    Cand sunteti acasa folositi farfurii mai mici. Nu pastrati farfuriile cu mancare pe masa, veti fi tentat sa gustati cate putin din fiecare, fara sa realizati ca veti servi si o a doua portie. Deci, tineti ispita la distanta!

–    Cand luati masa la restaurant cereti o jumatate de portie, cealalta o puteti lua acasa. Puteti comanda o portie mai mica; nu fiti tentat sa consumati raportat la cat servesc ceilalti. O alegere buna este sa cereti ceva usor pentru digestie, de exemplu o salata.

–    Daca vreti sa mancati desert nu-l consumati de unul singur. Indicat este sa-l impartiti cu altcineva.

–    Cand faceti cumparaturi in supermarket nu bagati in cosul de cumparaturi: biscuiti, prajituri si tot felul de dulciuri frumos ambalate, dar care in interiorul ambalajului ascund multe calorii. Alegeti mancarurile care sunt deja ambalate pe portii, adica au gramajul cat pentru o masa. Astfel va va fi mai usor sa intelegeti cand faceti excese alegand mai multe portii…

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *