Justitie

DIICOT Sălaj i-a distrus viata, timp de doi ani, practicianului de insolvență Răzvan Zăvăleanu. Astăzi, rechizitoriul a fost ANULAT

Cunoscutul practician de insolvență, clujeanul Răzvan Zăvălean, de la Casa de Insolventa RTZ&Partners SPRL, a fost trimis în judecată în decembrie 2017, într-un dosar cu infracțiuni de corupție, alături de afaceriști din Sălaj și un judecător pensionat. Rechizitoriul a fost întocmit de către prim-procurorul de la DIICOT Sălaj, Liviu Bubuiug. Pe camera preliminară, inculpații, inclusiv Răzvan Zăvăleanu, au demonstrat că modul în care s-a întocmit rechizitoriul nu reflecta realitatea. Surse judiciare au povestit pentru Ziar de Cluj că procurorul de la Sălaj le-a pus gând rău lui Huluban Ioan și Galiș Ioan, doi cunoscuți afaceriști din zonă. 

În goada după ”succes”, rechizitoriul a cuprins infracțiuni inexistente și inculpați ce au o reputație mare în breasla lor, inclusiv judecătorul Patrițiu Dărăban, cunoscut pentru că a fost săltat de anchetatori, înainte cu puțin timp de a ieși la pensie. Aparent, procurorul Bubuiuc ar fi convins un polițist să îi facă lui o sesizare, ca ulterior să poată să înceapă ancheta penală împotriva lui Zăvăleanu, Huluban, Galiș și Patrițiu. La dosar au fost trimiși în judecată, pentru infracțiuni de corupție, și următorii: FARCAS MARIUS FELICIAN, ZAHA GHEORGHE VASILE, ABRUDAN IOAN, FĂRĂIANU RAMONA, ARDELEAN DUMITRU, DĂRĂBAN IONEL și POP DANIEL PETRU. 

Curtea de Apel Cluj a desființat în totalitate rechizitoriul întocmit de șeful DIICOT Sălaj. Decizia este una deosebită (în sensul că nu a întors rechizitoriul la DIICOT spre refacere, ci l-a constatat nul), însă poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primul argument invocat de instanță consta în faptul că DIICOT Sălaj nu avea competență pentru a întocmi și soluționa acest dosar. 

Admite excepţia necompetenţei materiale şi după calitatea persoanei a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Biroul Teritorial Sălaj. Constată nulitatea absolută a rechizitoriului din 20 decembrie 2017 emis în dosarul nr. 67/D/P/2015, a actelor de urmărire penală efectuate în cauză, a probelor şi a mijloacelor de probă întocmite, dispuse şi autorizate de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Biroul Teritorial Sălaj. Dispune excluderea şi eliminarea de la dosar a tuturor probelor şi mijloacelor de probă. Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26 noiembrie 2018”, arată Curtea de Apel Cluj. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *