Şapte femei şi şapte bărbaţi au fost duşi în urmă cu puţin timp la Tribunalul Cluj cu propunerea de arestare preventivă. DIICOT Cluj în colaborare cu agenţii de la DEA i-au escortat pe inculpaţi până în sala de judecată a Tribunalului Cluj, unde magistratul Nora Boiciuc va decide asupra propunerilor anchetatorilor.
Cele 14 persoane şi-au petrecut noapte în arest preventiv, după ce ieri, 24 ianuarie, DIICOT Cluj, Drug Engorcement Agency SUA şi BCCO România au efectuat peste 47 de percheziţii.
Potrivit surselor, inculpaţii vindeau în SUA medicamente obţinute din farmaciile de pe teritoriul României.
Procurorii DIICOT Cluj au declarat pentru EvZ că această rețea era condusă de un anume Cosmin Muntean, din Cluj Napoca. Aceasta avea trei locotenenți în persoana numiților Cristian Muntean (foto 1), fratele lui Cosmin Muntean (foto2), Ovidiu Piroș (foto3) și Dorin Gabriel Poruțiu. Anchetatorii mai spun că afacerile au ”pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special. Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin.
În 2012, grupul avea doar patru persoane și nimeni nu se aștepta ca afacerile să meargă atât de bine. În timp, Cosmin Muntean a înființat trei site-uri 247medication.com, paianaz.com,125pills.com, care nu puteau fi accesate de IP-uri din România sau estul Europei. Pe aceste site-uri clientul avea convingerea că discută cu medici specialiști în boli psihice. Astfel, după ce un potențial client intra în contact cu unul dintre aceste site-uri pentru un medicament anume, i se cerea o prescriere medicală, totul pentru aparență de legalitate. Clientul era asigurat că vorbește cu un medic, în realitate cei din spatele ecranelor neavând nicio pregătire în acest sens. După ce rețeta era ”confirmată”, clientului i se solicita ca banii să fie plătiți în avans către o firmă din Cluj, care avea conturi deschise în paradisuri fiscale din Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Apoi, după ce plata era confirmată medicamentele erau expediate, în scrisori, de la Oficiile Poștale 6 și 15 din Cluj Napoca. Procurorii susțin că blisterele cu medicamente erau astfel ambalate în scrisori ca să nu dea de bănuit autorităților vamale americane. În scrisori mai erau plasate și retețe medicale pentru a-l ajuta pe cel în cauză în fața autorităților, dacă acestea deschideau scrisoarea.
Procurorii DIICOT mai susțin că liderul rețelei a extins afacerea în cinci ani și că la un moment dat și-a înființat și o firmă, Mac Farmacons SRL, care avea și opt angajați pentru a acoperi numărul comenzilor care erau în creștere, mai arată cei de la EVZ.ro.
Tot Cosmin Muntean a fost cel care a dezvoltat relații cu farmacii și cu angajații unor depozite farmaceutice, care livrau medicamentele, asta după ce, în prima fază, erau folosite rețete false.
Printre cei cercetați se numără şi Pop Denisa Zoița – farmacia Pedifarm Iara, Vermeșan Irina Melania – farmacia Iulfarm SRL Bonțida și Litan Iana Dana – Matia Impex SRL.