Editorial

DIGITALIZARE PE CARE se întoarce, ne lovește la buzunare din nou. Guvernul a mai găsit niște bani de furat, pentru o nouă ”digitalizare” a ANAF

Scris de 587

După ce, în 2019, ANAF a făcut praf pe sărățele, sucuri și cafele 60 de milioane de lei pentru implementarea unui sistem IT de gestionare a taxelor și impozitelor și a legăturii cu cei jumuluiți de către stat, cu tupeu, suntem anunțați că Guvernul a demarat discuțiile cu marii producători globali de soft pentru a accelera digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Că așa e la noi: ne lăudăm cu ”aitiștii” noștri, dar cumpărăm de la cei străini. Că ”ai noștri” nu prea au puterea să lase șpăgi în conturile din Elveția (prietenii știu de ce).

CăCâciu, acest mare contabil de birt comunal, zice că e vorba despre un program care vizează ”digitalizarea accelerată, mai rapidă decât prevede PNRR, iar scopul e să construim sisteme în beneficiul contribuabililor, astfel încât aceștia să nu se mai lovească zilnic de ANAF”.

Bugetul total al sistemelor digitale ce trebuie construite este de 250 de milioane de euro. Ministerul Finanțelor a transmis către principalii furnizori de soluții IT cereri de prezentare a unor soluții deja verificate în alte state membre UE, iar planul guvernului este ca până în 2023 aceste sisteme să intre deja în funcțiune.

Până atunci, de alea 60 de milioane de lei transformate în caca-pișu de către vajnicii zapcii ai statului pentru digitalizarea de ”anțărț”, declarațiile on-line tot la ghișeul 6 de la Etajul I s-au depus.

Pe dischetă de 1.44, vă rugăm!

Adevăratele tunuri se dau pe tărâmul financiar al Statului.

Dar hoții care au ocupat instituțiile Statului nu scot ochii altor hoți.

Și-acum să vă explicăm ce înseamnă ”repede” pe românește, în limbajul interlopilor care au ocupat statul roman după 1989: cam… vreo 20 de ani.

În 2016 citeam pe site-ul ANAF.ro: ”Proiectul de Modernizare a Administrației Fiscale (RAMP) inițiat de ANAF în parteneriat cu Banca Mondială a intrat în efectivitate în luna August 2013, și are ca principale obiective: creșterea eficacității și eficienței în colectarea impozitelor și a contribuțiilor sociale, creșterea conformării fiscale prin facilitarea conformării voluntare și reducerea presiunii fiscale și a poverii administrative suportate de contribuabili.”

Prin urmare (citez din aceeași sursă): ”Până la data de 31 decembrie 2015:

– Au fost semnate un număr de 20 de contracte de furnizare de servicii de consultanță și formare, dintre care unul a fost finalizat, 17 sunt în curs de

implementare iar două vor fi demarate în perioada imediat următoare;

– Au fost încheiate 5 contracte de furnizare de bunuri, servicii tehnice și formare. În momentul de față sunt în desfășurare 9 proceduri de achiziție;

– În data de 18 noiembrie 2015 a fost lansată procedura de achiziție a Sistemului integrat de management al veniturilor (RMS);

– A fost realizată analiza proceselor actuale de activitate ale ANAF ca bază pentru dezvoltarea activității și pentru inplementarea noului sistem TIC integrat;

– Au fost achiziționate peste 2700 de stații de lucru pentru personalul ANAF și servere de test pentru centrele de date;

– A fost dezvoltată Strategia ANAF în domeniul Tehnologiei Informației și Telecomunicațiilor (TIC);

– A fost dezvoltată Strategia de comunicare a ANAF.”

Adică s-au rezolvat baterile din gură, parandărăturile și tot ce mai știe face politicianul și funcționarul româncând dă de bani nemunciți, de dat cu ei de pământ.

Că, în 28 Februarie 2019 aflăm (din mass media): ”Finanțele aruncă la coș definitiv contractul de modernizare a ANAF cu Banca Mondiala: 6 ani și 18 de milioane euro pe apa sâmbetei.” Adică alea 60 de milioane de lei cheltuite pentru vorbe-n vânt pe la diverse simpozioane și întâlniri tematice cu și despre ”digitalizarea ANAF”, în care s-au prezentat diverse ”excel”-uri, plătite generos ca și cum ar fi fost însele ele programele de digitalizare.

Citez: ”Surse familiarizate cu discuțiile purtate cu Banca Mondială au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Ministerul de Finanțe a notificat instituția financiară în noiembrie 2018 că NU dorește să mai finalizeze proiectul de reformă al ANAF demarat în aprilie 2013.”

Ce a însemnat asta? A însemnat faptul că Ministerul de Finanțe nu numai că a renunțat la 52 de milioane de euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect, ci că a rămas să ramburseze și cât s-a cheltuit ”pentru implementare” (cam 18 milioane de euro, plus dobânzile aferente), fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul roman.

În schimb românii au câștigat o altă promisiune de reformă, cu și despre digitalizarea varză a instituției fiscale. Adică fix cee ace se întâmplă acum.

Până atunci, de banii scoși pe maț de către harnicii funcționari români, site-ul ANAF pica (cu zgomot) de câteva ori pe săptămână, iar milioanele de euro luate de la BM s-au dus pe (ați ghicit, parandărăt în Elveția): consultanță.

Firește, autoritățile ar fi vrut să nu se audă nici un bâzâit cu privire la acest fiasco. Căci, informația OFICIALĂ a Guvernului de atunci, cum că Ministerul de Finanțe a decis să oprească Proiectul de Reformă al Fiscului derulat cu Banca Mondială a fost comunicată publicului român ABIA DUPĂ CE A FOST DEVOALAT în presă!

Acum aflăm că s-au descoperit (în PNRR) alți bani de dat pe pișcoturi și sărățele, probabil cu dedicație.

De menționat că, doar în acest an, au băgat sute de milioane de lei în servere pentru ”e-factura” și ”e-transport” (poate ne spune papagalul acela de Sărmaș trimis de Boc la București să facă ”digitalizare” ca șef de agenție guvernamentală, ce și cum) și alte câteva sute de milioane de lei anul trecut pentru legarea caselor de marcat ”online”, direct la serverele lor.

Rezultatul?

Totul e vraiște. Stai 10 minute ca sa se deschidă o casă de marcat. Dacă se transmite că s-a emis bon sau nu, nimeni nu știe.

La ”e-efactura” stai între 30 de minute și o oră ca sa fie aprobată.

Până au să se decidă cum să fure și acești bani, declarațiile on-line tot la ghișeul 6 de la Etajul I se vor depune.

Pe dischetă de 1.44, vă rugăm!ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 seconds Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 1 hour Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 3 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 3 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 4 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 5 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu
 • Acum 6 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 6 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 17 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
 • Acum 19 hours General
  SARABANDA ACCIDENTELOR CONTINUĂ: Accident între două mașini pe Bulevardul Muncii. Două persoane au rămas încarcerate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE