In vizor

Digitalizare fără finalizare în Cluj-Napoca: Antonia nu e gata, amenzile în autobuz se plătesc doar cash, oamenii plimbă dosare șină pe la ghișee. Primăria lui Boc e la ani lumină de ceea ce înseamnă informatizare

Scris de 186

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul digitalizarea serviciilor din instituțiile de stat și nu numai. În secolul XXI când aproape toată lumea are internet, smartphone, tabletă, smart TV și alte gadget-uri, cetățenii trebuie să meargă pe la ghișeele instituțiilor de stat cu dosarele cu șină cu documente, amenzile în autobuz nu se pot plăti cu cardul și lista ar putea continua.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca obiectivul este acela ca nici un fel de act să nu fie emis decât în formulă digitală. Din acest punct de vedere, Primăria Cluj-Napoca stă cu fruntea sus pentru că este avansată, dar departe de ceea ce reprezintă așteptările cetățenilor”, a declarat primarul Emil Boc, astăzi, într-o emisiune online a unei publicații locale.

Pe bună dreptate, cetățenii nu sunt mulțumiți de gradul de digitalizare din Primărie. Încă trebuie să meargă la ghișee cu dosarele, doar o parte din taxe și solicitări se pot face online, iar celebrul funcționar virtual Antonia despre care Boc vorbește de ani de zile încă nu este gata. Abia în vara acestui an, la trei ani de la „angajarea” Antoniei, conducerea Primăriei îi face propriul site și îi cumpără infochioșcuri. În iulie 2021, Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru îmbunătățirea funcționarului virtual Antonia, care a fost pus în funcțiune în 2018. Atunci, Boc spunea că acest proiect de inteligență artificială îi ajută pe cetățeni să depună documente online și să economisească 40% din timpul lor. Nimeni din Primărie nu a menționat vreodată că Antonia este funcțională doar parțial. Am aflat acest lucru acum, o dată cu lansarea licitației în valoare de 1.828.200 lei.

Citește și:

Funcționarul virtual Antonia, cu care Boc se laudă de trei ani, NU e funcțional decât parțial. Abia acum se lucrează pentru realizarea site-ului Antoniei, care costă 1,8 MILIOANE LEI

Nici Compania de Transport Public Cluj-Napoca nu a auzit de digitalizare. Cea mai mare realizare este introducerea sistemului de ticketing (care între noi fie vorba dă rateuri la greu) și posibilitatea achiziționării de bilete cu cardul din autobuz.

Amenzile însă nu se pot plăti pe loc decât cash pentru că Liviu Neag, șeful etern al CTP, nu a făcut demersurile necesare către Primăria lui Boc, pentru dotarea controlorilor de bilete cu POS-uri.

Așadar, dacă aveți ghinionul să fiți amendați și nu aveți cash în buzunar, trebuie să mergeți să căutați un bancomat, să scoateți bani de pe card, să vă întoarceți la controlorii care așteaptă cuminți în stația de autobuz, să plătiți amenda și să vă taie o chitanță de hârtie cum că ați plătit amenda.

Nu se mai poate plăti amenda nici în 24 de ore. Dacă nu o plătiți pe loc, adică 50 lei, a doua zi se majorează la 500 lei.

Asta înseamnă digitalizarea Primăriei Cluj-Napoca!

Boc a afirmat, astăzi, că Primăria are peste 300 de proceduri digitale, Cluj-Napoca fiind cu mult mai avansat decât alte orașe. Dacă în avansatul Cluj-Napoca lucrurile sunt într-un asemenea hal, nici nu vrem să știm ce este în alte orașe.

„Și aici, ca de obicei, Clujul stă mult mai bine decât restul țării. Practic avem peste 300 de proceduri digitale prin care utilizând tehnologia îmbunătățim calitatea serviciilor prestate cetățenilor și suntem una dintre cele mai avansate primării din acest punct de vedere.

Evident ca țară avem mult de lucru numai dacă ne gândim la interconectarea bazelor de date adică faptul că cetățeanul trebuie să meargă la mai multe instituții ale statului pentru a duce documente în loc să meargă documentele pe canalul electronic, prin formula aceasta interconectată.

Asta arată faptul că suntem departe de ceea ce trebuie, dar la sfârșitul aplicării PNRR-ului ar trebui să găsim România digitalizată exact ca Estonia, în care pornind de la interconectarea tuturor bazelor de date astfel încât cetățeanul să vină la Primărie doar pentru a-și transfera proprietatea, doar pentru a spune „Da” în fața ofițerului de stare civilă când se căsătorește, să vină atunci când divorțează și în rest toate celelalte activități să aibă posibilitatea să le facă online, prin procedurile digitale, de acasă sau oriunde s-ar afla.

Aceasta va însemna un uriaș efort financiar din partea României, dar 23% din PNRR sunt pentru partea de digitalizare. Deci, e vorba de miliarde de euro pe care îi vom avea”, a explicat Boc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE