Din oras

Diferit SA, firma de casă a Primăriei, va transforma centrul Clujului într-un imens șantier

Pentru binele pietonilor, dar și pentru prioritizarea transportului public, firma de casă a municipalității clujene, Diferit SA, va transforma centrul municipiului Cluj-Napoca într-un șantier. Este vorba despre aceeași firmă abonată la bani publici cu care atât administrația locală, cât și Consiliul Județean Cluj, lucrează de ani de zile, cu lucrări neterminate sau încheiate peste termenul legal (vezi lucrările la Podul Traian) și contestate ulterior în instanță (inexistenta Centură de Sud Florești).

De cca 14 ani de zile centrul Clujului este transformat și retransfromat, modelat și remodelat din vorbe. Din păcate, preocuparea municipalității este orientată exclusiv către zona centrală, celelelalte zone ale orașului, cartiere periferice, intrând în uitare.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 11 luni de zile, fiind calculată de la data începerii propriu-zise a acestora, ceea ce înseamnă că perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate. 

Costul total al lucrărilor este de peste 3 milioane de euro (cca 15 mil lei).

În plus costurile organizării de șantier se ridică la un total estimat de 20.000 de lei. 

Autorizația de construire a fost eliberată în data de 13 august și vizează modernizarea străzii Tipografiei și a străzii Regele Feridnand, precum și a străzilor Emil Zola, Sextil Puşcariu și a scuarului CEC Bank din municipiul Cluj-Napoca.

Detalii aici: Autorizație de construire 1101/2019 13 august 2019

Proiectul a fost inițiat în vara anului trecut, iar în noiembrie 2018 a fost lansată licitaţia publică. În acest sens fost depusă o singură ofertă – Asocierea Diferit – NV Construct SRL. 

„A fost depusă o singură ofertă. Este în evaluare și în cel mai scurt timp vom stabili dacă este conformă sau nu. Urmează perioada de proiectare și de obținere a autorizației de construire. Estimez că în vara acestui an ar putea începe lucrările de execuție”, declara Ovidiu Cîmpean, director în cadrul municipalității clujene, în ianuarie 2019. 

CITEȘTE ȘI: Se reamenajează străzile Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emil Zola. Cum va arăta zona și când vor începe lucrările – FOTO

În luna mai, licitația fost atribuită firmei Diferit SA cu șapte subcontractanți și un ofertant, NV Construct, care a obținut un contract de 15,3 milioane de lei (3,2 milioane de euro).

Firma Diferit a devenit în timp firma de casă a Primăriei Cluj-Napoca, fiind implicată în mai toate lucrările de modernizare a podurilor din municipiul Cluj-Napoca: de la Podul N și Podul Porțelanului, la modernizarea străzii Molnar Piuariu.

CITEȘTE ȘI: Molnar Piuariu, strada DIFERITă: modernizarea de 1 MILION DE EURO, realizată de aceleași firme smart 

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a lansat pentru a treia oară licitația pentru amenajarea și modernizarea străzii Tipografiei (tronsonul 2) din centrul orașului, la începutul lunii august.

Contractul este estimat la 1.287.341 lei, fonduri europene.

Primăria a întreprins două tentative de licitare a lucrărilor pentru această investiție, mai întâi în luna martie, apoi în iunie 2019. Inițial, suma vehiculată a fost de 965.689 lei. Ambele licitații au fost anulate din cauza absenței participanților.

De altfel, unul dintre podurile care s-a prăbușit la propriu, este vorba de Podul Traian, a fost reabilitat de către aceeași firmă de casă a administrației locale: termenul de execuție a fost depășit cu mai bine de o jumătate de an. 

CITEȘTE ȘIDiferit, firma de casă a Primăriei, repară și podurile din oraș. Străzile, drumurile județene și centura Florești sunt „terminate”

Numai pentru lucrările de la Podul N, firma Diferit SA a încasat peste 1 milion de lei, bani din bugetul local.
Aceeași firmă lucrează și la Podul Porțelanului pentru care încasează cca 5 milioane de lei.

Modernizarea podurilor din Cluj-Napoca, tot mai scumpă de la an la an. Valoarea lucrărilor crește din pix

CITEȘTE ȘI: Accesul pe Podul Porțelanului este blocat. Lucrările de modernizare vor dura cel puțin 12 luni

Nici situația drumurilor județene nu este mai bună: în mai 2019, lucrările Consiliului Județean Cluj erau blocate din cauza contestațiilor, iar administrația județeană rezilia un contract cu firma Kiat și le atribuia firmei Napoca, cu speranța ca aceste jocuri nu vor fi contestate de firma Diferit SA:

„Le-am cerut să intervină pe două direcții: o parte dinspre Bonțida și o parte dinspre Gădălin. I-am rugat să intervină cu câte utilaje poate. Problema e să aibă utilaje, am emoții, sincer, pentru că dacă nu au utilaje și oameni, degeaba încep dintr-o parte sau alta, că oamenii nu vor avea ritmul bun. Aceeași problemă de care o avem cu Napoca o avem și cu firma Kiat. I-am cerut să intervină unde dorește și cum poate, numai să intervină. La fel și la Țaga, și înspre Habadoc. Sperăm să terminăm. Acolo s-a contestat, am câștigat la Consiliul Național, am obținut câștig de cauză, sper să nu atace societatea Diferit și atunci semnăm contractul și pentru acea bucată„, afirma Alin Tișe.

Cu alte cuvinte, Consiliul Județean rămâne, de fapt, la bunul plac al firmelor cu care a încheiat contracte din bani publici. 

„Emoțiile” lui Tișe sunt, de altfel, explicabile: drumurile județene nu ne mai aparțin. Iar ritmul lucrărilor nu poate fi controlat de către Alin Tișe, cel care nu rata șansa de a „verifica” personal calitatea drumurilor asfaltate. Iar dacă firma Diferit contesta iarăși licitația, atunci modernizarea drumurilor județene rămâne blocată. 

CITEȘTE ȘI: Alin Tișe mai reziliază un contract cu Kiat pentru asfaltarea drumurilor, tot pe bani publici. „Nu mai suntem dispuși să stăm la cheremul unor firme…”

După cum știți, Diferit SRL este firma care se angajase să execute lucrările la Centura de Sud Florești. Ulterior, după ce realizarea centurii a avansat tot pe loc, Diferit a solicitat majorarea sumei pentru demararea acestui proiect și a chemat Primăria Florești în instanță.

CITEȘTE ȘI: Primăria Florești, chemată în judecată de către firma Diferit, constructorul Centurii de Sud. Compania vrea mai mulți bani

În 2017, Curtea de Apel Cluj a decis că încredinţarea directă a gestiunii administrării drumurilor către Regia de Administrare a Domenului Public Cluj-Napoca a fost nelegală, iar firma de casă Diferit SRL reușea, după doi ani de luptă în instanţă, să câştige procesul în care a contestat manevra municipalității clujene de a acorda RADP-ului asfaltările din oraş. Astfel, Primăria Cluj-Napoca devenea bună de plată. 

CITEȘTE ȘI: Primăria a pierdut un proces important cu DIFERIT SRL. Curtea de Apel, soluţie definitivă: “Încredinţarea gestiunii directe a administrării drumurilor către RADP ilegală”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *