In vizor

Diferit, firma prietenă a Primăriei Cluj-Napoca, descalificată din cursa pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu. Licitația se reia

Primarul Emil Boc a anunțat astăzi că licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a zonelor adiacente se reia, după ce singurul ofertant a fost descalificat. La licitație s-a înscris asocierea formată din Diferit AG Cluj-Napoca (lider de asociere) și subcontractanții Energo Power, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Eco Garden Construct și Diferit SRL. În septembrie 2019 a fost semnat contractul de finanțare europeană, în valoare de 10,3 milioane euro.

Potrivit anunțului primarului, oferta depusă de asocierea condusă de Diferit AG nu a întrunit condițiile legale.

Diferit SRL Cluj-Napoca este firma soților Nicolae și Daniela Petri, iar administrator este Grigore Vădean. În 2019, Diferit a avut o cifră de afaceri de 23,4 milioane euro, profit de 700 mii euro și 159 de angajați. Înainte să intre în afaceri, Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Județene de Drumuri din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Diferit SRL Cluj-Napoca a obținut, în timpul mandatelor lui Emil Boc, contracte în valoare totală de peste 200 milioane euro. Este interesant însă faptul că majoritatea contractelor obținute de Diferit au fost subcontractate.

Pe lista clienţilor se mai află primăriile din Alba Iulia, Satu Mare şi Turda, consiliile judeţene din Cluj, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare, Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) etc. În total, 131 de contracte a primit Diferit SRL de la aceste structuri, cu o valoare totală impresionantă.

Despre transformarea radicală a străzii Mihail Kogălniceanu și a zonei adiacente se vorbește de aproximativ opt ani. Acest proiect a fost adus în atenția opiniei publice în 2012, în campania electorală pentru locale. Cel mai probabil a fost lansată „bomba” doar ca o promisiune pentru electorat. Pe parcurs au fost organizate dezbateri publice, a avut loc chiar și un concurs de idei, dar din 2014 proiectul a fost pus în sertar. Abia în 2018 a fost resuscitat proiectul și au început demersuri concrete.

În cadrul acestui proiect se intervine pe mai multe străzi: Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai Janos, Herman Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac – segmentul dintre I.C. Brătianu și Avram Iancu, segmentul aferent străzii Baba Novac nr. 35, în jurul Turnului Croitorilor, inclusiv latura estică înspre Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu. Suprafața tuturor acestor străzi este de aproape 30.000 mp.

Potrivit documentației, se vor construi zone de trafic comun (shared space) prin care șoferii, bicicliștii și pietonii sunt încurajați să folosească un singur spațiu, care nu este segregat funcțional în carosabil și trotuar, așa cum se întâmplă în mod tradițional.

Sunt prevăzute locuri de parcare, fără staționare, pentru debarcarea copiilor la școală. De asemenea, se dorește continuarea benzii pentru biciclete de pe strada Avram Iancu (banda va avea lățimea de 1.50 metri și va fi la același nivel cu suprafața carosabilă), se vor înlocui suprafețele de călcare cu pavaje din plăci de piatră naturală cu și fără diferențe de nivel.

S-au propus locuri de șezut și rastele pentru parcarea bicicletelor. Cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori noi, iar cei uscați vor fi înlocuiți. De asemenea, vor fi montate corpuri de iluminat noi.

Pe segmentul 2 – str. Universității între str. Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii se va elimina parcarea actuală care ocupă majoritatea spațiului stradal, se readuce la locul inițial statuia Sfânta Maria Protectoare (transmutată în 1957), se vor amplasa locuri pentru șezut și parcări pentru biciclete dotate cu stație de încărcat biciclete electrice, se vor amplasa locuri pentru terase.

Se va reconfigura zona de amplasament a ansamblului statuar Școala Ardeleană prin integrare în amenajările de animare al largoului urban situat la baza turnului Colegiului Academic, se va integra o reprezentare de omagiu dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. Pe str. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaal Gabor se va ameaja acest tronson ca și o grădină urbană, cu trotuare marginale în continuarea celor de pe segmentele stradale vecine și eliminarea pavajului respectiv a pateurilor centrale de gazon degradate în timp; spațiul va beneficia de suprafețe de călcare adecvate zonelor de circulație în grădini.

Se va reloca bustul lui Emil Racoviță, se va repune în valoare fosta fântână din fața Colegiului și se propune amplasarea unei fântâni în piațeta din fața bisericii reformate.

Stația de biciclete de pe str. Emanuelle de Martonne va fi mutată, conducta supraterană de gaz din fața Colegiului Academic va fi mutată în subteran, la fel ca și cele de pe str. Kovacs Dezso.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *