Diete

Dietoterapia hepatitei acute si cronice

Hepatita acuta virala este o boala contagioasa care se transmite pe cale digestiva sau sanguina. Boala se caracteriuzeaza prin dureri de cap, somnolenta, scaderea poftei de mancare, dureri musculare si articulare, astenie, stari subfebrile, greturi si balonari.

 

Dupa cateva zile apare coloratia tegumentelor – interul. El e datorat afectarii functiei hepatice de eliminare a bilei. Ea nu se mai varsa pe cale normala in intestin, ci trece in sange si apoi se elimina pe cale urinara. In hepatitele acute este necesara o dieta corespunzatoare. Proteinele se vor da in cantitate normala si vor fi cu valoare biologica mare  – deci bogate in aminoacizi esentiali. Lipidele se vor da in cantitati moderate si foarte proaspete. Glucidele se vor da in proportie normala si vor fi preferate cele din legume, fructe si cereale.

 

In perioada preicterica se vor administra limonade, compoturi, ceaiuri, sucuri de fructe sau de legume, miere de albine. Se mai pot consuma supe de legume, supe-creme, lapte, pireuri de legume.

 

In faza icterica a bolii se vor reduce grasimile, se va da lapte, iaurt, branzeturi slabe proaspete, orez, gris, paine alba, legume sarace in celuloza, sucuri de legume si de fructe. Treptat, dupa disparitia icterului se va consuma carne proaspata, fiarta rasol, de pui, peste sau de vita.

 

Vor fi interzise urmatoarele alimente: carnea grasa de porc, oaie, rata sau gasca, vantul, pestele gras, conservele de carne si icrele, branzeturile grase, fermentate, ouale prajite sau omleta, grasimile prajite de orice fel, painea neagra, legumele bogate in celuloza (castraveti, ridichi, gulii, varza), fructele bogate in grasimi (alunele si nucile), deserturile cu multa grasime (cremele cu un), ciocolata, cacao, cafeaua si alcoolul precum si condimentele iuti.

 

Hepatita cronica se produce din mai multe cauze: dezechilibre nutritionale, intoxicatii, sau o continuare a hepatitelor acute incorect tratate. Ea se manifesta prin oboseala, scaderea apetitului, balonari, pierderea in greutate si dureri in partea dreapta a abdomenului. Uneori se remarca o marire a volumului ficatului iar probele biologice sunt modificate fata de normal.

 

Alimentatia acestor bolnavi trebuie supravegheata pentru a li se asigura aportul optim de energie si de factori nutritivi, in vederea ameliorarii sau vindecarii leziunilor hepatice.

 

Ea va fi bogata in proteine care mentin si regenereaza tesutul hepatic, proteine bogate in aminoacizi esentiali, deci de provenienta animala. Aportul de lipide va fi moderat cu respectarea proportiei optime intre grasimile cu acizi grasi saturati si cele cu acizi grasi nesaturati. Ratia de glucide va completa necesarul caloric. Ele vor fi luate din legume, fructe si cereale, mai putin din dulciuri concentrate.

 

Alimentele permise sunt aceleasi ca in cazul hepatitei acute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *