Diete

Dietele toamnei

Unele persoane se ingrasa toamna. Este un fenomen normal, afirma specialistii. Este foarte importanta insa calitatea si nu cantitatea de calorii, care ar trebuie sa provina in principal din carne usoara (pui, peste), din legume crude si fructe proaspete si mai putin din fainoase sau din carne grasa.

Pentru omul modern este bine ca toamna sa isi faca rezerve de substante active, vitamine şi minerale, fibre alimentare. Acestea ne pot asigura imunitatea pe termen lung. Pentru aceasta trebuie sa acceptam in dieta noastra bogatia de arome si culori ale toamnei: mere, pere, gutui, prune, sfecla rosie, gogosari, rosii, varza, broccoli.Vom avea siguranta ca racirea vremii nu ne va gasi nepregatiti din punct de vedere imunitar, iar silueta nu va avea de suferit.

Vom trece astfel mai usor peste sezonul virozelor respiratorii specifice toamnei. In acest caz avem nevoie in primul rand de vitamina C din mere, coacaze, maceşe, lamai, portocale, usturoi, ceapa. De asemenea sunt bune si vitaminele din grupul B din fructe, legume crude, lactate si cereale integrale, grup vitaminic care are un rol insemnat de crestere a rezistentei organismului la infectii respiratorii.

Fructele si legumele proaspete ale toamnei sunt dintre cele mai bune surse naturale de potasiu, element implicat in functionarea sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. Dieta moderna este bogata in sodiu, dar saraca in potasiu. Omul de azi mananca tot mai putine fructe si legume, insa consuma din belsug alimente procesate, bogate în sodiu. Excesul de sodiu determina carente de potasiu. De aceea toamna este prilejul potrivit pentru a echilibra balanta sodiului si potasiului.

In acelasi timp, fructele si legumele intens colorate – prunele, strugurii, merele, broccoli, mazarea, ardeiul gras verde si galben – sunt o buna sursa de luteina. Aceasta este o substanta cu proprietati antioxidante, cu efect protector asupra retinei.

Trebuie sa profitam de bunatatile toamnei. Un fruct de toamna este mai bun decat cel consumat iarna. Fructul in sezon este mult mai valoros din punct de vedere nutritional decat acelasi fruct in extrasezon. Fructele si legumele sunt vii; daca sunt tinute in depozite perioade indelungate, ele se autoconsuma pentru a trai, disparand unele vitamine si minerale din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *