Diete

Dieta cu fructe de mare

Fructele de mare proaspete reprezinta o sursa excelenta de proteine, minerale si de vitamine, precum complexul vitaminic B. Un beneficiu al acestor alimente este continutul scazut in grasimi, colesterol si sodiu. In general, fructele de mare sunt una dintre cele mai echilibrate alimente. O dieta cu fructe de mare ajuta la controlul greutatii si pe termen lung previne aparitia unor afectiuni cardiace. In plus, o astfel de dieta este una dintre caile catre un stil de viata sanatos.

 

 

Printre motivele pentru care aceste alimente se afla in topul celor mai sanatoase produse se numara si faptul ca proteinele continute sunt mai usor absorbite de organism. Acest lucru transforma fructele de mare intr-o excelenta alegere alimentara pentru persoanele de toate varstele.

 

 

Pestele contine aproximativ 17-25 % proteine, cu o valoare medie de 18 g/ 100 g. 

 

 

Majoritatea varietatilor de peste sunt slabe in grasimi, sub cinci la suta, in multe cazuri chiar unu la suta grasime. Astfel, aproape toate varietatile de fructe de mare asigura 100-200 de calorii/ 29 g. Valoarea totala de grasimi continuta de fructele de mare este foarte scazuta si in acelasi timp bogata in acizi grasi polisaturati.

 

 

Modul de preparare a acestor produse favorizeaza, de asemenea, si folosirea pe cat de putin a grasimilor. Astfel este indicata fierberea, inabusirea, prepararea la cuptor sau la gratar, tocmai pentru a se evita adaugarea de grasimi suplimentare. O crestere a consumului de peste dulce duce la reducerea aportului de calorii din mesele zilnice, precum si a aportului de acizi grasi.

 

 

Fructele de mare sunt, de asemenea, o sursa excelenta de minerale. Pestele este principala sursa de calciu. Oasele moi ale pestilor mici, precum sardinele si somonul, contin foarte mult calciu. Alte minerale pe care fructele de mare le contin sunt: zincul (in scoici si crustacee), fierul (scoici si creveti), cuprul (homari, crabi si scoici), potasiu (moluste, midii si scoici) si iodul, fosfor si selenium gasite in toate speciile de fructe de mare. Exista doua tipuri de vitamine: solubile in grasimi (A,D,E si K) si solubile in apa (vitamina C si complexul vitaminic B).

 

 

Vitaminele A si D se gasesc in ficatul de peste si in cantitati mici in tesutul gras de sub piele. Fructele de mare sunt de regula slabe in grasimi si de putine ori se consuma  ficatul de peste. Astfel acestea nu reprezinta o sursa semnificativa de vitamine solubile in grasimi. Chiar daca sunt o sursa slaba in vitamina C, sunt in schimb surse excelente de vitamina B, in special B12 si B6. Fructele de mare proaspete au continut scazut de sodiu – pentru cei care au restrictie la acesta substanta, ele sunt cea mai buna optiune de alimente. Cu toate acestea trebuie sa evitati pestele procesat, precum cel afumat sau la conserva.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *