Diete

Dieta anticelulitica

Celulita nefiind neaparat asociata unei probleme cu greutatea, se afirma destul de des ca nu exista un regim “anticelulita”, ceea ce este complet fals: o dieta nu se reduce numai la slabire! Si chiar daca nu exista nici un regim miraculous care sa faca sa dispara o data pentru totdeauna butoanele celulitice, nu este mai putin adevarat ca putem urma numeroase recomandari care ne vor fi de un real folos in lupta noastra impotriva celulitei.

 

Specialistii in nutritie au cercetat si descoperit ce efecte au diferitele alegeri alimentare (prieteni adevarati sau falsi) in lupta cotidiana a femeilor cu celulita:

 

– Apa. Prieteni adevarati: Trebuie sa bem cel putin 1,5-2 l / zi, chiar daca avem probleme cu retinerea apei, deoarece, pentru a elimina apa din tesuturi, trebuie sa o putem inlocui. Trebuie sa bem apa inainte de a ne fi sete, deorece aceasta senzatie obisnuita indica de obicei un nivel ridicat de deshidratare, fapt ce poate intretine celulita. Putem bea orice fel de apa (de la robinet, izvor, minerala…) evitandule totusi pe cele bogate in sodiu. Prieteni falsi: Atentie la apele bogate in sodiu (care apare uneori indicat pe etichete ca Na). Sodiul apartine clasei de saruri minerale si are ca functie, printre altele, sa influenteze reabsorbtia apei la nivel renal, aceasta actiune putand favoriza retinerea apei in cazul persoanelor cu aceasta problema, mai ales pentru tipurile de celulita profunda. Deci trebuie sa ne ferim sa bem apa al carei continut depaseste 10 mg la 100 ml.

 

 

– Alimente diuretice. Prieteni adevarati: Pentru a stimula improspatarea apei intracelulare si pentru a elimina reziduurile organice ce provin fie din staza venoasa, fie din diversele actiuni intreprinse pentru a face “sa se topeasca” celulita (sport, masaje, creme, sedinte specifice etc.) trebuie sa includem in meniurile noastre alimente ce contin substante naturale (in special potasiu, flavonoide, antociane) care intensifica eliminarea renala. Printre cele mai active, se numara: sparanghelul, telina, dovlecelul, napul, papadia, cresonul, dovleacul, ceapa, castravetele, pepenele galben si verde, afinul, strugurele, cireasa, ananasul, busuiocul si patrunjelul. Prieteni falsi: Alimentele bogate in sodiu. Ca si in cazul apei, din aceleasi considerente, anumite alimente prea bogate in sodium trebuie sa fie consummate cu moderatie (fara a fi eliminate complet din meniuri). Printre aceste alimente ce trebuie supuse unui control strict, se numara: sarea de masa si de bucatarie, mezelurile (mai ales carnatii si sunca afumata), painea, branzeturile (mai ales cu mucegai, de capra si parmesan), biscuitii pentru aperitiv, untul sarat etc.

 

– Alimente bogate in acizi grasi polinesaturati. Prieteni adevarati: Acizii grasi polinesaturati (acizii linoleic si linolenic) sunt foarte importanti in lupta anticelulita. Nu numai ca sunt indispensabili pentru mentinerea integritatii membranelor vaselor de sange si pentru buna functionare a acestora (limitand riscul de “eliminari” hidrice la nivelul butoanelor celulitice), dar contribuie si la regenerarea tesuturilor lezate sau deteriorate, ca in cazul tesutului conjuctiv sau al butoanelor celulitice. Astfel, sa inlocuim substantele grase de origine animala (unt, smantana) sau pe cele prea sarace in acizi grasi polinesaturati (ulei de arahide, de palmier) cu cele bogate in aceste substante: ulei de floarea soarelui, de samburi de strugure, de porumb sau margarina din aceste uleiuri. Prieteni falsi: Un exces de grasime va mentine intacte butoanele celulitice, deoarece favorizeaza lipogeneza. Astfel, este preferabil sa limitam consumul, nu numai a substantelor grase bogate in grasimi saturate care vor fi inlocuite cu cele bogate in acizi grasi nesaturati, cel putin folosite in stare cruda sau pe alimente calde, ci si consumul de alimente care contin prea multe grasimi ascunse: mezeluri, mancaruri cu sos, carnuri grase (mile, oaie, porc), conserve in ulei etc.

 

Alimente bogate in glucide complexe. Prieteni adevarati: Aceste alimente permit intretinerea de-a lungul intregii zile, a un ei glicemii sau a unui nivel corespunzator de zahar in sange, fara un ris real de dezvoltare a celulelor adipoase. In plus, micsoreaza senzatia de foame intre mese, facandu-ne sa incetam sa mai rontaim tot timpul cate ceva. Astfel sa nu ezitam sa includem in meniuri: paste fainoase, orez, gris, legume uscate, la care se pot adauga o bucata cat o nuca de margarina vegetala topita pe alimentele calde – in locul sosurilor, branzeturilor rase sau untului. Prieteni falsi: Alimentele bogate in zahar. Excesul de zahar, joaca cel mai adesea un rol major in aparitia problemelor legate de celulita, deoarece favorizeaza lipogeneza sau formarea grasimilor de rezerva, ceea ce duce la dezvoltarea celulelor de grasime blocate in butoanele celulitice. Nun e serveste la nimic sa facem sport, san e masam si sa aplicam o crema anticelulita daca, in acelasi timp, mancam prea mult zahar. Deci limitati consumul la: zaharul de masa sau cubulete, produsele de patisserie, prajiturile, mierea, dulceata, ciocolata.

 

– Alimentele bogate in proteine. Prieteni adevarati: Inainte de toate, proteinele sunt molecule de structura care furnizeaza celulelor organismului materialele de constructie, necesare intretinerii lor. Pentru a pastra intacta tonicitatea muschilor si a consolida structura de sustinere ale tesutului conjuctiv, este necesar sa se asigure prin toate meniurile zilnice aporturi de alimente, bogate in proteine de buna calitate, precum: peste, oua, sortimente de carnuri (fara grasime), produse lactate degresate. Prieteni falsi: Restrictii stricte. Este periculos sa tinem regimuri dezechilibrate sau prea severe, crezand ca vom combate celulita. In afara riscurilor la care ne supunem sanatate, doua situatii pot surveni: 1. fie suntem foarte slabi: acest tip de regimuri va accentua aspectul de “coaja de portocala” al pielii; 2. fie vom intretine efectul “yoyo” si vom agrava in mod iremediabil celulita.

 

Alimente bogate in fibre. Prieteni adevarati: Fibrele care nu pot fi absorbite prin digestie, au un rol important pentru ca favorizeaza tranzitul intestinal si combat astfel constipatia, deseori considerata responsabila pentru intretinerea butoanelor celulitice. Astfel, meniurile zilnice trebuie sa cuprinda: legume proaspete, sub forma de cruditati sau fierte, alternativ, fructe proaspete, legume uscate, cereale integrale. Prieteni falsi: Excitantele. Abuzul de alcool, tutun, ceai tare, cafea etc., intretine celulita. Cofeina este destul de eficienta cand intra in compozitia unei alifii, insa consumata sub forma de cafea, ea isi pierde toate puterile lipolitice asupra zonelor-tinta!

 

Suplimentii alimentari. Datorita principiilor active din anumite plante, infuzile, capsulele, fiolele etc. – extracte vegetale – fie activeaza functiile de epurare renala, fie favorizeaza schimburile hidrice intracelulare, ceea ce diminueaza in mod considerabil celulita. Cele mai active sunt: ortosifonul, cretusca, drojdia de struguri, mararul, mesteacanul, ceaiul verde, cozile de cirese, vita de vie rosie, hameiul, castanul indian, ginkgo-biloba. Pe de alta parte, sa ne ferim de acei suplimenti alimentari care pretind ca ar da rezultate miraculoase sau de diureticele chimice.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *