Din oras

Dictatura pe pagina de Facebook “Mamici”

Pagina de Facebook “Mamici”, care aduna o comunitate de peste 26.000 de persoane, este un spatiu online dictatorial. Cele care administreaza grupul initiat de o clujeanca promoveaza alaptarea prelungita si exclusiva pana la sase luni pentru bebelusi, asa cum indica si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din acest motiv, membrele grupului care nu sunt de acord cu aceste principii sunt pur si simplu excluse sau ignorate.

Administratoarea actuala a grupului, Cristina Grajdan, a impus in discutiile dintre membrele grupului respectarea acestui principiu, dupa cum se poate vedea in postarea de mai jos:

„Grupul are la baza principiile promovate de OMS (alaptare prelungita si exclusiva, diversificare dupa sase luni etc. Incepand de astazi nu se mai accepta noi postari privind diversificarea inainte de sase luni. Persoanele care vor incepe astfel de discutii vor fi considerate troll si vor fi date afara din grup fara avertisment”, spune administratoarea grupului, intr-o postare din 18 august.

 

Una dintre membrele grupului, Mihaela Ciupei, aduce argumente pertinente la aceasta disputa.

“Draga Mihaela Grajdan, se pare ca incetul cu incetul transformati acest grup intr-unul exclusivist”, spune aceasta.

“Am inteles ca sustineti alaptarea EXCLUSIVA prelungita si diversificarea dupa 6 luni si ma bucur ca o faceti, dar nu mi se pare normal ca toata lumea care NU este de acord cu voi, sa fie considerat troll si apoi exclus din grup. Parca sunteti niste copii care se joaca si care, atunci cand nu sunt de acord sa piarda, se supara si parasesc jocul!!!”.

Aceasta disputa a atras, dupa sine, sute de comentarii pro si contra. De cele mai multe ori, nivelul discutiilor dintre aceste membre este unul aberant.

 

Le anuntam pe aceasta cale pe toate membrele din grupul “Mamici”, care ne-au contactat, suparate ca a fost publicat continut postat pe acest grup, ca pagina de Facebook este considerata ca fiind spatiu public. Acest lucru l-a decis instanta, mai precis Cutea de Apel Mures.

Instanta a decis in 2013, intr-un proces privind o contestatie la o decizie a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii ca pagina de Facebook este spatiu public si comportamentul din acest spatiu este supus rigorilor legale.

Decizia Curtii de Apel a fost luata dupa ce Mircea Munteanu, pe atunci director de cabinet al Prefecturii Mures, a fost sanctionat de CNCD pentru ca a postat pe wall-ul sau un slogan nazist. Instanta a retinut ca profilul personal de Facebook este spatiu public.

Curtea de Apel arata ca un mesaj postat pe wall nu poate fi asimilat unui mail privat. “Astfel, reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o casuta postal electronica. Mai multe despre acest subiect puteti citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *