In vizor

Ce ar trebui sa stie membrii comisiei Consiliului Judetean care il ancheteaza pe Dan Tamas, seful DGASPC

Ziar de Cluj a scris 12 materiale in care dezvaluia, cu ajutorul orfanilor, al angajatilor DGASPC si al familiei lui Dan Tamas, comportamentul agresiv si limbajul necenzurat al actualului sef al Directiei Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Cu toate acestea, Consiliul Judetean Cluj nu a luat nici macar o masura impotriva sefului Protectiei Copilului. Tamas a plecat in concediu a doua oara in vara aceasta, iar comisia ce trebuia sa ii analizeze comportamentul bate pasul pe loc.

Injurati, certati si batuti. Loviti, peste fata si picioare, peste maini si spate. Abuzati, inchisi, speriati si singuri. Ramasi fara mancare, jucarii si sponsorizari. E viata pe care au dus-o, ani de-a randul, copiii orfani de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche pe vremea cand centrul era condus de Dan Tamas. Pentru ca i-a batut si umilit, Tamas a fost avansat in functie. Ei au ramas, insa, in acelasi stadiu – singuri, fara parinti care sa-i ajute, fara bunici care sa-i asculte. Au indurat umilintele fara sa scanceasca – daca ripostau era mai rau. Au ascuns, ani la rand, vanataile, si-au pansat sufletele cu gandul ca intr-o zi o sa scape din cosmarul ce trebuia sa ii ocroteasca.

Luna trecuta, mai multi dintre ei s-au hotarat sa dezvaluie umilintele, bataile si cosmarul pe care le-au trait ani la rand. Li s-au alaturat si angajati ai directiei, care au fost martori la toate aceste intamplari si care au decis sa ii sustina pe orfani. In plus, insasi fosta nevasta a lui Tamas a recunoscut ca, la pensiunea pe care o ridica impreuna cu sotul sau pe atunci, au muncit minori orfani. Cu toate acestea, autoritatile judetene, cele in fata carora raspunde seful DGASPC, nu au reusit nici macar sa incheie o ancheta inceputa in urma cu o luna.

“Ieri am discutat cu domnul director si mi-a trimis niste materiale, insa nu am apucat sa ma uit peste ele, pentru ca sunt plecat din Cluj. Trebuie sa vad daca e ceea ce am solicitat si ce lipseste. I-am cerut sa prezinte explicatii pentru toate evenimentele care au fost semnalate in Ziar de Cluj. Sa aduca explicatii, vizavi de acestea si sa ne spuna cum intentioneaza sa rezolve situatia. E problema institutiei, nu neaparat a lui personala”, a declarat consilierul judetean Calin Tuluc, membru in comisia care il ancheteaza pe Dan Tamas.  

Pentru ca saptamana aceasta s-a discutat, fara niciun fel de rezultat, in Consiliul Judetean despre comportamentul directorului Tamas, Ziar de Cluj vrea sa le reimprospateze memoria consilierilor judeteni si sa le aduca aminte care sunt acuzatiile pe care atat orfanii cat si angajatii directiei i le aduc:

 • “Dictatorul”, cum ii spuneau copiii de la centru, ii batea cu o paleta si cu bate. Cand se intampla sa le ramana urme si vanatai, copiii erau inchisi in centru, de unde nu mai aveau voie sa iasa pana nu le treceau umele
 • I-a batut, i-a injurat, le-a furat mancarea, hainele si cadourile.
 • Daniel Tamas a fost filmat in timp ce bea cot la cot cu un minor din centrul pe care l-a condus
 • Tamas si-ar fi bagat mainile in lucrurile obtinute prin donatie de orfani facand „disparut” un televizor LG cu diagonala de 81 de centimetri
 • Copiii “rai” erau inchisi in fumoar, o camera de sase metri patrati, cu un scaun si, daca erau norocosi, o saltea. Era absolutul in materie de pedepse – cateva ore sau chiar zile in care erau inchisi intr-o camaruta mobilata cu un singur scaun. Nu aveau voie sa vorbeasca cu nimeni, ieseau doar cand aveau nevoie la baie sau la mancare, si atunci – doar insotiti. Carcera
 • Angajatii DGASPC povestesc ca bataile zilnice erau o rutina. Tamas isi alegea victimele pe spranceana – copii slabi, mici, prea intimidati ca sa se apere sau sa riposteze
 • Dan Tamas facea demonstratii de tras cu arma la pensiunea pe care o construia, de fata cu minorii de la centru. Tamas, plin de el, isi ducea arma chiar si in centru, unde o flutura de fata cu angajatii si orfanii.
 • Tamas ii scotea pe orfani cu noaptea in cap la inviorare, ca in armata. La 6:30 fix, intra peste ei in camere si urla: „Treziti-va, gunoaielor”. Asa isi incepeau ziua orfanii de la Gavroche, indiferent de anotimp sau sarbatoare, fie ca ploua, ningea sau era vacanta.
 • Orfanii de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche au fost obligati sa munceasca pentru afacerea personala a lui Daniel Tamas, lucru confirmat chiar si de fosta sotie a acestuia. Copiii institutionalizati au fost obligati sa munceasca cot la cot cu oamenii mari. Sa care, sa ridice, sa sape santuri, sa taie lemne, sa curete curtea, sa doarma, chiar, pe santier.
 • Comportamentul violent al lui Tamas nu era o surpriza nici macar pentru fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu. Pe masa acestuia a ajuns, inca de anul trecut, un raport intocmit de un detectiv particular care l-a urmarit pe Tamas mai multe saptamani la rand si care a discutat atat cu orfanii de la Gavroce, cat si cu angajatii centrului. Concluzia era devastatoare: Tamas ii ameninta, ii lovea, ii intimida. Asta nu a fost insa un motiv suficient de bun care sa stea in calea ascensiunii lui Tamas. Cateva luni mai tarziu, a fost avansat in functie.
 • Daniel Tamas se foloseste, in mod sistematic de masina institutiei in scop personal. Daca in trecut era automobilul cu care ducea copiii la munca si cu care se deplasa pentru a le aduce de mancare pe santier, in ultima perioada a folosit masina a-si cara materiale de constructii la casa pe care si-a construit-o dupa divort. Toate pe cheltuiala cetateanului platitor de taxe, care ii asigura directorului atat automobilul, cat si combustibilul necesar pentru a-si satisface nevoile personale
 • Directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Cluj nu isi ascunde interesele cand vine vorba de bani. Ioan Oprea, fostul lui socru, sustine ca directorul i-a cerut bani imprumut in doua randuri, cu promisiunea ca ii va da inapoi “din licitatiile” pe care le organizeaza la centrul de orfani.
 • Daniel Tamas a angajat la pensiunea pe care o detinea impreuna cu sotia lui mai multi salariati de la Centrul de Primire a Copilului in Regim de Urgenta Gavroche. E vorba de trei bucatari si administratoarea centrului, Marinela Crisan, care au neglijat munca de la centru in favoarea banilor primiti de la privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *