Editorial

Diana Şoşoacă, pusă pe mute

Parlamentul a votat să se pună pe mute.

Ce???

Da, și-au închis singuri gura!

„Plenul Parlamentului a votat marţi, cu 264 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 61 de abţineri, modificarea Regulamentului pentru sancţionarea aleşilor care fac scandal la şedinţele comune ale celor două Camere”, scrie news.ro.

Stai, că n-am dat-o bine la început!

Parlamentul a votat să-i pună la colț pe aleșii scandalagii!

Hai, că sună mai bine, mai ales că suntem ghinionişti să avem în forul legislativ specimene gen Diana Șoșoacă sau George Simion.

Ce presupune modificarea Regulamentului?

Să le luăm pe puncte.

„În sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor sunt interzise:

  1. a) participarea la desfăşurarea unui banner;
  2. b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat senator sau alt demnitar;
  3. c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unul deputat, senator sau alt demnitar.”

În sfârșit, s-au luat măsuri împotriva celor care au transformat Parlamentul într-o piață. Când ai un fost șef de galerie și o paiață care fac constant circ în Parlament, ai nevoie de niște pârghii prin care să-i pui la punct.

Întrebarea e: chiar n-au existat până agum pârghii pentru a sancționa parlamentarii scandalagii?

Șoșoacă și Simion fac scandal de trei ani în Parlamentul României și nimeni nu le-a putut face nimic? Chiar atât de slabe sunt regulile Parlamentului, încât oricine poate face circ acolo?

Păi, spuneți-ne și nouă, frățiorilor, că venim cu scandalul în fiecare zi! Și noi, cetățenii, chiar am avea motive să facem scandal!

Pe de altă parte, normal că nu s-au putut abține să nu strecoare și niște măsuri abuzive, cum e aia cu interzicerea participării la desfășurarea unui banner.

george simionSă-i dăm cuvântul doamnei Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii.

„Dacă eu vreau să vin la acest microfon și așa consider eu că vreau să-mi susțin punctul de vedere, montând aici un carton prin care spun că PSD a spus că o să crească pensiile cu 40% și a mințit, acesta este modul meu…Totuși, nu suntem la o mănăstire să nu am voie să mă manifest politic, civilizat, prin orice obiect vizual pe care vreau să-l țin ca să fie filmat de jurnaliști și să-l vadă toți cei care se uită la noi. Mi se pare ușor excesivă tendința dvs de a face dintr-un subiect pe care nu-l puteți gestiona prin chestorii celor două camere sau prin orice mijloc parlamentar la îndemână, impunând restricții unor oameni care vor să se exprime vizual. Nu suntem aici la o mănăstire să stăm cuminți. Ne exprimăm politic așa cum considerăm că este relevant cu putință.”

Foarte corect ce spune doamna Alexandru! Să bagi pumnul în gură și parlamentarilor corecți, dar care aleg să protesteze în diverse moduri, mi se pare o românească de toată frumusețea.

Ce risă parlamentarii care încală noul Regulament?

„Diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pe o durată de maximum 6 luni, reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţie, pentru o perioadă de până la 3 luni, în cadrul şedinţelor comune ale celor două Camere, retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar.”

De bun simț, să vedem cum şi dacă se va aplica.

Mai ales că Diana Șoșoacă, care e una dintre principalele ținte ale modificării Regulamentului, a spus în ședința în care s-a dat votul: „Pe mine nu mă oprește decât Dumnezeu!”