Sanatate

Diabetul de tip 1

In cazul diabetului de tip 1, organismul nu mai produce insulina sau produce insulina in cantitati mici. Cand se produce acest lucru, aveti nevoie sa luati insulina pentru a trai si pentru a fi sanatos. Fara insulina, glucoza nu poate patrunde in celule. Celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie.

 

Glucoza se aduna in sange. In timp, nivelurile crescute de glucoza din sange pot produce probleme la nivelul ochilor, rinichilor, nervilor, inimii si vaselor de sange.

 

Diabetul de tip 1 apare, cel mai des, la persoanele sub 30 de ani. Dar acest lucru nu este general valabil. Simptomele de tipul 1 pot aparea brusc si pot fi foarte severe. Ele sunt: urinare frecventa, foame si sete continua, pierdere in greutate, slabiciune, oboseala, nervozitate, instabilitate emotionala, greata, voma.

 

Nimeni nu stie cu siguranta care sunt cauzele diabetului de tip 1. Sunt oameni care se nasc cu gene care ii predispun. Dar multi altii, cu aceleasi gene, nu au diabet de tip 1. Altceva, din interiorul sau din afara corpului, poate produce boala. Expertii inca nu stiu care este acel “altceva”. Dar incearca sa afle.

 

Multe persoane cu diabet de tip 1 au niveluri ridicate de autoanticorpi in sange, inainte sa fie diagnosticati cu aceasta boala. Anticorpii sunt proteinele produse de organism pentru distrugerea bacteriilor si virusilor. Autoanticorpii sunt anticorpii care “au luat-o razna”. Ei ataca tesuturile corpului. La persoanele cu diabet de tip 1, autoanticorpii pot ataca insulina sau celulele care produc insulina.

 

Nu exista tratament pentru diabet. Dar sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a trai bine cu acest tip de diabet. Aceste lucruri vor normaliza nivelurile glucozei in sange:
1. Luati insulina. Injectiile cu insulina sau pompa de insulina, inlocuiesc insulina pe care corpul dvs. nu o mai produce. Insulina ajuta celulele sa primeasca glucoza.
2. Urmati un plan alimentar sanatos care va arata ce, cat si cand sa mancati.
3. Fiti activi. Acest lucru ajuta celulele sa primeasca glucoza necesara.
4. Verificati nivelul glucozei din sange si al cetonelor din urina. Astfel, veti sti daca tratamentul pe care il urmati este eficient.
5. Faceti controale regulate. In felul acesta veti putea face eventualele modificari necesare in tratamentul dvs.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version