Sanatate

Diabeticii din România, chinuiți de sistem. Lipsa fondurilor, eterna scuză a spitalelor

Scris de 159

În România, cazurile de diabet pediatric avansează și se agravează de la an la an. Copiii și tinerii cu diabet de tip 1 din România nu au parte de o îngrijire adecvată deoarece ne confruntăm cu o lipsă destul de mare a sistemelor de monitorizare continuă a glicemiei. În România, în prezent,  există sisteme moderne cu senzori, care permit monitorizarea continuă a glicemiei. Însă, din cauza numărului insuficient al sistemelor moderne, cei mai mulți copii diagnosticați cu diabet de tip 1 își măsoară glicemia înțepându-se zilnic în degete. 

În Cluj situația nu este tocmai roz. Copiii au un program modern care permite monitorizarea glicemiei, iar adulții, cei peste 18 ani, așteaptă să se finalizeze licitația.

„În Spitalul de Pediatrie au programul lor separat, se derulează, iar la spitalul clinic Județean pentru adulți deocamdată licitația este în curs de desfășurare”, declară pentru Ziar de Cluj, Conf.Dr. Gabriela Roman.

 

Alimentația copiilor cu diabet zaharat nu este diferită de alimentația copilului sănătos, ci respectă aceleași principii generale și anume un stil de viață sănătos cu o alimentație echilibrată, personalizată nevoilor vârstei, activitate fizică regulată și hidratare optimă.

„Alimentația echilibrată este recomandat să conțină 3 mese principale (mic dejun, prânz, cină) care să conste în ½ din farfurie reprezentată de legume de sezon proaspete sau gătite sub formă de sotte-uri, la abur sau sub formă de supe, ciorbe, ¼ din farfurie reprezentată de proteine, precum carne sau pește la grătar sau la cuptor, ouă sau leguminoase (linte, fasole boabe, năut) și ¼ din farfurie din carbohidrați complecși cu absorbție lentă cum ar fi pâinea integrală, orezul sau pastele integrale, mămăliga, quinoa sau meiul. Fructele nu se vor consuma la liber, ci într-o cantitate de 1-2 fructe pe zi de dimensiunea unui pumn pentru un copil școlar. Ele pot fi consumate la gustări în combinație cu lactate sau la finalul mesei în loc de desert pentru un control mai bun al glicemiei.

Hidratarea este deosebit de importantă deoarece copiii nu resimt senzația de sete la fel ca și adulții și sunt predispuși la deshidratare mai frecvent. Necesarul de apă la copii este de 45ml/kg corp, astfel că un copil de 30 kg are nevoie de 1,35l apă pe zi. Pregătiți-i o sticlă de apă de 0,5l pentru școală și înlocuiți sucurile carbogazoase cu apă deoarece este cea mai sănătoasă băutură.

Un alt aspect care ajută la ameliorarea glicemiei este activitatea fizică regulată (60 minute în fiecare zi), iar părinții sunt sfătuiți să îi încurajeze pe copii să facă plimbări în natură, să meargă cu bicicleta, să iasă în curtea școlii în fiecare pauză, să meargă cu rolele sau să se înscrie la o activitate sportivă, precum înotul sau dansul.

Pentru a evita apariția hipoglicemiei în urma activității fizice, este important ca părinții să colaboreze cu medicul specialist pentru ajustarea dozelor de tratament”, precizează pentru Ziar de Cluj, Luisa Florea, Nutriționist Dietetician.

 

 

 

 

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 14 hours Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
  • Acum 14 hours Politica
    Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
  • Acum 17 hours In vizor
    ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
  • Acum 20 hours In vizor
    UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
  • Acum 20 hours In vizor
    Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
  • Acum 20 hours In vizor
    Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
  • Acum 20 hours Sanatate
    CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
  • Acum 20 hours PubliNews
    Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
  • Acum 23 hours In vizor
    HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
  • Acum 23 hours Eveniment
    GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
  • Acum 23 hours General
    A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
  • Acum 23 hours Analiza
    Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
  • Acum 2 days In vizor
    Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE