Organismul uman are nevoie continua de apa, molecula primordiala si esentiala pentru viata. Se recomanda sa bem apa , cel putin 1,5 litri pe zi. De ce ? Ce fel de apa? Iata cateva explicatii.
Deshidratarea si absorbtia lichidelor
Deshidratarea are efecte negative asupra performantei noastre fizice sau intelectuale. La temperaturi de peste 30° de grade, dar mai ales la efort, transpiratia este o modalitate a organismului de a pastra constanta temperatura corpului la 37°C, dar…corpul pierde apa impreuna cu electroliti, minerale cum sunt calciu, magneziu, sodiu si potasiu, bicarbonati, cloruri, fosfati, sulfati), se deshidrateaza, iar sistemul circulator este pus la incercare.
Date experimentale recente au demonstrat ca la numai 2% pierdere de apa din masa corporala (1,5 litri la o persoana de 70 de kg) este afectata performanta organismului, la 4% pierdere, capacitatea musculara scade, ajungand la colaps circulator la 10% pierdere…
Electrolitii din transpiratie controleaza presiunea osmotica a sangelui si a altor fluide si mentin balanta acido-bazica necesara activitatii celulare normele…Un litru de transpiratie contine 0,02g calciu, 0,05g magneziu, 1,15g sodiu, 0,23g Potasiu si 1,48g cloruri, desigur cu variatii de la o persoana la alta. Acesta trebuie inlocuit cu apa avand o o compozitie egala de saruri.
Glucidele si efortul
Glucidele sunt cea mai eficienta sursa de energie, sunt stocate sub forma de glicogen in ficat si muschi si au nevoie de mai putin oxigen pentru a fi „arse”, decat lipidele sau proteinele. Un atlet ajunge sa depoziteze 70-90 g glicogen in ficat si 300-400 g in muschi. Prin exercitiu fizic intens se pierd aprox. 3-4 grame de glucide pe minut, iar daca efortul este indelungat, pierderea de glucide scade performanta si rezistenta la efort, fiind necesare aprox. 24 ore pentru refacere. Dupa “arderea” glucozei din sange, e nevoie sa fie furnizate noi cantitati de glucoza, furnizate prin “arderea” glicogenului de rezerva din ficat. Aceasta “ardere” poate fi eficienta, de tip “aerob” ( daca respiram mult oxigen si efortul este moderat) sau mai slaba, de tip “anaerob” (daca efortul e prea intens in raport cu respiratia, si aportul de oxigen e scazut), rezultand acid lactic.
Pentru a preveni scaderea glucozei sangvine (glicemiei) la efort, cea mai usoara cale de compensare, fara a afecta glicogenul din ficat, este aportul de lichide cu glucide usoare in concentratii mici, si nu alimente. Specialistii au elaborat bauturi tonice (de preferat naturale si nu cu adausuri sintetice !) care confera energie la momentul potrivit, dar nu ingrasa!
Absorbtia lichidelor
Sunt multi factori care influenteaza biodisponibilitatea unui lichid in organism, dar cei mai importanti sunt viteza cu care el este eliminat din stomac si viteza cu care el este absorbit in intestinul subtire. Cu cat un lichid are o concentratie mai mare de glucide, cu atat este retinut mai mult in stomac. In consecinta, bauturile izotonice (care au o presiune osmotica apropiata de a fluidelor din organism) au un continut de 5-8% glucide asociate cu saruri minerale, reduc eliminarea prin urina a lichidelor, favorizeaza absorbtia la nivel intestinal si stimuleaza retentia apei in organism.
In schimb, apa plata care nu contine suficienti electroliti si nu are glucide, nu este retinuta eficient in organism, potoleste setea si nevoia de a mai bea, dar stimuleaza diureza. Nu este o alegere buna, mai ales la cei ce fac sport, intrucat nu asigura o presiune osmotica optima pentru celule mai ales cand organismul are nevoie de rehidratare.
In concluzie, trebuie sa bem apa cu continut optim de electroliti.
Cum putem sa ne evaluam singuri retentia de apa sau pierderea de apa prin transpiratie, astfel incat sa nu depasim limita amintita mai sus de 2% pierdere de lichide ? Calculul pierderii de apa tine seama de efortul depus, de imbracaminte si conditii meteo si se face astfel: cantariti- va INAINTE si DUPa efort cu transpiratie (1), apoi adaugati la valoarea greutatii pierdute minus 1 kg, cantitatea de lichide luate pe zi (2). Astfel calculati cantitatea de transpiratie (pierdere de lichide) (3) si va puteti planifica strategia de baut lichide in functie de conditii.
Cele sapte reguli ale hidratarii atunci cand facem sport
1.Viteza de trecere a apei din stomac in intestinul subtire depinde de cat lichid este in stomac. Daca stomacul contine deja lichide, fluxul suplimentar de lichid determina o “inundare” a intestinului. Daca e prea putina apa in stomac, fluxul este asemenea unui robinet picurator. In consecinta, pentru a creste fluxul de fluide stomac-intestin si implicit absorbtia apei, avem nevoie de un depozit de apa in stomac, inainte de a incepe un exercitiu fizic. Astfel 300-350 ml lichid izotonic este optim.
2.Pentru a mentine miscarea rapida a fluidului in intestinul subtire, in timpul exercitiilor, este recomandat sa se ia cateva inghitituri de lichid la fiecare 10 minute.
3.Daca exercitiul nu depaseste 1 ora, nu e obligatoriu sa luati bauturi ce contin glucide, apa minerala plata este suficienta, dar pentru efort prelungit avem nevoie de apa izotonica, cu electroliti si glucide.
4.Ani de cercetari in domeniu au dovedit ca 5-7% glucide in apa este o concentratie optima pentru a mentine echilibrul metabolic. Multe bauturi pentru sportivi au aceste concentratii, pentru atleti eventual mai mari.
5.Surprinzator, bauturile cu 15% glucide pot fi drenate din stomac la fel de repede ca si cele cu 5%. O bautura cu glucide simple (glucoza, fructoza, maltoza sau zahar) recomandata in concentratie de 5% va fi drenata din stomac cu aceeasi viteza ca si o bautura 15% glucide, care aduce insa un exces enegetic, mai ales la cei care nu sunt protivi de performanta.
6.Contrar fata de ceea ce auzim frecvent, bauturile reci nu sunt absorbite mai repede decat cele calde. Bauturile reci, in schimb, au gust mai accentuat pe perioada exercitiilor si ne ajuta sa bem cantitati suficient de mari in timpul exercitiilor.
7.Preluarea de lichide in timpul exercitiilor nu mareste in nici un caz riscul unor probleme digestive, de obicei aceste probleme apar in cazul deshidratarii, creaza discomfort, prin reducerea fluxului de sange in sistemul digestiv.
In concluzie, apele izotonice care au un continut de 5-7% glucide simple si saruri minerale esentiale, in concentratii optime, apropiate de presiunea osmotica a sangelui sunt cele mai recomandate pentru mentinerea echilibrului metabolic.
Aceste informatii au fost furnizate de Centrul de Biotehnologii Vegetale Aplicate, Proplanta SRL.
Centrul de Biotehnologii Aplicate Proplanta a realizat 4 formule originale de ape izotonice, biotonice (naturale, cu extracte de plante), recomandate celor care fac sport, dar mai eles celor care doresc sa aiba un metabolism echilibrat, sa piarda din greutate in mod controlat si fara riscuri.
Colaboratorii interesati pot accesa site-ul www.proplanta.ro sau pot suna la sediul Proplanta, tel. 0264458667 sau 0745 589108.
Incepand cu luna Octombrie 2010, apele biotonice ( marca BIOPLANT – Proplanta) pot fi distribuite la cabinete de intretinere fizica si metabolica, sali de sport, precum si la magazinul Proplanta din Julius Mall (parter, langa Auchan) sau magazinul Agronomia (str.Manastur nr. 3).
.ro
Foto: sxc.hu
Nota: Material cu caracter publicitar.