Politica

Deși Guvernul nu a dotat elevii cu echipamente pentru învățământul online, Orban susține că măștile gratuite vor fi distribuite doar copiilor defavorizați: „Vom asigura măşti în cazul în care părinţii nu au posibilitatea să le ofere măşti”

După vizita făcută la uzina de la Dragomirești și anunțul privind producția măștilor de protecție autohtone, premierul Orban s-a referit prin intermediul unei formulări neinspirate și la situația elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a care urmează să susțină examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat: statul va oferi măști gratuite doar în cazul elevilor lipsiți de posbilități și doar în situația în care „părinţii nu au posibilitatea să le ofere măşti”.

Orban a apărut, miercuri, în conferinţa de presă susţinută în Dâmboviţa, purtând o mască despre care a spus că este prima mască produsă la Uzina de produse speciale Dragomireşti, notează news.ro Acesta a mai declarat că uzina de la Dragomireşti este prima care a cumpărat utilajele necesare şi care a pus în funcţie linii automatizate pentru producerea a două tipuri de măşti.

De asemenea, Ludovic Oban s-a referit și la situația elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a care urmează să susțină examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Orban a declarat că statul va asigura măşti gratuite doar pentru categoriile defavorizate şi o parte dintre elevi:

„Chiar dacă s-a luat decizia pentru menţinerea suspendării cursurilor în şcoli şi universităţi pentru clasele terminale, a 8-a şi a 12-a care între 2 şi 12 iunie vor participa în anumite condiţii la pregătirea examenului de evaluare şi Bacalaureatului vom asigura măşti în cazul în care părinţii nu au posibilitatea să ofere măşti pe care le vom pune la dispoziţia şcolilor. Copiii nu vor putea sta în şcoală decât cu mască”, a transmis Lucovid Orban în cadrul conferinței de presă. 

Astfel, în contextul în care nici în cea de-a doua lună de stare de urgență Guvernul nu a reușit să pună la dispoziția elevilor echipamente pentru învățământul online, premierul Orban condiționează acordarea măștilor în funcție de posibilitățile financiare ale părinților elevilor. 

Doar dacă aceste posibilități lipsesc, Cabinetul Orban va acorda gratuit măști familiilor cu posibilități reduse, astfel încât copiii acestora să poată susține examenele naționale pentru clasa a VIII-a și  XII-a. 

Copiii care vor începe pregătirile pentru examene vor putea sta la şcoală doar cu măşti de protecţie.

„Vom asigura măşti în cazul în care părinţii nu au posibilitatea să le ofere măşti, pe care le vom pune la dispoziţia şcolilor”, a declarat premierul Ludovic Orban, în condițiile în care în România au fost avizate 9 companii pentru producţia de măşti chirurgicale. 

Aceste declarații ale premierului Orban vin în contextul în care ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat ordinul prin care părinții sunt obligați să le ofere elevilor echipamentele necesare pentru participarea la cursurile online, devenite astfel obligatorii pentru elevi, iar activitatea de predare online a cadrelor didactice este monitorizată de către minister. 

CITEȘTE ȘI: Culmea educației virtuale: Monica Anisie a semnat ordinul prin care părinții sunt OBLIGAȚI să le asigure copiilor laptopuri, lecțiile online devin obligatorii pentru elevi, iar profesorii sunt monitorizați

Numai la nivelul județului Cluj, un județ bogat de altfel, de la începutul cursurilor online cauzate de instituirea stării de urgență de către Klaus Iohannis, în 16 martie 2020, un număr de 5.000 de elevi nu au putut participa la ore din motive obiective: lipsa echipamentelor necesare, laptopuri, calculatoare, telefoane ori tablete inteligente. 

CITEȘTE ȘI: 5000 de elevi din județul Cluj nu au putut participa la cursuri online. Promisiunile neonorate și subfinanțarea învățământului le răpește dreptul la educație

În acest context, sindicatele din învățământul românesc, reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor solicită emiterea unui Ordin de Ministru pentru „tot ceea ce trebuie făcut pentru încheierea anului școlar/universitar 2019-2020”, „modificarea Legii Educației Naționale în sensul reglementării învățării on-line”, identificarea elevilor, studenţilor și cadrelor didactice care „nu dispun de dispozitive electronice conectate la internet” şi „asigurarea resurselor financiare care pot fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor necesare elevilor, studenţilor și cadrelor didactice pentru învățarea on-line”.

sursa captură: fsliromania/facebook.com

Scrisoarea deschisă este semnată de președinte FSLI, Simion Hancescu, președinte FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, președinte FNS „Alma Mater”, Anton Hadăr, președinte FNAP-IP, Iulian Cristache, președinte CNE, Antonia Pup.

Astfel, sindicatele, elevii şi părinţii cer Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului asigurarea resurselor financiare pentru achiziționarea echipamentelor necesare elevilor şi profesorilor pentru învăţământ online. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *