Politica

Deşi Comisia Europeană arată în mod expres că și pensiile militare trebuie incluse în reforma legii pensiilor bazate pe contributivitate, politicienii români o ţin gaia-maţu că acestea „nu sunt speciale”

IPOCRIZIILE DECLARATIVE (până la fapte, ne mănâncă vorbele) ale politicienilor români sunt arhicuoscute. Când vine vorba despre pensiile speciale, acestea trebuie să dispară în 30 de zile, dar – întotdeauna va exista un „dar”, cu excepţia şi excepţia… Întotdeauna vor exista privilegiaţi exceptaţi de voinţa politică. De o lună auzim aceleaşi tânguieli: ​premierul Nicolae Ciucă și liberalii nu se opun, în discuţiile din Coaliţie, supraimpozitării pensiilor speciale, însă şeful guvernului cere ca în acest caz să se vină cu o soluţie legală şi să fie exceptaţi militarii. Să se vină cu o soluţie legală? Cui cere premieul acest lucru, având majoritate confortabilă în Parlament: lui Nea Ilie de la Sculărie? Iar dacă îi exceptezi pe militari, miliţienii de rit nou şi pe securiştii de toate acronimele de care colcăie România, ce rămâne să se mai elimine, sau supra-impoziteze? Tot fraierul de contribuabil.

La corul celor care ne spun acum că trebuie să existe excepţii de la lege (care lege tot ei au încropit-o de şa manieră încât nimeni să nu le poată lua privilegiile), se alătură şi Marcel Ciolacu, peședintele PSD. Acesta a declarat luni că ”din punctul meu de vedere pensiile militarilor și ale angajaților Ministerului de Interne sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale”.

Toate aceste susţineri ale politicienilor români vin în contradicţie cu un document oficial Comisia Europeană arată în mod expres că și pensiile militare ale polițiștilor și militarilor și regimuri speciale de toate tipurile trebuie incluse în reforma legii pensiilor bazate pe contributivitate.

Dar, cum vă ziceam, întotdeauna există un „dar”:

  • Premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Aşa că, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate. Cele două ministere se opun acestei mișcări, deși presa a relatat constant în ultimul deceniu despre militarii și polițiștii care au ajuns să câștige pensii mult mai mari decât veniturile din timpul activității.

Cu toate că Ciolacu a admis că ”e aproape inexplicabil cum (este) să ai o pensie mai mare decât venitul din activitate”, el a exclus posibilitatea ca pensiile militarilor și polițiștilor să fie catalogate ca pensii speciale și, prin urmare, să fie supra-impozitate.

Prin urmare, rămâne să se rezolve această problemă peste următoarele 30 de zile, maximum.