Rautacisme

Aoleu, seacă Lacul Beliş. A fost secat de nenumărate ori din motive energetice. Se numeşte „uzinare” şi a fost mai dramatic ca acum, când nişte clickari de presă încearcă să vândă spaimă

Aoleo, seacă Lacul Beliş din cauza secetei! Nişte gonaci după click-uri din presa locală anunţă, apocaliptic: „De-a lungul anilor au mai fost probleme cu apa din lac, în perioadele de secetă, dar în acest an parcă lucrurile sunt mai grave.” Şi pun o poză în care se vede o parte din turla bisericii scufundate, oadtă cu satul moţesc, în momentul în care s-a terminat în anii 70 construirea barajului acestui lac de acumulare.

Nu am fi băgat în seamă chestiunea, dacă nu ar fi vorba despre dezinformarea cu: „în acest an parcă lucrurile sunt mai grave”, rapid preluată de hoitarii din presa centrală.

Belişul a secat, sau a fost secat (mult mai dramatic), din motive energetice, de mai multe ori de când există. În 2011, de exemplu, golirea lacului pe jumătate a salvat sistemul energetic naţional. Reprezentanţii Hidroelectrica au explicat atunci că au fost nevoiţi să uzineze mai multă apă pentru a face faţă exigenţelor dispecerului energetic naţional care se afla în dificultate să onoreze mai multe contracte de furnizare a energiei electrice, având în vedere că volumul de apă pe Dunăre a fost mai redus în ultima perioadă.

Poate acelaşi lucru se întâmplă şi acum, dar clickarii de Cluj au preferat să fure de pe Facebook o poză şi părerea unui clujean şi să facă un „material” de mare implicare inforaţional-emoţională.

Ce este frumos şi de reţinut din fiecare „secare” a lacului, este că localnicii din Beliş profită de fiecare uzinare a acestuia pentru a rememora trecutul: anii ‘70, când au fost strămutaţi de pe amplasamentul lacului, cu casele, cimitirul şi o parte din biserică.

Mai jos aveţi imagini din 2000, 2011, 2016…