Rautacisme

Aoleu, seacă Lacul Beliş. A fost secat de nenumărate ori din motive energetice. Se numeşte “uzinare” şi a fost mai dramatic ca acum, când nişte clickari de presă încearcă să vândă spaimă

Scris de 2393

Aoleo, seacă Lacul Beliş din cauza secetei! Nişte gonaci după click-uri din presa locală anunţă, apocaliptic: “De-a lungul anilor au mai fost probleme cu apa din lac, în perioadele de secetă, dar în acest an parcă lucrurile sunt mai grave.” Şi pun o poză în care se vede o parte din turla bisericii scufundate, oadtă cu satul moţesc, în momentul în care s-a terminat în anii 70 construirea barajului acestui lac de acumulare.

Nu am fi băgat în seamă chestiunea, dacă nu ar fi vorba despre dezinformarea cu: “în acest an parcă lucrurile sunt mai grave”, rapid preluată de hoitarii din presa centrală.

Belişul a secat, sau a fost secat (mult mai dramatic), din motive energetice, de mai multe ori de când există. În 2011, de exemplu, golirea lacului pe jumătate a salvat sistemul energetic naţional. Reprezentanţii Hidroelectrica au explicat atunci că au fost nevoiţi să uzineze mai multă apă pentru a face faţă exigenţelor dispecerului energetic naţional care se afla în dificultate să onoreze mai multe contracte de furnizare a energiei electrice, având în vedere că volumul de apă pe Dunăre a fost mai redus în ultima perioadă.

Poate acelaşi lucru se întâmplă şi acum, dar clickarii de Cluj au preferat să fure de pe Facebook o poză şi părerea unui clujean şi să facă un “material” de mare implicare inforaţional-emoţională.

Ce este frumos şi de reţinut din fiecare “secare” a lacului, este că localnicii din Beliş profită de fiecare uzinare a acestuia pentru a rememora trecutul: anii ‘70, când au fost strămutaţi de pe amplasamentul lacului, cu casele, cimitirul şi o parte din biserică.

Mai jos aveţi imagini din 2000, 2011, 2016…ULTIMA ORĂ

 • Acum 59 mins Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 1 hour Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 1 hour PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 4 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 5 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 5 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 6 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 7 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 8 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
 • Acum 20 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 21 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE